Bandırma O.E.Üniversitesi ve Çan Eğrisi Sistemi

Değerli okurlarım, değerli öğrenci arkadaşlarım bugünkü yazımda Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi ders geçme notları ve çan eğrisi sistemini kalemime alıyorum. Öncelikle; okulumuzda uygulanmakta olan  ders geçme sisteminden  daha sonra da çan eğrisi sisteminden söz edeceğim..
 Okulumuzda uygulanmakta olan ders geçme  sistemine değinecek olursak; vize sınavından aldığınız puanın %40’ı ve final sınavından aldığınız puanın %60’ı alınarak, iki sınav ortalamanızın 50 puan değerinde olması şartı ile dersi geçmiş kabul ediliyorsunuz. Ancak.
Öğrencilerin genelde şikayetçi olduğu diğer bir şart daha var !
İki sınav ortalamanız ne olursa olsun, final sınav puanınız 50 altında olursa, otomatik olarak başarısız sayılarak dersten kalıyorsunuz.
Yani vize sınavından 80 almış bir öğrenci, final sınavından 49 alması halinde o dersten başarısız kabul edilerek, ‘’FF’’ harf notu ile o dersi ya tekrar alıyor ya da bütünleme sınavlarında vize puanı korunarak tekrar bir sınava tabi tutuluyor.
**
 Türkiye geneli olarak baktığımız da diğer üniversitelerin geçme sistemlerinde bu sistemin yanında bir de ‘’ÇAN EĞRİSİ ’’ diye bir sistem ile karşılaşıyoruz. Peki nedir bu "çan eğrisi" sistemi biraz da onu incelemekte fayda görüyorum. 
"Çan eğrisi sistemi "nde sınava tabi tutulan tüm öğrencilerin notlarının ortalamaları alınıyor, standart sapma değişim aralığı belirlenerek, artış ve azalış miktarları ortaya çıkıyor. Ortaya çıkan rakam geçme notumuz oluyor.
Basite indirgemek gerekirse, 3 kişilik bir sınıf ele alalım. 80 , 70 ve 40 olarak üç tane notumuz olsun, 80+70+40­ = 190, 190 / 3 = 63 olarak elde ettiğimiz sayı bizim çan eğrimiz oluyor. Bu sınavda çan eğrisi sistemine göre 63 ve üzeri alan öğrenciler başarılı, 63 altı alan öğrenciler ise başarısız sayılıyorlar. Çıkan çan eğrisi notuna göre harf notları belirlenerek, harf notları oluşuyor ve öğrencilerin sınav sonuçları tamamlanmış oluyor. 
 Öğrenci arkadaşlarımdan aldığım tepkilere göre, üniversitemiz de bu tür bir sistemin oluşmasında büyük bir çoğunluk oy birliği içerisindedir..
Üniversitemizin yaz okulunda oylama yöntemi ile  uyguladığı  "çan eğrisi" sistemini ders geçme sitemi içinde  öğrencilere oylama ile sunması ve sonucun  rektörlük tarafından değerlendirilmesi  ile daha demokratik daha barışık daha başarılı olumlu sonuçlar elde edilebilir gibi gözüküyor. 
ALİ CEM ERSOY -BANDIRMA -03-09-2016