8 Ekim Belediye Başkanı Dursun Mirza'nın Konuşması

8 Ekim Belediye Başkanı Dursun Mirza'nın Konuşması

19 Mayıs 1919’da Büyük ATATÜRK’ü Samsun’a taşıyan vapurdur Bandırma. 17 Eylül 1922’de Mustafa Kemal önderliğinde yürütülen kurtuluş savaşının, son kurşunlarla zafere atılan imzasıdır Bandırma. 8 Ekim 1925’de çok özel bir misafirini karşılamak için, yediden yetmişe bütün kentin sokaklara döküldüğü unutulmaz gurur gününün adıdır Bandırma. Bandırma kısaca Cumhuriyetin, çağdaşlığın, Atatürk’ün, aydınlığın kentidir.

Güzel kentimizin tarihi günlerinden biri olan Atatürk’ün Bandırma’ya ilk gelişinin 93. Yıldönümü hepimize kutlu olsun.

Çok değerli Bandırmalılar,

Bugün üzerinde yaşadığımız bu kent geçmişte büyük acılar yaşadı. Bunların en büyüğü şüphesiz 2 yıldan fazla süren işgal yıllarında yaşanan kara günlerdi. Edincik ve Erdek’le birlikte işgalden en son kurtulan kentlerimizden biri olan Bandırma işgalciler tarafından yakılarak adeta harabe bir kent haline getirilmişti.

Yurdumuzu işgalcilerden temizleyen, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran ve yeni Cumhuriyetin çağdaş dünyadaki yerini alabilmesi için gerekli devrimleri hayata geçiren büyük ATATÜRK, 8 Ekim 1925 günü Bandırma’ya geldiğinde bu durumu gözlemleyerek bizlere şöyle seslenmiştir:

“Milletimiz çalışkandır. Bu fazileti taşıyan Bandırma’lıların şehirlerini imar edeceklerinden, halen barut ve is kokan bu beldeyi mamur hale getireceklerinden asla şüphe etmiyorum.”

 

 

Değerli Bandırmalılar,

Yurt gezileri kapsamında Atatürk, Bandırma’ya üç kez gelmiştir. Atatürk’ün Bandırma’ya ilk gelişi 8 Ekim 1925 tarihinde gerçekleşmiştir. Daha sonra ikinci kez 13 Haziran 1926 tarihinde, üçüncü kez de 20 Ocak 1933 tarihinde Bandırma’yı onurlandırmıştır.

8 Ekim 1925 tarihinde Mudanya’dan Ertuğrul yatı ile hareket eden Atatürk, saat 13;00’de Bandırma’ya gelmiştir. Henüz inşaat halinde olan eski iskeleden karaya çıkarak, sahilde coşkuyla kendisini bekleyen Bandırmalılarla kucaklaşmıştır.

Bandırmalıların yoğun sevgi gösterileri ile karşılanan Atatürk, gemiden indikten sonra yaya olarak halkın arasından geçerek istasyonda hazır bulunan trene binmiştir. Trende Bandırma’dan gelen heyetleri kabul eden Atatürk, daha sonra Balıkesir’e hareket etmiştir.

Biz Bandırmalılar için çok ayrı bir önemi olan bu anlamlı günün yıldönümünde ATATÜRK’ü daha iyi ve doğru anlama konusunda kendimizi biraz daha sorgulamak durumundayız.

Şair ne güzel söylemiş:

Siz beni halâ anlayamadınız. 
Ve anlamayacaksınız çağlarca da...
Hep tutturmuş 'Yıl 1919, Mayıs'ın 19'u' diyorsunuz. 
Ve eskimiş sözlerle beni övüyor, övüyorsunuz. 
…..

Beni seviyorsanız eğer ve anlıyorsanız; 
Laboratuvarlarda sabahlayın, kahvelerde değil. 
Bilim ağartsın saçlarınızı, Kitaplar.. 
Ancak, böyle aydınlanır o sonsuz karanlıklar... 
….

Bana, muştular getirin bir daha, 
Uygar uluslara eşit yeni buluşlardan..
Kuru söz değil, iş istiyorum sizden anladınız mı? 
Uzaya Türk adını Atatürk kapsülüyle yazdınız mı? 
Mustafa Kemâl'i anlamak avunmak değil, 

Mustafa Kemâl'i anlamak yerinde saymak değil. 
Mustafa Kemâl'i anlamak ağlamak değil, 
Mustafa Kemâl'in ülküsü, sadece söz değil.

Evet, kalıplaşmış ruhsuz övgü cümlelerinden daha çok, ATATÜRK’ün düşüncelerini benimseyerek O’nun önümüze koyduğu çağdaş uygarlık düzeyine erişebilir, hatta en üste bile çıkabiliriz. Bunun için ATATÜRK ve O’nun kurduğu Cumhuriyetle uğraşmayı bir kenara bırakıp, ATATÜRK’ün izinde bilimi, çağdaş düşünceyi kendimize rehber ederek ilerlemek zorundayız.

ATATÜRK bu devletin kuruluşunda vardı. Bugün de var, gelecekte de hep var olacaktır.

Çok değerli hemşerilerim,

Bandırma, Atatürk çizgisinden asla sapmayan bir kent olarak gelişimini hızla sürdürmektedir. 1925 yılında ATATÜRK’ün dikkat çektiği harap kent, yaralarını kısa sürede sararak hızlı bir gelişim sürecine girmiştir. Bandırma’lıların çalışkanlığı ile o günlerin harap görünümlü kasabasından günümüzün çağdaş kenti yaratılmıştır.

Bandırma’yı daha çağdaş, mükemmel bir kent yapmak için bizler de var gücümüzle çalışıyoruz. Amacımız, sorunlarından kurtulmuş, kent yapısıyla, sosyal donatı alanlarıyla, mutlu insanlarıyla ATATÜRK’ün özlemini duyduğu çağdaş bir kent yaşamını halkımıza sunmaktır.

Özgürlüğün, barışın, kardeşliğin, hoşgörünün, demokrasinin kenti olarak tanımladığımız Bandırma’yı örnek bir kent haline getirmektir. Bu amaca yönelik projelerimizi birer birer yaşama geçiriyoruz.

Burada, Bandırma’nın bugünkü durumuna gelmesinde katkısı olan, sağladıkları hizmetlerle bu sürece katkı sağlayan tüm yöneticilerimize de teşekkür ediyorum. Hizmet ve çağdaş bir kent oluşturma kararlılığımız bundan sonra da sürecektir.

Bu duygularla yüreğimizi sevgisiyle doldurduğumuz Büyük ATATÜRK’ü kentimize ilk gelişinin yıldönümünde saygı, minnet ve şükranla bir kez daha anıyor, hepinize en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

 

 

Dursun MİRZA

Bandırma Belediye Başkanı

BANDIRMA GERÇEK