Bandırma Eti Maden İşçilerinden Varlık Fonuna Hayır

Eti -Maden İşletmelerinin Varlık Fonuna devredilmesine karşı Bandırma Petrol -İş tarafından imza kampanyasıyla protesto edildi ve imza kampanyası için meydanda stand açıldı. Bandırma Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen Varlık fonuna hayır imza kampanyasına diğer sendikalardamn katılım olmazken  vatandaşlara  ilgi göstermedi  az sayıda emekçi ve duyarlı vatandaşların ilgi  gösterdiği mitinge Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza'da katılım yaparak destek verdi. Toplanan  imzalarla birlikte bir  mektup Sendika tarafından Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan’a gönderilecek.

Bandırma Cumhuriyet Meydanında Petrol İŞ Sendikası’nın düzenlemiş olduğu imza kampanyasına Petrol İş Sendika üyeleri, Sivil Toplum örgütleri, Eğitim sen, ADD ve CHP üyeleri katılırken her zaman olduğu gibi  diğer sendikaların imza kampanyasına destek vermemesi dikkatlerden kaçmadı.
 Petrol İş Sendikası Bandırma Şube  Başkanı İsmail Kayan  imza kampanyası hakkında basın açıklaması yaptı.

” Biz bu ülkeyi seviyoruz diyoruz hala, hayır siz sevmiyorsunuz bu varlıkları elinizden alacağız diyorlar, verir miyiz? Hayır 2001 de vermedik.2004 vermedik, 2012 vermedik yine vermeyeceğiz. Bandırma her zaman meşaleleri yakmıştır. Bu meşalelerin yandığı yerler, Ankara’dan, ülkenin dört bir yanından duyuluyor ve görülüyor. İşçi sınıfı bilhassa Bandırma ‘ya gıpta ile bakıyor, olağanüstü hâl terörle mücadele için verildi. Devletin malını satıyorsun, Sayıştay yok, denetleme yok, aldım sattım. Bu fabrikalar sadece bizim değil, çalışanların değil, bütün 80 milyonun.
Varlık fonu oluşturuldu. 21 milyon dolar fona girdi, nerden geldiği belli değil, biz ülkemizi, vatanımızı ve işlerimizi seviyoruz” dedi.
İsmail Kayan’ın yaptığı konuşmanın ardından imza kampanyasına geçildi ve katılanlar alttaki kampanya metnini imzaladılar.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMINA

Sayın Cumhurbaşkanımız;

Eti Maden İşletmeleri, BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul, TÜRKSAT Uydu Haberleşme, Kablolu TV İşletme AŞ, Türk Telekom, THY, Ziraat Bankası ve Halk Bankası hisseleri 2 Ocak 2017 tarihli 684/9 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye dayanan 5/2/2017 tarihli 9756 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye Varlık Fonu AŞ’ye devredilmiştir.
Dünya genelinde, ülkelerin kurdukları Varlık Fonları, ülkedeki gelir/bütçe fazlasını yönetmek/kullanmak amaçlıdır. 420 milyar dolara yaklaşan dış borcumuz varken ve ekonomi, görebildiği en durgun ve kötü dönemini yaşarken, ülkede fazla değil, eksikler varken kurulan Varlık Fonu’na, ülkenin en değerli kuruluşlarının ve arazilerinin devri, ister istemez kuşku yaratmaktadır.
Ayrıca, bu devirle birlikte Türkiye’nin Denetim Kurulu olarak değerlendirebileceğimiz Sayıştay bile devre dışı bırakılıyor. Tamamen dokunulamaz ve denetlenemez biçimde oluşturulan Varlık Fonu ile birlikte özelleştirilmesi mümkün olmayan kurumlara da (Bor, Toryum, Uranyum madenlerinin devlet eliyle işletilmesini sağlayan 2840 Sayılı Yasa devre dışı kalacak) özelleştirme yolu açılmış olacak. Bu kuruluşların gelirleri, mal varlıkları, binaları, arsaları ve işletmeleri özelleştirme yoluyla özel şirketlerin eline geçecek!
En önemlisi de bu kurum ve kuruluşların varlıkları özelleştirilirken Kamu İhale Yasası kapsamı dışında davranılacak olması. Bu durum, Fon aracılığıyla gerçekleştirilecek özelleştirmelerin tümünün şaibeli olmasına yol açacak.
Bizler, ülkemizin çıkarını ve vatan topraklarımızı kendi çıkarlarımızdan önde tutuyoruz. Ülkeye istihdam sağlayan bu kuruluşların devrine karşı olduğumuzu haykırarak söylüyoruz. “Bor tuzları Uranyum ve Toryum madenlerinin aranması ve işletilmesi devlet eliyle yapılır” yasa hükmünün korunmasını ve yeni icat edilmiş olan baypas yöntemlerinden vazgeçilerek ülkemizin kamusal değerleri olan başta Eti Maden İşletmeleri olmak üzere, TPAO, BOTAŞ, PTT gibi tüm diğer kurum ve kuruluşların Türkiye Varlık Fonu’ndan çıkarılmasını talep ediyoruz

BANDIRMA GERÇEK- ÖMÜR ŞEN