ADD Bandırma Köy Enstitüleri 79.Kuruluş Yıldönümünü Prof.Dr. Kemal Kocabaş'la Kutladı

Atatürkçü Düşünce Derneği Bandırma Şubesi  Köy Enstitülerinin kuruluşunun 79.yıldönümünü "Dünden Bugüne Köy Enstitüleri" paneli ve etkinlikle kutladı.

Belediye Nikah Salonunda yapılan etkinliğe  Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Genel Başkanı Prof.Dr. Kemal Kocabaş konuşmacı olarak katılırken Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun, Balıkesir 25 ve 26.dönem Milletvekilleri Namık Havutça ve Mehmet Tüm katılımcılara birer konuşma yaptı.

Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Metin Ok, CHP İlçe Başkanı Hüseyin Bahar, Bandırma Gençlik ve Spor Vakfı Başkanı Dursun Mirza, ADD Bandırma Şube Başkanı Serdar Polat, ADD Erdek Şube Başkanı ,Eğitimciler Kooperatifi Başkanı Ramazan Şenol, Tükder Bandırma Şube Başkanı Mehmet Tanrıkut, Gümçed Bandırma Şube Başkanı Gültekin Mutlu ve çok sayıda konuk katıldı.

Köy Enstitülerinin tarihinin ve misyonunun irdelendiği  konuşmasına   “ Köy Enstitüleri Türkiye'nin temel direğidir Laik, demokratik, bilimsel ve karma eğitimin özgün kurumudur. Eğitimde günümüzde yapılmak istenildiği gibi dinin değil aklın ve bilimin rehberliğini öne çıkaran çağdaş bir eğitim sisteminin adıdır. ” diyerek başlayan Prof.Dr. Kemal Kocabaş yaklaşık bir saatlik konferans sunumunda  Köy Enstitülerinin ülkemizin temellerinde ses getiren ve ülkemizin  farklı yerlerinde sosyal yaşama katkı yapan uygulamalarını görsel efektler eşliğinde  anlatarak gerçekleştirdi.

Konuşmasında "Köy Enstitüleri’nin öğrencilerinin özgürleşmesini temel alan bir eğitim sistemi olduğunun altını çizen Kocabaş “Köy Enstitüleri, özgün eğitim sistemiyle öğrencilerine verdiği eğitimle onların özgürleşmesinin, birey olmalarının aydınlık penceresini açarak kişilik eğitimine değer katmıştır. Günümüzde ise hepimizin tanık olduğu gibi eğitimde, pedagojiyi öteleyerek, akıl ve bilim dışı yöntemle ülkenin geleceğinin karartılması gibi bir süreç yaşadığımız çok açıktır. Köy Enstitüleri, ülkenin sanat ve kültür dünyasına ışık olmuş eğitim kurumlarıdır. Enstitü çıkışlı öğrenciler, edindikleri özgün eğitim sistemi kazanımlarıyla yazında, müzikte, resimde, heykelde özgün çalışmalara imza atmışlardır Köy Enstitüleri, sorgulayan, yanlışa itiraz eden, doğru için direnen öğrenciler yetiştiren nitelikli bir eğitim sisteminin adıdır. Köy Enstitüsü öğrencileri aldıkları eğitimle her türlü haksızlığa ve baskıya karşı durma bilincini içselleştirmişler, mezun olduklarında; her türlü tehdit, sürgün, iş kaybı riskine rağmen bu güzelliği hem bireysel olarak hem de toplu biçimde çeşitli öğretmen örgütlerinde bu direnişi taçlandırmışlardır” ifadesini kullandı.
Kocabaş, “Köy Enstitüleri eğitim tarihimizde bilimsel düşünmenin önemini hayata geçiren eğitim kurumlarıdır. Köy Enstitüleri, eğitim hakkıdır, hümanist bir eğitimin, yoksul köy çocukları ve kız öğrenciler için pozitif ayrımcı bir eğitim sisteminin adıdır ve bu anlamda ülkemizdeki kadın haklarının elde edilmesinde özel bir yere sahiptir. Her ne kadar günümüzde pek çoğu yitirilse de Köy Enstitüleri, ikinci sınıf sayılan, çocuk yaşta gelin edilen, ‘soframızdaki yeri öküzümüzden sonra gelen’ kadınları köylerinden alıp öğretmen yapmış ve onlar da daha çok kız öğrencinin eğitim hakkına kavuşmalarının önünü açmıştır” şeklinde konuştu.

Etkinliğin son bölümünde  Köy Enstitüsünden mezun olan misafirlerin anlattığı anılar katılımcılara duygusal anlar yaşatırken etkinlik kokteyl  ikramlar eşliğinde  ud, kanun ve ritm saz eşliğinde söylenen sanat müziği şarkılarıyla  Enstitü mezunu öğretmenlerin şiirleri ve fıkralarıyla sürdü.

BANDIRMA GERÇEK - 13-04-2019 BANDIRMA  EDİT . MEHMET LEVENTOĞLU