Avrupa Uzay Ajansı Rosetta Misyonu İle Kuyrukluyıldıza Ulaştı

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Rosetta misyonu sona erdi. 30 Eylül Cuma Günü   67P / Churyumov-Gerasimenko adlı deniz atı biçimindeki yapısıyla astronomların büyük ilgisini çeken kuyrukluyıldıza inen Phillae adı verilen araç yüzlerce resim ve veri göndererek uzayın keşfi adına önemli katkılarda bulundu.

Avrupa Uzay Ajansı üye devletlerin katkıları ve işbirliğiyle gerçekleştirilen Rosetta Misyonu uzayın keşfinde bir basmak olarak kaydedildi.

ESA nın uzaya gönderdiği   araç ve araçları çalıştırmak için  güneşten gelen ışınlar kullanıldı ancak Kuyruklu yıldızın uzaklaşma mesafesine göre görev  misyonu 30 Eylül itibariyle sona eriyor.

Rosetta NASA tarafından desteklenen ve  üye devletler tarafından sağlanan araçlara eklenen ek destek ve aletlerle ESA tarafından yönetilen uluslararası bir görevin bugünün koşullarında zaman karşı verilen yarış astronomiye ilgi duyanlarca ilgi ve heyecanla izlendi.

NASA işbirliğinde Iki yıldan fazla süren görev süresinde ulaşılan  kuyruklu yıldıza doğru  cesur bir misyonu  başarıyla gerçekleştiren ESA'ya  tebrik mesajları geliyor.

NASA'nın Kalifornia, Pasadena' uzay üssünde yer alan Jet Propulsion Laboratuarı  Rosetta projesini yöneten  proje bilim adamı Bonnie Buratti "Rosetta sonuna kadar bize verileri vermeye devam edecektir," açıklamasını yapartken  "Rosetta gemisiyle  NASA'nın üç adetten müteşekkil  bilim araçları: Rosetta Orbiter için Mikrodalga Aracı (MIRO); Alice adlı bir ultraviyole spektrometresi; ve İyon ve Elektron Sensörü (IES)  tüm yol sürecinde alınan  verileri  toplayarak bilimin hizmetine sunacak."dedi.

Rosetta misyonu 2004 yılında başlatılan ve bir kuyruklu yıldız ile buluşmak için güneşin  yörüngesinde dönen 67P / Churyumov-Gerasimenko adı verilen Kuyruklu yıldıza ulaşmak için  Ağustos 6, 2014 tarihinde başladı.Ana uzay aracı  Rosetta 4 Kasım 2014, Philae adlı küçük bir araçla  kuyruklu yıldıza indi.. Philae bir kuyruklu yıldızın yüzeyinden alınan ilk görüntülerini elde etti ve birkaç gün boyunca değerli bilimsel verileri geri göndermeye başladı.

Rosetta üye devletlerin ve NASA katkılarıyla bir ESA misyonu. Rosetta ve Philae uzay aracı Alman Havacılık ve Uzay Merkezi, Köln liderliğindeki bir konsorsiyum tarafından sağlandı; Güneş Sistemi Araştırmaları, Göttingen Max Planck Enstitüsü; Fransız Ulusal Uzay Ajansı, Paris; ve İtalyan Uzay Ajansı, Roma. JPL, Pasadena Caltech bir bölümü, Washington NASA'nın Bilim Misyon Müdürlüğü  ayrıca MIRO inşa ve baş araştırmacısı Mark Hofstadter ev sahipliği yaptı. Southwest Araştırma Enstitüsü (San Antonio ve Boulder, Colorado), Rosetta uydunun IES ve Alice in  aletlerini  geliştirdil ve Araştırmacılar, James Burch (IES) ve Alan Stern (Alice) ise operasyonu yönetti.

Rosetta misyonunda  daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız: 

http://rosetta.jpl.nasa.gov

http://www.esa.int/rosetta

BGHABER-MEHMET LEVENTOĞLU