Gönen ve Manyas'ta Çeltik Ekimi Endişeli Başladı.

Türkiye'nin önemli prinç üretim sahalarından Gönen ve Manyas'ta çeltik ekimi başladı.Ekim süreci Haziran ayı içinde devam edecek.

Güney Marmara Havzasının önemli birtarım ürünü olan Çeltik üretiminde çiftçiler geçen yıl olduğu gibi bu yılda endişeli. Hükümetin ithal ürün politikası nedeniyle son yıllarda cazibesini yitiren çeltik üretimi her şeye rağmen sürdürülmeye çalışılıyor. Çok zahmetli ve masraflı bir üretim süreci yaşanan çeltikte girdi maliyetleri son aylarda ikiye katlanırken çiftçinin üretim masraflarını çıkarabileceği endişeleri  verimle orantılı olarak büyüyor.

Türkiye’nin 600 bin ton olan yıllık pirinç ihtiyacının 270 bin tonunun Gönen markası ile piyasaya verilirken  2017 yılında başlatılan çeltikte gümrük fonlarının düşürülmesinin üreticiyi maliyetlerin kurtarma telaşına sürüklediğini ifade eden çiftçiler TMO'nun prinç  ithalatını  100 bin ton ile sınırlandırması gerektiği üzerinde görüş bildirdiler.

Konuyla ilgili olarak medyaya açıklama yapan  Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, "Çeltik olayı ilçe ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. Mayıs ayı başlarında başlayan çeltik ekimi bu gelecek ayın başlarına kadar devam eder. Hastalıklar dolayısıyla yerli çeşitlerden kaçış başladı,daha önceki yıllar da Baldo ve Osmancık ağırlıklıydı.Çeltiğin bir sürü maliyeti var,bu maliyetleri karşılamak için de çiftçi risk almak istemiyor,verimi yüksek olan,hastalıklara dayanıklı olan ithal çeşitleri tercih ediyor.Geçen yıl bir dekar çeltiğin maliyeti 1 bin 180 lira civarındaydı, bu yıl ise son iki ay içinde gübreye, mazota yüzde 25, ilaca yüzde 40 civarında bir maliyet geldi, bunlar maliyeti arttıracaktır, inşallah bu rakamlar burada kalır da zarar etmeyiz. İki yıl önce ithallere yapılan baskıdan dolayı çok düşük fiyatlara giden ürünlerimiz geçen yıl baldo ile ayni fiyata gidince çiftçimiz o markaya yani kameoya yüklendi, Osmancığa eşdeğer olan vasko dediğimiz ranaldo dediğimiz çeşitler var, bunların verimleri yüksek olduğu için, her yıl çeşitli çeşitleri deniyoruz."dediDanç açıklamasında " Çiftçi ürettiği ürünün kaç paraya gideceğini bilmiyor, geçen yıl sattığımız fiyata satabilir miyiz’in sıkıntısı var" şeklinde konuştu.

BANDIRMA GERÇEK - HALİL DİNÇ