GÜMÇED BANDIRMA "Manyas Gölü ve Kuşcenneti göz göre göre katlediliyor"

Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Bandırma Şubesi Başkanı Gültekin Mutlu, Manyas Kuşcenneti’nin can çekiştiğini ileri sürdü.

Bandırma Gümçed kyeni yönetim belirlenmesinden sonra aktif etkinliklerine devam ediyor.

Bandırma Gümçed son olarak uzun yıllardan bugüne kadar Bandırma 'da bulunan sanayi fabrikalarının  ve kimyasal tarım ilaçları atıklarının yoğun kirlilik tehdidi altında bulunan Manyas gölü ve doğal sit alanı Kuşcenneti milli parkının doğal özelliklerini tamamen kaybetme noktasına gelmesinedeniyle yetkilileri göreve çağırdı.

Konuyla ilgili olarak yapılan çalışmaları Gümçed Bandırma başkanı Gültekin Mutlu açıklarken Manyas Gölü 'nün yok olmasına göz yumamayız yetkilileri görevlerini dürüst yapmaya çağırıyoruz dedi.

 Mutlu  "Manyas Kuş Gölü hakkında verilen bilgiler bizi dehşete düşürdü. Öncelikle sunumda verilen bilgilerin tarafımıza verilmesiyle ilgili yetkililerle görüştük, ama olumsuz cevap aldık. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı’na bilgi edinme başvurusu yaptık. Bakanlık başvurumuzu 3 Temmuz 2015 Cuma günü saat 10.08’de Bandırma Orman İşletme Müdürlüğü elektronik posta adresine yönlendirmiş olmasına rağmen tarafımıza herhangi bir bilgi verilmemiştir. Biz de dernek olarak Manyas Kuş Gölü’ndeki kirliliğin boyutlarını gösterebilmek maksadıyla TÜBİTAK’a su analizi yaptırmak için başvuruda bulunduk. İstenilen paranın yedi bin liraya aşması üzerine bu işten vazgeçtik. Balıkesir Üniversitesi öğretim üyelerinden yardım istedik, onlar da bilgilerin kamuoyuyla paylaşılması sonrasında sıkıntı yaşayabileceklerini dile getirerek isteksiz davrandılar. 

Bunun üzerine CHP Balıkesir Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Mehmet Tüm’le görüşerek ilgili bakanlıktan su analiz sonuçlarını alarak bizimle paylaşmasını ve konuyu Meclis’in gündemine getirmesini istedik. Tüm gerekli başvuruyu yapmış olup analiz sonuçlarını beklemekteyiz. Bu arada Balıkesir Valiliği Başkanlığında 29 Aralık 2015 Salı günü saat 14’te Orman ve Su İşleri Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü Balıkesir Şube Müdürlüğünce, Kuş (Manyas) Gölü Sulak Alan Yönetim Planı toplantısı yapılacağı bilgisi üzerine biz de toplantıya GÜMÇED olarak katılmaya karar verdik. Yapılan toplantıda, 2008’de Balıkesir’de oluşturulan bir komisyonun “Göl Yönetim Planı” hedeflerini belirleyip 2011 Haziran ayı içinde Ulusal Sulak Alan Komisyonu’na sunduğunu öğrendik. Bu plan 16.06. 2011 tarihinde Ulusal Sulak Alan Komisyonu toplantısında onaylanarak yürürlüğe girmiştir. 

2011’de 5 yıllığına hazırlanmış ve 2015’te süresi dolan Göl Yönetim Planı çerçevesinde belirlenen uygulama hedeflerinin gerçekleşmesi için kurumlar arası çeşitli çalışma dağılımları yapılmışsa da adlarını vereceğimiz kurumlar “uygulama çalışmalarını” yapmayarak Manyas Kuş Cenneti Gölü’nün kirlenmesine göz yummuşlardır. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Bandırma Şefliği uygulama hedefleri içerisinde bulunan,” Göldeki su kotunu öngörülen aylık su seviye değerlerini sağlayacak şekilde işletilmesini sağlamak” görevini 5 yıl içinde bir kere dahi yerine getirmemiştir. Yine aynı şefliğin uygulama çalışma görevleri içinde bulunan, ”6. Ana Jet Üs Komutanlığınca kullanılan Kızıksa atış sahasının, sulak alan tampon bölge sınırları dışında bir yere taşınmasını sağlamak” için 5 yıl boyunca bir kez olsun yazı yazıp istekte bulunmamıştır. İlgili birimin bayan şefi bundan tam beş yıl önce üs komutanıyla telefonda konuyu görüştüğünü söylemekten de kaçınmamıştır.

Yine aynı birim, sulak alan merkezi kurulması için gerekli çalışmaları da yapmayarak uygulama hedeflerine ulaşamamıştır. Bir başka kurum olan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü Balıkesir Şube Müdürlüğü uygulama çalışmaları içinde bulunan gölde ve gölü besleyen derelerde temel su kalitesi parametrelerinin yılda en az dört kez mevsim olarak incelenmesini ve sürekli izlenmesinin yapıldığı belirtilmiş olup, bu analiz sonuçları derneğimize ve komisyon üyesi Yuva Derneği’ne de verilmemiştir" dedi.
Manyas Kuşcenneti’nin doğu kıyısındaki çevre düzenlemesi yapılmadığını ileri süren Gültekin, "Bandırma-Balıkesir yolu Kuşcenneti sapağı ile Kuşcenneti Milli Parkı giriş kapısı arasında da çevre düzenlemesi yapılamamıştır. Özel sektöre gölün biyolojik çeşitliliğine yönelik eğitim düzenleme çalışmaları yapılamadığı belirtilmiştir. Manyas Kuş Gölü’nü besleyen derelere atık suyunu boşaltan kaç tane işletme vardır ve bu işletmelerin adları nelerdir?

Arıtma tesisi bulunmayan işletme sayısı kaçtır, arıtma tesisi bulunmayan işletmelere yönelik ne gibi yaptırımlar uyguladınız? Yine arıtma tesisi bulunan işletmelerin arıtmalarını sürekli kullanmalarıyla ilgili ne gibi denetimler yaptınız, sorularını yönelttik. Üzülerek belirtmeliyim ki bu sorularımızın hiçbirine cevap alamadık. Manyas Kuşcenneti Gölü can çekişiyor. Su kalitesi kötüdür. Göl hipertrofik yani çok kirlidir. Toplam azot ve klorofil bakımından en kirlidir. Kurşun yıllık ortalamanın on katıdır. Yayılı kaynaklı azot ve fosfor kirliliği oranı yüzde yetmiştir. Gölün çevresi iki üç metre bataklıktır.

Su miktarı azdır. Barajdan yeterli su gelmediği gibi karacabey ovasını besleyen kapaklar ekili ürün olmadığı halde açılıyor. Suyun kirli, kıyının batak oluşu göçmen kuşları da olumsuz etkileniyor.

GÜMÇED olarak gölümüze sahip çıkacağımızın altını çiziyor, öncelikle Bandırma’daki sivil toplum kuruluşları ile halkımızı, Balıkesir milletvekillerimizi, bölgesel ve ulusal tüm doğaseverleri bir olmaya, birlikte mücadele etmeye ve bizi desteğe çağırıyoruz’’ diye konuştu.

HAYRETTİN iLDAM