Balıkesir TBMM Tarafından Merceğe Alınacak !

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Balıkesir’in en önemli çevre sorunlarını bir araya getirerek Meclis gündemine taşıdı. CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın ve Mehmet Tümün’de ortak imzasıyla Meclis Başkanlığına sunulan önerge Balıkesir için büyük önem taşımakta.
Kaz Dağlarındaki madenleri ve santralleri, bölgedeki maden ocaklarını, termik santralleri, ve arsenikli şebeke sularını hazırladığı meclis araştırma önergesiyle gündeme getiren Havutça ve arkadaşları bölgenin en önemli çevre sorunlarını kapsamlı bir şekilde mercek altına aldırıyor. 
Havutça hazırladığı meclis araştırma önergesinde; doğal yaşam alanlarıyla, tarımıyla, havasıyla, suyuyla, tarihi dokusuyla önemli özelliklere sahip Balıkesir’in son dönemlerde, madenlerle, HES’lerle, termik santrallerle talan edildiğini bölgede yapılmış ve yapılması planlanan, HES’lerin, maden ocaklarının, termik santrallerin yeniden değerlendirilerek; doğanın, tarım alanlarının, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir yönetimi konusunda, mevcut alanların daha fazla tahrip olmasını önleyici projelerin saptanması, boyutları gittikçe büyüyen kirlenmenin yarattığı tehdidin ve bu tehdidin nasıl giderileceğinin kapsamlı olarak araştırılmasını istedi.
KAZ DAĞLARI İÇİN BÜYÜK YIKIM
Bugünün çevre sorunlarının insanları tehdit ettiğini belirten havutça, Doğal yaşam alanlarının giderek azaldığını, özellikle Çanakkale ve Balıkesir ilimizde, altın madenlerinin yaratacağı olumsuzluklar yetmezmiş gibi, tonlarca kömür ve su kullanacak termik santrallerin yapılması ve yapılmaya devam edilmesinin de Kaz Dağları için büyük bir yıkıma sebep olacağını vurguladı. 
Havuça hazırladığı önergede şu detaylara yer verdi;
Çinko-kurşun tesisleri, Kaz Dağlarının ünlü sularını cevher ayrıştırmak için kullanıyor. Atık sularını yakındaki derelere deşarj ettiği belirtilen madenler, sadece Kaz Dağları’nı ve yöre tarımını değil, bu derelerin sularıyla beslenen Gönen Barajı’nı da tehdit ediyor. Agonya Ovası’yla, Gönen Ovası’nı sulayan Yenice-Gönen barajı, aynı zamanda Bandırma’nın da içme suyunu sağlıyor.
Valilik tarafından ÇED gerek yoktur raporu verilen Maden ocağı Gönen Ovası’nın sulandığı, Bandırma’ya içme suyu veren Gönen Barajı’na 8 km mesafede bulunuyor. Gönen Barajı’nı besleyen derelerin civarında sadece Yenice’de 4 adet kurşun madeni bulunuyor. Yeni maden ocağı ile birlikte su kaynakları üzerindeki ağır metal tehdidi daha da artacak. Buda bölge halkının sağlığı üzerinde tasarruf edilen başka bir tehlike olarak görülmektedir.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur'un, Balıkesir'in 60 ayrı yerleşim yerindeki içme sularında arsenik bulunduğu itirafı üzerine, Ayvalık Kent Konseyi’nin farklı yerleşim yerlerinden alınan su numuneleri ile Altınova ovasından alınan toprak numunelerini İzmir Valiliği Halk Sağlığı Laboratuvarı'nda analizleri sonucu; Yeniköy, Bulutçeşme ve Beşiktepe Mahallerinin içme sularında arseniğe rastlandı. Yeniköy’de arsenik miktarı 29 mg/l, Bulutçeşme’de arsenik miktarı14.4mg/l çıkarken, Beşiktepe’de belirlenen miktar 59.15 mg/l oldu. İlçe Çevre Sağlığı ekiplerince 13 Kasım’da alınan numunelerde, Tehlike sınırı litrede 10 mikrogram kabul edilen arsenik miktarının,7 mikrogram üstünde çıktığı Karaayıt’a demir zenginleştirme tesisi kuran maden şirketinin kuyusunda da arseniğe rastlandı. Kuyu suyundaki arsenik miktarının 29 mg/l civarında çıktığı öğrenildi.
Balıkesir´de geçimini tarımdan sağlayan binlerce kişinin yaşadığı 5 kırsal mahallenin ortasına yapılacağı iddia edilen termik santrali bölge halkını huzursuz etmektedir.
Üniversiteye, Tıp Fakültesi Hastanesine 700 metre uzaklığındaki alana kurulacağı öngörülen termik santralin günde 450 ton kömür tüketerek Balıkesir´i mahvedecek
Balıkesir il merkezine 15 kilometre uzaklığında şehrin adeta tarım deposu olarak bilinen Paşa köy kırsal mahallesinde termik santral bölge halkı tarafından istenmemektedir. Seka Kağıt Fabrikası´nın atıl alanına yeni bir kağıt fabrikası inşaatı ve ÇED raporu ile Paşa Köy´ün 100 metre kadar yakınına günde 450 ton kömür tüketen bir termik santral yapılacağı yöredeki insanımız tarafından haklı kaygılarla tepki görmektedir.
İçme sularına 1,5­2 kilometre, üniversite ve hastaneye 700 metre uzaklıkta kurulması planlanan termik santralin çevresinde 10 köy bulunmaktadır. Havada lodos olduğu zaman Sadece Paşa köy zehirlemeyecek bu ovadaki her yer ve herkes zehirlenecek, Balıkesir merkezi de etkilenecektir.
Bu bağlamda gerekli önlemlerin alınması adına Meclis Araştırmasının açılması Balıkesir halkı adına hayati önem taşımaktadır.