''Balıkesir'de herkes için bilim var ! ''

 

Balıkesir Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Bilim ve Sanat Merkezi’nin TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı kapsamında hazırladığı projelerden “Balıkesir’de Herkes İçin Bilim Var!” isimli proje TÜBİTAK tarafından değerlendirilmiş ve kabul edilmiştir.

67.000 TL bütçeli projenin yürütücülüğünü Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Bilim ve Sanat Merkezi’nin Fen Bilimleri öğretmeni Leyla AYVERDİ yapmaktadır. Yürütücü dışında Balıkesir, İstanbul, Ege, Hacettepe, Celal Bayar, Bahçeşehir Üniversiteleri’nden öğretim üyeleri, Nasa, Bilim-Sanat Merkezleri, özel okullardan, emekli öğretim üyelerinden oluşan 48 Atölye Lideri, 12 Konuşmacı ve 13 Rehber görev almakta.

Herkes İçin Bilim Şenliğinin açılışı, Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Bilim ve Sanat Merkezi'nde 27 Eylül Perşembe günü halkın, öğrencilerin, proje ekibinin ve protokolün katılımlarıyla 27-28- 29 Eylül 2018 tarihlerinde gerçekleştirilecektir.

Etkinliklerin 27 Eylül Perşembe günü 09.00-21.00 saatleri, 28 Eylül Cuma günü 09.00-22.00 saatleri ve 29 Eylül Cumartesi günü 09.00-22:00 saatleri arasında gerçekleştirilmesi planlanmıştır. Gece gökyüzü gözleminin 28 Eylül ve 29 Eylül tarihlerinde kurumun bahçesinde yapılması düşünülmüştür.

Bu etkinliklerin yanında, eş zamanlı oturumlar şeklinde atölye çalışmaları yapılacaktır. Bazı atölyelerin günde birkaç defa yapılması, bazıları ise farklı günlerde gerçekleştirilecektir.

Projenin amacı, Balıkesir ve çevre illerden gelen katılımcıların; bilimin keyifli yönünü yaşayarak gerçekleştirecekleri etkinliklerle keşfetmelerini, ailelerin katılımıyla hep birlikte ve her yerde bilim yapılabileceğini fark etmelerini, bilimsel ve teknolojik bir bakış açısıyla gündelik yaşamda karşılaştıkları olayları sorgulamalarını ve farklı açılardan bakabilmelerini sağlamaktır.

Projede hedef kitle; okul öncesi-ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri, öğretmenleri, velileri ile Balıkesir halkı ve il dışından gelecek olan katılımcılardır. Ayrıca, engelli bireylerin de katılımının sağlanması için planlama yapılmış olması ve fiziksel olarak katılım sağlayamayacak bireyler için sosyal medya ve yerel basın aracılığıyla canlı yayınların yapılacak olması projemizin daha geniş bir kitleye ulaşmasına katkı sağlayacaktır.

Şenlik kapsamında planlanan etkinlik alanları; matematik, fizik, kimya, biyoloji, genetik, ekoloji, robotik, mimarlık-mühendislik, sosyal bilimler, sanat, tasarım, astronomi ve STEM şeklindedir. Bu bağlamda içeriği gözlem, atölye çalışmaları, oyunlar, drama, tiyatro ve sahne şovları, sergiler, söyleşi ve seminerler, grup çalışmaları, deneysel çalışmalar, etkileşimli uygulamalar ve yarışmalarla desteklenen, 193 etkinlikte açık ve kapalı alanlar kullanılacaktır.

Bu planlamayı gerçekleştirmek üzere, çok sayıda kurumun işbirliği yapması projenin, benzerlerinden ayıran önemli bir noktadır. Balıkesir’de aile-çocuk katılımı ile böyle bir şenliğin daha önce gerçekleştirilmemiş olması şenliğin önemini ortaya koymaktadır.

Projenin gerçekleştirilmesi sonrası, bazı atölye çalışmalarının Belediye desteğiyle Bilim Tırı sayesinde Balıkesir genelinde farklı ilçe ve köylere kadar taşınacak olması projenin çarpan etkisini oluşturacaktır.

Projenin, katılımcıların sahip olmasını istenilen etkiyi oluşturup oluşturmadığını belirlemek amacıyla, katılımcı defteri, kamera kayıtları, anketler ile ön-test ve son-test olarak kullanılan ölçeklerden elde edilen veriler değerlendirilecektir. Böylece, elde edilen verilerin bilimsel kongrelerde sunulması ile daha geniş kitlelerle sonuçların paylaşılması sağlanaca