Devlet Kaşıkla Verdiğini Kepçeyle Almamalı

Devlet, kaşıkla verdiğini kepçeyle geri almamalı.

Devlet Toplu Sözleşmede kaşıkla verdiği yüzde 4+4’lük artışı, yüzde 22,58’lik yeniden değerleme oranı kepçesiyle geri almamalı.

Son 3 yıl içinde enflasyonla birlikte memurun maaşı hızla erimeye devam ederken ‘Memurumuzu enflasyona ezdirmedik’ söylemi gerçekliğini yitirdi.

Devlet, büyük şirketlerden tahsil edemediği, indirime ve yapılandırmaya götürdüğü milyarlarca liralık vergi alacağından doğan açığı ücretlilerin maaşından kapatamaya çalıştıkça vergi adaletsizliğine olan tepkiler büyümeye devam edecek.

Vergisi maaşlarından hatta 2,26 TL’lik fazla çalışma ücretinden bile doğrudan kesilen, vergi affına veya indirimine tabi tutulmayan ve devletin vergi gelirleri içinde de önemli kalemi oluşturan kamu görevlilerinin üzerindeki vergi yükü her geçen yıl daha da ağırlaşmakta.

Geçtiğimiz günlerde yüzde 22,58 olarak açıklanan yeniden değerleme oranı ve 10 aylık enflasyonun 10,59 olarak açıklanmasıyla birlikte bir kez daha görülmüştür ki kamu görevlilerinin Toplu Sözleşmede 2019 için elde ettiği 4+5’lik zam miktarı şimdiden eridi.

Her ne kadar maliye kesiminden “enflasyon düşüyor” denilse de memurun aldığı maaş, her gün gerek enflasyon gerekse de vergilerden kaynaklı olarak alım gücünü yitirmeye devam ediyor.

Toplu Sözleşme masasında yarım puanın bile günlerce tartışıldığı, yüzlerce gerekçe öne sürülüp verilmediği bir zeminde, 2016 yılında yüzde 3,83 olan Yeniden Değerleme Oranı 2019’da yüzde 22,58’e kolaylıkla çıkarılmıştır. YDO birlikte artan vergi yükü memurun belini bükmektedir.

Elektrik, doğalgaz, çay, şeker, ulaşım gibi kalemlere yapılan zamlar yetmezmiş gibi, vatandaştan alınan vergilere yapılan yüksek miktarlardaki zamlar milletin sırtındaki yükü daha da ağırlaştırmakta.

Bizim milletimiz ‘Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır’ ahlakını benimsemiş bir toplum olmasına rağmen gelir vergisi, emlak vergisi, KDV, ÖTV, MTV gibi birçok vergi memurun alım gücünü iyice zayıflatmaktadır.

Bordrolu çalışanların maaşından kesilen gelir vergisi, devletin en önemli gelir kaynaklarından biridir. 2018 yılında çalışanlardan ve işverenlerden alınan vergiler kıyaslandığında gerçek ‘vergi şampiyonu’nun bordrolu çalışanlar olduğunu ortadadır.

2019’da %15 ve 20'lik vergi dilimlerinde, %27 ve 35'lik dilimleriyle aynı oranda artış yapılmaması, vergi kesintilerinden çok etkilenen düşük ücretli memurları, özellikle de brüt maaş üzerinden gelir vergisi kesilen özleşmeli personeli mağdur etmenin de ötesinde fakirleştiriyor.

Geçen yıl olduğu gibi gelir vergisi dilimlerinde artış oranlarının yeniden değerleme oranından daha düşük tutulması gibi bir durumun bu yıl da tekrar etmesi toplumda vergi adaletsizliğine olan inancı artıracağı gibi ekonomik ve sosyal dengeyi de zora sokmaya devam edecektir.

Memurların yeme, içme, yol ve konaklama gibi harcamaları için aldıkları harcırah, piyasadaki fiyatlar karşısında yetersiz kalıyor.
Enflasyon gerekçe gösterilerek artırılan fiyatların farkını memurlar cebinden karşılamak zorunda kalıyor.

Yeniden değerleme oranı dikkate alınsa dahi harcırah tutarları yetersiz kalacak.
Görev icabı şehir dışına çıkan bir memur günlük 40 lirayla kaç öğün yemek yiyebilecek, ulaşımını ve konaklama ihtiyacını nasıl karşılayabilecek?

Kamu görevlileri için fazla çalışma ücreti 2020 yılı için yüzde 6,10’luk artışla saat başına 2,26 TL olarak belirlendi. Bu miktar yıllardır sembolik bir ödemenin ötesine bir türlü geçirilemedi.

Kamu görevlileri artık bunları düşünmek zorunda bırakılmamalı. Memur, geçim sıkıntısıyla cebelleşirken verimlilikten ve performanstan bahsetmek biraz afaki kalıyor.

Fazla mesaiye kalan memurun aldığı saatlik ücret, dolmuş parasını bile karşılamıyor.

Adaletli bir yaklaşımı ve ülke ekonomisinin gerçeklerini dikkate aldığımızda emeğin değerini düşüren bu rakamları hakkaniyetli bulmamız mümkün değil.

Evet, enflasyon sürekli düşüyor ama düşen enflasyon sadece kağıt üzerinde kalıyor. Vatandaş ne yazık ki çarşıda pazarda düşüşü halen hissedemedi. Yapılan zamlar geri alınmadı, halen yenileri gelmeye devam ediyor.

Vergilere yapılan artış ise memura yapılan zammın 5-6 kat üstünde.

Özetle; Devlet, kaşıkla verdiğini kepçeyle geri almamalı.

BANDIRMA GERÇEK     \ http://enerjibirsen.org.tr/haber/2125/tonbul_devlet_kasikla_verdigini_kepceyle_almamali?fbclid=IwAR3_daC6O9CRGu0tCwZHDub7cuO71n70uetHTp0tfsbq08MLjU_dhbaSIBQ