Bor hakkında şaşırtıcı gerçek....

 

Bor hakkında şaşırtıcı gerçek....

 

Bugün için de, gelecek için de en önemli teknoloji konusu  enerji depolama . Ve enerji depolamanın ana unsuru olan  Bor madeni dünyada en çok  bizde mevcut..Saflık oranı yüksek ve maliyeti düşük olması nedeniyle dünyada söz sahibi biziz.

Ancak ne yazıktır ki;  hala bu konuda yeterli inovasyon şartları hala oluşturulamadı.Ülke ekonomisini bir anda dünyanın bir numarası yapacak bu şansımızı kullanamıyoruz.  Ya da bir şeyler yapılıyorsa da haberimiz olmuyor.

**

Teknolojinin her alanında yüzlerce gelişmenin yaşandığı, hayatımızın her noktasına girdiği bu yüzyılda, bir türlü gelişemeyen bir alan var ki her şeyi etkiliyor;

Batarya yani pil teknolojisi. Elektrikli araçlar tam anlamıyla hayatımızın içinde ve bu araçların  kalbi batarya.

Kaynak olarak öyle bir kaynağımız var ki ; kimyasal adı Sodyum Bor Hidrür.

Bandırma'da bu konuda bir yatırım yapılacağı haberini almışken şimdi iptal edildiğine dair söylentiler var.Tubitak demiş ki ..teknolojimiz yetersiz. Böyle bir mazeret olabilir mi ?

Kimde teknoloji varsa ondan alacaksın almayı bileceksin. Kapitalist sistem içinde çözümsüzlük yok eğer şartlarını yerine getirirsen. Eğer ülke ekonomisi istihdamı getirisi kazancı söz konusuysa anamalda sendeyse bir yolunu bulacaksın.

**

Gelecek akıllı pillerde. Ulaşımdan haberleşmeye elektrikli araçlardan günlük yaşamımızla ilgili her konuda kullanımı giderek artan akıllı piller ve yakıt pilleri bunun ham maddesi sodyum borhidrürler....

Kaynakça zengin, uygulamada ve dolayısı ile teknolojide gerilerde kaldığımız yakıt pili araştırmaları  ülkemizde yeterli değil.

Bunun nedenleri geçmişten günümüze gelen Ar-ge çalışmaların azlığı ve özellikle özel sektör için yüksek maliyetli  araştırmalar olduğu için devletin bizzat yapması gereken asıl işler bu işler.

Ama bu konuda yanlış politikalar var sanırım. İdealist kişiler gerek bize. Siyaset mutlaka işin içine girmemeli.

**

Son birkaç yılda yapılan değişikliklerle  bir  atılım ve  yerli üretim katkı payı ile  sıçrama yapılmaya çalışılıyor ama  bunlar yeterli değil.

Teknoloji transfer etmeden de olmaz .

Teknoloji kimde varsa alacağız. Almanya ,Japonya, Amerika, Güney Kore gibi bir çok ülke enerji depolama yakıt pilleri pazarındaki payını arttırmak üzere milyarlarca doları Ar-Ge çalışmaları için harcıyor. Ve üretiyorlar. Her malın patenti know Hov'u var. O halde çıkış yolumuz hammaddeyi  çok ekonomik şartlarda sunup ürünleri ülkemizde ürettirmek. Tek şansımız bu.

Türkiye doğru politikalarla dünya sanayi devrimi sırasında kaçırdığı şansı enerji depolama ve yakıt pilleri teknolojilerini de böylece yakalayabilir.

. Çünkü yakıt pillerinde kullanılan Sodyum bor Hidrür kaynağı bizde . Niye bekliyoruz?

Nedir yakıt pili ?

**

Size Tübitak'tan edindiğim bilgiler çerçevesinde basitçe anlatmaya çalışayım.

Yakıt pili, örneğin mazotla  çalışan bi aracın motoru olarak düşünülmeli. Petrol gibi fosil yakıtlarda  kimyasal reaksiyon sonucu açığa çıkan ısı enerjisi ile mekanik enerji üretilir ve araç hareket eder.

Yakıt pilinde ise  (Sodyum Borhidrür)  kimyasal reaksiyonu sonucu  oluşan enerji  açığa çıkar ve  elektrik elde edilir. Burada işin kimyasal ayrıntılarını vermeyeceğim ilgili olan ayrıntıları kolaylıkla öğrenebilir. Benim amacım bu konunun gerçekten çok önemli olması ve sürekli ıskalanması.  (Kaynak:Tübitak Marmara Araştırma Merkezi)

**

Dünya  küresel firmalaının  yakıt pili ile çalışan araçları artık yollarda.

Örneğin Toyota ya da Honda öncü markalar diğerleride var tabi. Honda  hidrojenle çalışan otomobili Clarity’nin yeni modelini bu yıl satışa sunmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl Tokyo Otomobil Fuarı’nda sergilenen ardından kasım ayında gerçekleşen Los Angeles Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkan otomobil, hidrojenle çalışan bir motoru bünyesinde barındırıyor.Burada işin can alıcı noktası şu.

Borsuz Hidrojen enerjisi olmuyor. ,

Ve bu motor içten yanmalı motorlardaki gibi  enerjinin tümünü elektriğe çevirerek dışarı sadece su veriyor. İşte size  çevre dostu araç.

Şimdi Türkiye otomobilde marka yatırımında . Eğer işin içinde BOR yoksa çöpe atın. Gereksiz bir israf olur.

 

**

Yakıt pilleri  bize değişimin yönünü gösteriyor. Yatırımların rotası mutlaka PİL olmalı.  

Toyota bu işi çözdü koşuyor. Mirai (Japoncada "Gelecek")ile otomobil sektöründe yeni bir çağı başlatıyor. Gelecekte önemli enerji kaynaklarından biri olacak hidrojenle çalışan Mirai, hidrojen yakıtını elektrik üretmek için kullanıyor.

Dünya elektrikli hibrit vb araçlara yönelirken bu gelişmeleri kaçırmamalıyız . Enerji, her şey. Kaynağa sahipsen dünyada söz sahibi olursun.

Kaynak bizde ise  yapacak tek şey söz sahibi olma becerisi ni göstermek.

Kısacası hiç gocunmadan  küresel şirketleri ülkemize çekmemiz gerekiyor.

Çünkü   kaynak  bizde teknoloji onlarda. Memleket yatırım bekliyor insanlar iş bekliyor. Kim düğmeye basacak ?