Bandırma Üniversitesi Ekonomi Zirvesi Sonuç Raporu

BANDIRMA O.E.ÜNİVERSİTESİ’NDE “EKONOMİ ZİRVESİ”

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme Koordinasyon Başkanı Hakan Yurdakul’un katıldığı ‘Ekonomi Zirvesi’ yapıldı.

İşletme ve Ekonomi Topluluğu organizasyonuyla yapılan zirveye il ve ilçe protokolünün, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler yoğun katılım gösterdi.

Programın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir, “Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olarak, bölgemize sosyal-ekonomik-kültürel açılardan katkı sağlayacak faaliyetlerde bulunmaya azami özen gösteriyoruz. Sağolsunlar, Üniversitemizin çalışkan ve kıymetli öğrencilerinin girişimleri ile faaliyet üstüne faaliyet yapıyoruz. Değerli konuklar, Türkiye ne zaman siyasi veya ekonomik olarak başarılı işler yapmaya başlasa, ya içeriden ya dışarıdan bir musibet karşımıza çıkarılmaya çalışılıyor. Öyle bir coğrafyadayız ki; Ülkemiz üzerine oynanan oyunlar, iç ve dış kaynaklı tehditler bitmiyor. Ülkemizi parçalama girişimleri durmuyor. Ancak, bu ülkenin insanları öylesine derin duygularla vatanına-milletine-devletine bağlı ki, tüm girişimler boşa çıkartılıyor ve çıkartılmaya da devam edecek. Bakınız geçen yıl yaşadığımız 15 Temmuz hain darbe girişimi de bunlardan birisiydi. Yıllardır Türkiye üzerine oyun kuranlar bizi ekonomik-siyasi bağımlılık altına sokmaya çalışanlar, bize alelade bir 3.Dünya ülkesi rolü vermeye çalışanlar, bu amaçlarına ulaşamayınca, haince yollara başvurmaktan da çekinmiyorlar. Bir kez daha anladık ki, bu haince tuzaklar bitmeyecek ama biz de bu hainliklere asla teslim olmayacağız. Toplum olarak artık her zamankinden daha uyanık olmak, akıllı hareket etmek zorundayız. Bireysel açıdan da her daim daha çok çalışmak ve yapabileceğimizin en iyisini yapmak mecburiyetindeyiz” dedi.

Zirve kapsamında makro büyüklüklerle Türkiye ekonomisi hakkında bilgi veren Rektör Özdemir, “2016 yılı itibarıyla Türkiye; Dünyanın 17., Avrupa’nın 6. büyük ekonomisidir. İMF'nin Satın Alma Gücü Kalitesine göre de; Dünyanın 13., Avrupa’nın 5. büyük ekonomisi konumundadır. Büyüme ve kişi başı gelire ilişkin şu tespitleri yapabiliriz: Türkiye Ekonomisi 2016 yılında %3,2 büyümüştür. 2018-2020 Orta Vadeli Program’a göre Türkiye’nin %5.5 oranında büyümesi öngörülmektedir. Karşımıza çıkarılan tüm zorluklara ve engellere rağmen; 2002-2016 dönemi yıllık ortalama büyüme oranımız %5,7 olurken, 2017’nin ilk altı ayında %5,1 büyüdük. Bu performansı ile Türkiye; Portekiz, Macaristan, Polonya, İspanya, İtalya ve Avro Bölgesi’nden çok daha yüksek oranlı bir Reel GSYH artışı kaydetti. Türkiye’nin 2017 yılının ilk yarısındaki büyüme performansı ve üçüncü çeyreğe ilişkin yüksek oranlı büyüme beklentisi, IMF’yi şaşırttı ve Türkiye’ye ilişkin büyüme tahminlerini yükseltmek zorunda bıraktı. Türkiye artık yardım alan değil, yardım veren bir ülke konumuna gelmiştir. Dünyanın pek çok bölgesinde rol model olan, örnek alınan bir ülke konumundadır. Stratejik çıkarlarının gerektirdiği en kritik ve zorlu hamleleri atmaktan çekinmeyen bir Türkiye var artık. Bu duygu

ve düşüncelerle Ekonomi Zirvemizin bölgemize, Ülkemize hayırlı olmasını diliyor, tüm konuklarımızı ve değerli Panelistlerimizi saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

