1 Mayıs Kutlamalarında Sendikalardan Geri Adım .TAKSİM YOK

SENDİKALAR GERİ ADIM ATTI.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü bu pazar günü kutlanacak.   1 Mayıs kutlamalarının sembol meydanı Taksim'de kutlanmasına bu yılda izin verilmedive sendikalar yine geri adım attı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, “1 Mayıs kutlamaları konusunda sendikalarla anlaştık. Taksim’e bir heyet gidecek. Miting ise Bakırköy pazar yerinde yapılacak” dedi. Bu karar üzerine 

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB,  1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü,  Bakırköy'de kutlama kararı aldı.

 DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, KESK Genel Başkanı Lami özgen ve TTB İkinci Başkanı Raşit Tükel'in de bulunduğu meslek örgütleri heyeti 1 Mayıs kutlamasıyla ilgili İstanbul Valisi Vasip Şahin ile ikinci bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından emek ve meslek örgütleri, siyasi partiler ve kitle örgütü temsilcileri akşam saatlerinde toplantı yaptı. Toplantıda 1 Mayıs için Bakırköy Pazar Alanı'na başvuru yapma konusunda karar alındı. 

22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilen 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda kutlanması için İstanbul Valisi ile yaptıkları görüşmelerden olumlu yanıt alamayan sendika ve sivil toplum örgütleri, geri adım atarak 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın Bakırköy Cumartesi Pazarı’nda kitlesel şekilde kutlanması yönünde karar aldı.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve TTB İkinci Başkanı Raşit Tükel’in de bulunduğu emek ve meslek örgütleri heyeti, dün İstanbul Valisi Vasip Şahin ile ikinci bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Valilik talebimize çok sıcak bakmadı, ama biz yıllar önce Taksim’de hayatını kaybeden arkadaşlarımızı yerinde anmak istediğimizi ilettik” dedi.
1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir. Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiştir.

İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı .

Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı.

Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.

Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; Türkiye'de 1 Mayıs tatil günü olarak kutlanıyor.