Bandırma 2. Deprem Sempozyumu Gerçekleştirildi

 Bandırma Belediyesi'nce düzenlenen , Bandırma Kent Konseyi ve Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi nin katkı sunduğu  Bandırma 2. Deprem Sempozyumu Barış Manço Kültür Merkezinde düzenlenen programla gerçekleştirildi.

MEVCUT YAPILAŞMAYA ÇÖZÜM ÖNERİSİ YOK

Katılımcıların yaptığı konuşmalarda  Bandırma ve çevresindeki fay hatları, deprem bölgeleri, yaşanan depremler, yaşanabilecek depremlerin getireceği  acı olayların deneyimini sıkça  yaşayan ülkemizde; deprem konusunu güncel tutmak, tüm paydaşları bilgilendirmek konusunda bilinen gerçeklerin tekrar edildiği sempozyumda kamu projelerinde ve yeni yapılaşma sürecinde uygulamalar konusunda önerici bilgiler paylaşılırken Bandırma Kentinin var olan  yapılaşmasında olası bir deprem sonucunda karşılaşılabilecek  felaketle ilgili  somut dayatıcı bir çözüm içerikli bir sonuç bildirisi sunulmadı..

Moderatörlüğünü Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Engin Er'in gerçekleştirdiği sempozyumda konuşmacı olarak Bandırma Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğünde Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Balıkesir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Türkmen, Bandırma Kent Konseyi Başkanı Mimar Şerafettin Engüdar ve TMMOB Jeololoji Yüksek Mühendisi Engin Er sempozyumda konuşmacı olarak yer aldı.

Konuşmasında "ülkemizde önemli deprem etkinliği olmamasına rağmen özellikle geçtiğimiz günlerde Çanakkale Ayvacık'ta  Rodos ve Girit açıklarıyla Ege Denizinde meydana gelen orta büyüklükteki depremlerden etkilendiği, Çanakkale Ayvacık'taki deprem de 80'i aşkın konutun hasar gördüğü, bu bölgede yaşayan halkımıza büyük bir paniğe ve korkuya sevk ettiği görülmüştür içerikli konuşmasında deprem konusunda yeterli önem verilmemesine sert eleştiriler getiren  Türkiye Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Alan "1-7 Mart günleri deprem haftası dolayısıyla sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum "dedi.

Bandırma Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğünde Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Bandırma ve çevresinin Depremselliği/ Depremin büyüklüğü ve şiddeti adlı konuyu,Küresel Jeoloji ve Jeolojik Miras konusunu Balıkesir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği  Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Türkmen, Depremin Mimari Tasarımı ve etkisi adlı konuyu Bandırma Kent Konseyi Başkanı Mimar Şerafettin Engüdar, Depreme karşı alınması gereken önlemler, yeni Türkiye Deprem tehlike haritası adlı konuyu da TMMOB Jeololoji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Yüksek Mühendisi Engin Er anlattı. Bandırma Kent Konseyi Başkanı olarak toplantıda konuşan Mimar Şerafettin  Engüdar  "Ülkemiz deprem kuşağında olduğu için böyle bir çalışmayı ortalaşa olarak hatırlamak ve tartışmak istedik. Bazen doğada afet olarak gördüğümüz olaylar yaşamın kendisidir. Doğaya karşı koyamayız ama doğayla birlikte yaşamayı öğrenmemiz, araştırmamız gerekir.El birliğiyle ve  bilinçle depremin üstesinden geleceğiz." dedi. Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza'da Bandırma'da olası bir depremin sonuçları ile ilgili çalışmaları ve düşüncelerini içeren konuşma gerçekleştirerek katılımcılara teşekkür etti..

Sempozyum sonunda konuşmacılara Bandırma kenti röliefli seramik  plaket takdim edildi.

BANDIRMA GERÇEK - HABER MERKEZİ 04-02-2019