Bandırma'da 1 Mayıs "Şenliği"

İşçi sınıfının birlik mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs  Bandırma'da tüm Türkiye'de olduğu gibi işçilerin haklı taleplerini haykıracağı gün olmaktan, gerçek anlamından uzak , sosyal şenlik çerçevesinde coşkuyla kutlandı.
Bandırma Emek Platformu'nun düzenlediği 1 Mayıs  kutlamaları Menderes Meydanı İDO Terminalinde  başlayan  toplanma ile başladı. Yaklaşık 2000 kişinin katıldığı kortej yürüyüşüyle  Cumhuriyet Meydanı’na yürüyerek gelen katılımcılarda  flamalar ve  bayraklar yer aldı. Kutlamalarda CHP ağırlığı hissedilirken  Petrol-İş, Gıda-İş, Emekli-Sen, Eğitim Sen, Haziran Hareketi,,Eğitim-İş, Genel-İş, Yol-İş, SES, BES, ADD,EMEP , HDP,  bileşenleri ve Alevi kültür dernekleri üyeleri , aileler ve çocuklar da katıldı.

1 Mayıs tarihi ilk kez,İşçi sendikalarının yasadışı örgüt kabul edildiği ABD de kabul edildi.  Amerikan Emek Federasyonu (AFL) 1888’de, 8 saatlik iş günü kabul edilinceye kadar eylemlerini sürdürdü  her yılın 1 Mayıs’ında grev yaptı  İngiltere, Almanya, Fransa ve Belçika’daki sendikalarda bu karara katıldı.. 1889’da Paris’te toplanan 2. Enternasyonal, 1 Mayıs’ın ‘İşçi Sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü’ olarak her yıl kutlanmasını kararlaştırdı.  Dünyanın dört bir yanında ekonomik, sosyal, demokratik ve siyasi taleplerle 1 Mayıs’ı kutlamak için alanlara çıkarken 12-14 saat çalışma zorunluğunun 8 saate indirilmesi kazanımından bugüne  128 yıldır dünyanın dört bir yanında kutlanıyor ancak ülkemiz şartlarında siyasi ekonomik taleplerin dile getirilemediği , bayram şenliği  kutlamalarıyla geçiştiriliyor.

Bandırma Cumhuriyet Meydanında  Emek Platformu sözcüsü olarak konuşan  Petrol İş Bandırma Şube Başkanı İsmail Kayan  “Bizler, emeğiyle geçinmeye çalışan milyonlarız. Çocuklarımıza onurlu ve güvenli bir gelecek sağlamak istiyoruz. Şehrimiz, ülkemiz, dilimiz, inancımız, görüşümüz, işyerlerimiz farklı olsa da bizler emeğin ortak dilini konuşup, onun en yüce değer olduğuna inanıyoruz.Talebimiz çok açık; insanca bir yaşam istiyoruz. Ortak mücadelemiz için buradayız. Haksız işten çıkarma, sendikasızlaştırma, kıdem tazminatına müdahale, özelleştirme, esneklik, kuralsız ve kayıt dışı çalıştırma, vergide adaletsizlik yıllardır mücadele ettiğimiz sorunlar. İnsanı insan yapan değerleri ülkemizde egemen kılmadıkça bu sorunlarımız devam edecek. Şimdi de gündemde şeker fabrikalarının özelleştirilmesi var. Cumhuriyetin ilk dönemlerinden bu yana kurulan işletmeler tek tek satılıyor. Alın terimizle kazandığımız ekmeğimiz bizden çalınıyor. Sağlığımız çok uluslu küresel şirketlerin kazançları uğruna yok sayılıyor”dedi.

1 Mayıs etkinliği sahnede müzik etkinliği ile sürdürülürken bor ve şeker fabrikaları içerikli  sloganlar atıldı, bir kısım katılımcının başlattığı Halayla birlikte meydan hızla boşalırken kutlamalar olaysız sona erdi.

BANDIRMA GERÇEK --SERHAT OZAR