Dünya gözümüzün önünde değişmektedir

Dünya gözümüzün önünde değişmektedir
Gelişmiş ülkelerin merkez bankaları külçe altın formunda rezerv ( karşılık) tutuyorlar. Bu altınlar, çoğunlukla en başta ABD Merkez Bankası Fed’in New York’taki kasaları ile Britanya Merkez Bankası’nın Londra’daki kasalarında tutuluyor.
Altın devletler için önemli bir güvence. Büyük mali istikrarsızlıkların yaşandığı dönemlerde güvenli bir liman anlamına geliyor
Ambargo ve blokajla, ödemeler sistemi dışında bırakılan İran , altın ödeyerek acil ihtiyaçlarını karşılamıştı.
Dünyada en fazla altına sahip ülke 8 bin 133,5 tonla ABD. ABD'nin altın rezervlerinin toplam rezervleri içindeki payı ise yüzde 70'ler seviyesinde
Türkiyenin altın rezervi ise 520 ton. Altın rezervlerinin toplam rezervler içindeki payı ise yüzde yüzde 17 seviyesine karşılık geliyor.
Türkiye’nin Merkez Bankası’nda 119 milyar dolar rezervi var. 
ABD Merkez Bankasındaki dolar rezervi ise 124 Milyar Dolar.
ABD Dolarda çok ülke büyüklüğüyle mukayese edildiğinde çok küçük bir rezerv tutarken altın rezervinde dünya birincisi. 
Dikkat çekici bir durum.
Buna karşılık ABD’de dolaşımdaki dolar iki trilyon Dolar.
ABD Merkez Bankasında piyasada dolaşan Doların yalnızca dörtte biri kadar rezervi var.
Bir de bunun uluslararası boyutu var. Dünyada basılı ve dünya piyasasında dolaşan ABD Doları 52 trilyon dolar. Bunun 35 trilyon doları 192 ülkenin Merkez Bankalarının rezervinde bulunuyor. 15 trilyon dolar da dünyada tüm şahıs ve şirketlerin elinde bulunan para miktarı.
1972 yılına dek Merkez Bankası’ndaki altın karşılığı Dolar basan ABD, Dolar’ı askerî gücünü kullanarak Dünya Parası haline getirdiği için dünyada karşılığı olmadan dolaşan dolar miktarı bu kadar fazla bir seviyeye gelmiş. 
ABD neden Merkez Bankası kasasında Dolar tutmayıp altını tercih ettiği,
neden diğer ülkelere Dolar rezervi önerdiği belli olmuyor mu.?
Doların bu hegemonyasına karşı Rusya ile Çin ticaretlerini kendi paralarıyla yapmaya başladılar.i Bu sürece İran da katıldı .Suudi Arabistan da katılacak.
Türkiye de bu ülkelerle antlaşmaları yaptı ve Ocak 2018 de milli para ile ticarete başlayacak..
Küresel döviz rezervi olarak doların rolü ve dolardan uzaklaşma düşüncesi yeniden tartışmalı hale geliyor. 
Rusya ve Çin aralarında ticaret ,mali ve askeri işbirliğini geliştirdi. 
Altın almak için ABD hazine bonolarını satmaya dayalı strajesine , Rusya dan S 400 alacak olan ABD nin şimdiye kadar sadık müttefiki olan Suudi Arabistan da katıldı.
Dönemin Başkanı Obama’nın vetosuna rağmen Kongre, ABD’lilerin Suudi Arabistan aleyhinde 11 Eylül 2001 saldırılarındaki iddia edilen sorumluluğu için dava açmalarına izin veren bir yasayı kabul etmesi Suudi Arabistanın bu kararları almasında etken oldu.
Rusya ve Çinin ,ABD para biriminin üstünlüğüne sonsuza kadar son vermenin yollarını arayan güçlü bir mali ittifakı inşa etmesi,çok kutuplu yeni bir mali sistemin inşasının başlangıcı olabilir..

,ORHAN SEYREK-KÜÇÜKKUYU -BALIKESİR