Zirvede Rektörümüzün ardından söz alan isim Balıkesir Büyük Şehir Belediye Başkanı Büyük Şehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu oldu. Kafaoğlu, “ Her şeyin başı ekonomi, ekonomi olmadan hiç bir şey olmuyor. Güçlü bir ekonomi, güçlü bir Türkiye, güçlü bir ordu demektir. Ekonominiz güçlü olmazsa birçok çalışma yapamazsınız. İşin temeli ekonomidir. Dünyaya baktığımızda en uzun sürede iktidarda kalan partilerin ekonomik anlamda güçlü iktidarların olduğunu görüyoruz. Ülkemize baktığımızda da çok partili sisteme geçildiğinden bu yana en uzun süre iktidarda kalan parti Ak Parti olmuştur. Üniversitemizi bu etkinliği gerçekleştirdikleri için kutluyorum. Artık savaşlar tek bir koldan yapılmıyor. Türkiye şuanda hem siyasi, hem ekonomik, hem de silahlı savaş içerinde bulunuyor. Ben gençliğe güveniyorum, aslolan bizim birliğimiz kardeşliğimizdir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme Koordinasyon Başkanı Hakan Yurdakul da dünyanın hızla değiştiğini belirterek, güç odağının Avrupa’nın dışına doğru kaydığını anlattı. Yurdakul, “Öncelikle şunu belirtmeliyim ki tasavvur etmek önemli. Artık dünya değişiyor, dünya böyle bir şey değildi ben çocukken. Dünyanın temel değişiminde ekonomik güç Avrupa’nın dışına doğru kayıyor. Gelişmiş dünya artık korumacılığa gidiyor. Devletler eski anlamlarını taşımıyorlar, biati önemli bir iş yerine dönüşüyorlar. Reel finans sektörü ve reel sektörün arasındaki ilişkide değişiyor” dedi.

Gençlere memur değil girişimci olmaları gerektiğini anlatan Yurdakul, “Dünya değişiyor ve dünya bildiğimiz gibi bir şey de değil artık. Örneğin insanların rasyonel olduğunu düşünüyoruz. İnsanlar yüzde yüz rasyonel değil; insanların kültürleri var, değerleri var. Ekonomi de mutlak rasyonel değil. Bildiğimiz gibi olmayan dünyada en önemli şey insanların kendileri. Bu dünyada iktisadi kalkınma modelleri de standart değil. İnsanlar önemli, kültür önemli ve buna uygun planlama da önemlidir. Algılar çok önemli, algılar gerçeklerden çok daha önemli. Şuan Türkiye üzerinde de bir algı var bir kamu bankamızla ilgili. Bunların hepsi bir algı. Algılar, sizin algılarınız çok önemli. Bu algıların farkında olmalıyız. Ekonomide istihdam sadece ekonomi için değil, tanınmak için, size sosyal bir kimlik, toplumunuz için bir değer katması için de önemli. Girişimci olmayı ve vizyonunuzu geniş tutmayı unutmayın” şeklinde konuştu.

Gençlerden ülke olarak beklentileri de dile getiren Yurdakul önemli tavsiyelerde bulundu,“ Sizden beklediklerimiz yabancı dil öğrenin, yurt dışına gidin ama buraya geri dönmeyi unutmayın. İstatistiği öğrenin, hiçbir şeye yaramasa da size yalan söylenmesinin önüne geçersiniz. Muhasebeyi öğrenin… Bunları bilmezseniz oyuna gelirsiniz. Girişimci olmayı ve vizyonunuzu geniş tutmayı unutmayın” şeklinde konuştu.

