Balıkesir Çay Deresinde Sazanların Yolculuğu Başladı

Ahmet Edip Uğur başkanlığı döneminde  ‘10’un Farkı 10’un Yıldızı’ adıyla Balıkesir'e Marka Değer katması amacıyla heyecanla  başlatılan  Çay Deresi Rekreasyon projesi 1. ve 2. etap süreci devam ederken Balıkesir Büyükşehir bütçesine büyük yük olan ve spekülasyonlara neden olan diğer projelerle birlikte sürecin hızla bitirilmesi  amacıyla Balıkesir Büyükşehir Başkanı Yücel Yılmaz çalışmalara hız verdi.

Balıkesir Çay Deresi Rekreasyon Alanı’nda sel ve diğer nedenlerden oluşan toprak ve kirlenmenin kaldırılması için öncelikle sayısı 40 binlere ulaşan pullu ve aynalı sazanlar, civar ilçelerdeki göletlere naklediliyor. Naklin tamamlanmasının ardından Çay Deresi temizlenerek, yeniden doldurulacak.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 yılının mayıs ayında Çay Deresi Rekreasyon Alanı’na bırakılan 400 pullu ve aynalı sazanın sayısı üç yıl içerisinde 40 bine ulaştı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ın talimatı ile Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından Çay Deresi zemininde oluşan balçığın temizlenmesi için balık nakli ve su tahliyesi çalışmaları başlatıldı. Özel bir sistemle balıklar zarar görmeden çevre ilçelere nakledilirken bir yandan da su tahliyesi devam ediyor. Balıkların nakliyesi tamamlandıktan sonra kanalın kapakları açılarak iş makineleri ile zemindeki balçık temizlenip, yeniden doldurulacak.

ZEMİNDEKİ BALÇIK TEMİZLENECEK

2016 yılında 'Çay Deresi Balıklandırma Projesi' kapsamında aynalı ve pullu olmak üzere 400 adet sazan balığının Çay Deresi'ne salındığı bilgisini veren Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı Hayvansal Üretim Şube Müdürü Veteriner Hekim Mehmet Hezer "Bugün itibari ile balıkların sayısı ortalama 40 bine ulaştı. Balık üremesinin devam etmesi ve zarar görmemeleri için üç yıldır Çay Deresi'nde kanal zemin temizliği yapılamadı. Balıkların sağlığı ve çevre temizliği açısından balıkların naklinin akabinde zemindeki balçık temizlenecek." dedi.

GÖLETLERDE BALIK POPÜLASYONU ARTACAK

Balıkları aktarmak için Bandırma'dan özel getirtilen 25 ton kapasiteli, 5 adet bölmeli ve oksijen tankları olan balık aktarma tankeri kullandıklarını ifade eden Hezer "Balıklarımız nakil esnasında hiçbir zaman oksijensiz kalmıyor ve balıklar bu şekilde göletlere sağlıklı bir şekilde aktarılıyor. Balıklar zarar görmeden profesyonel balık nakil sistemi ile balıklarımızı; Sındırgı, Bigadiç, İvrindi ve Balya'daki göletlere salıyoruz. Bu sayede göletlerdeki balık popülasyonunu da artırıyoruz." açıklamasında bulundu.

11-07-2019 EDİT .HAYRETTİN İLDAM .KAYNAK : BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