CHP'Lİ Ahmet Akın:Zeytin Üreticisine Destek Teklifi

-       CHP'Lİ AKIN'DAN ZEYTİN ÜRETİCİLERİ İÇİN KANUN TEKLİFİ

-       ZEYTİN ÜRETİCİSİ DE TARIMSAL DESTEKLEMELERDEN YARARLANMALI

-       ZEYTİN HASADI BAŞLARKEN AKIN’DAN ÜRETİCİYE DESTEK TEKLİFİ

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, “ Sarı Altın” olarak bilinen zeytinyağında Türkiye’nin Dünya markası olabilecek potansiyeli bulunduğunu ancak zeytin ve zeytinyağı üreticisinin desteklenmesi gerektiğini söyledi. “Zeytin ve zeytinyağı üretimi meşaketli ve maliyetlidir. Üreticimizin Avrupa ve Dünya markaları ile rekabet edebilme gücünü artırmak için devlet desteği şarttır. Zeytinyağına 80 kuruş destek veriliyor ama zeytine destek verilmiyor. Zeytin üreticimizin zeytin üretimine de destek talebi var.” dedi.

2018-19 zeytin hasadının başladığını hatırlatan CHP’li Ahmet Akın, Türkiye’de yaklaşık 172 milyon zeytin ağacı bulunduğu bilgisini verdi. Akın, Ege ve Marmara bölgelerinin başı çektiğini ve zeytin ağaçlarının yüzde 7’sinin de Balıkesir’de bulunduğunu bildirdi. Akın şunları ifade etti:

“Türkiye'nin dünya piyasalarında markalı ve ambalajlı olarak yer alması için öncelikle ülke imajı yaratması gerekiyor. Dünya zeytinyağı pazarında her ülkenin kendine özgü bir politikası, stratejileri var. Türkiye, sahip olduğu potansiyeli değerlendirerek bu pazarlarda daha etkin olarak yer almalı. Bunun ilk yolu ise zeytin ve zeytinyağı üreticisi desteklemekten geçiyor. Zeytin üreticisinden tutun da; zeytin işçileri, zeytin sanayicileri ve sektörün yan kuruluşlarına varıncaya kadar önemli bir kesim ekmeğini zeytinden zeytin yağından kazanıyor. Türkiye, dünya pazarında önemli yerlere gelebilir. Bunun için ülkemizin imajı ve markası ile dünyaya kendisini tanıtmalıdır.”

CHP’li Ahmet Akın TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifi ile zeytin üreticisinin desteklemesini istedi. Kanun teklifi TBMM’de kabul edilirse, Tarım Kanununa eklenecek bir madde ile “zeytin fark ödemesi desteği” adıyla zeytin üreticilerine, üretim maliyetleri, iç ve dış fiyatlar dikkate alınarak fark ödemesi desteği verilecek. Dünya ve Avrupa Birliği zeytin üreticileri ile rekabet edebilir bir güce erişmesi için verildiği belirtilen kanun teklifi ile zeytin üreticisinin girdi maliyetlerindeki kontrol edilemez artışlar karşısında korunması öngörülüyor. 2018 Tarımsal Destekleme ile zeytinyağına 80 kuruş destekleme verilmişti. Zeytin üretimi ise tarımsal destekleme kapsamında yer almıyor.