Balıkesir ve Bandırma’nın yatırım alma konusunda önemine değinen MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ise, “Bandırma’da bir Ekonomi Zirvesi düzenlenmesi son derece kıymetli

çünkü Balıkesir’in, Marmara Bölgesi ve Türkiye ekonomisi için önemi büyük. Sanayi bakımından gelişmiş olan Balıkesir, bugün önemli sanayi işletmelerine ev sahipliği yapıyor. Üretilen ürünlere baktığımızda da tarımdan kimyaya geniş bir skala görüyoruz. Fiziki uygunluk ve coğrafi yönden avantajlı bir konumda olması, Balıkesir’i yeni yatırımların önemli adreslerinden biri yapıyor. Keza Bandırma özeline baktığımızda da yine yüzümüzü güldüren bir tablo çıkıyor karşımıza. Bildiğiniz gibi Bandırma, yumurta ve piliç üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. Bu ürünler başta olmak üzere buradan dünyanın birçok ülkesine çeşitli ürünler ihraç ediliyor. Dolayısıyla ülke ekonomisine bu denli katkı sunan bir şehirde bu zirvenin gerçekleştiriliyor olması ayrıca memnuniyet verici. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de ekonomi değişiyor. Türkiye artık yüzde beşin üzerinde büyüme hedefleri arasına girmiş durumda. Dünya kaynaklarının yüzde 40’ı İslam ülkelerinde bulunuyor. Bu kaynaklara karşın İslam ülkeleri dünya ticaretinde sadece yüzde 9 oranında yer alıyor. İslam ülkeleri arasında ortak ticaret refleksinin az olması bu rakamlar üzerinde etkilidir. İslam ülkelerinin dünya ticaret hacmindeki yeri sadece yüzde 2 hacme sahip. Bunların sebepleri neler? Burada temel sorun birliktelik. Sevgili gençler size doğru olarak gösterilen ve en iyisi bu diye gösterilen her şeye akılcı bir yaklaşım ile karşılamasınız” ifadesini kullandı.

Yeni finans sistemi olarak nitelendirilen sistemin temel paradigmalarında da bahseden Kaan, “Küresel finans sistemi sık sık krizler üretiyor. Her bir kriz dönemi ülkeye ciddi zarar veriyor. Bugün küresel ekonomi kabuk değiştiriyor ve sistem artık insan odaklı sisteme geçiş yapıyor. Sürdürebilir finansta üretim odaklıdır. Bugün Türkiye’de katılım finansında büyük sıkıntılar var. Para artık değişim, değer katan ya da saklamanın çok ötesinde emtia haline dönüşmüştür. Maalesef bu emtia üretime dönüşmemektedir. Para biriktirmek bizim dinimizde yoktur, parayı mutlaka insana dokunacak şekilde tutmamız gerekiyor. Üniversitelerde artık yeni gelecek senaryoları yazmamız ve bizim de ona göre hareket etmemiz gerekiyor. MÜSİAD olarak gayrimenkul yatırım ortaklığı ve proje finansmanı ile ülkeye katma değer katan fonksiyonlarımız var. Yeni bir tarımsal iş model oluşturuyoruz. Bizim bu alanda daha çok çalışmamız gerekiyor. Burada amaç para artırmak değil, insanların refahını artırmak. Özetle paradan para kazanmak değil modelimizin hedefinde üretim yer alıyor. Gençler sizin zihinlerinizde insan odaklı değişim ve tamamen üretim odaklı çalışmanızı tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Rektörümüz günün anısına Hakan Yurdakul, Abdurrahman Kaan ve Zekai Kafaoğlu’na üniversitemiz anı tabağı ve Bandırma Vapuru takdim etti. Zirvenin ilk bölümü topluca çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

Özlem SEZER
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
İletişim Uzmanı

BANDIRMA GERÇEK- EditGr..MLEVENTOĞLU