Hakan Çavuşoğlu ile Yerel Medya Buluşması

BAŞBAKAN YARDIMCISI ÇAVUŞOĞLU YEREL MEDYA MENSUPLARI İLE BİR ARAYA GELDİ

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde düzenlenen Yerel Basın Buluşması’na katıldı. Yerel medyanın siyaset üstü bir güç ve kaynak olduğunu belirten Çavuşoğlu, 40’ı aşkın basın mensubunun sorularını yanıtladı.

Yerel medyanın içinde bulunduğu durumun ve sorunlarının ele alındığı toplantıda Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, yakın geçmişe dönerek “Büyük gazetelerin tirajını kendi şehirlerinde alaşağı eden yerel gazeteler vardı. Üstelik bunun önüne geçebilmek için büyük gazetelerin çabaları da olmuştur. Ama yerel olmayı, insanlarının arasında kalmayı başaran o gazeteler sarsılmamıştır bile. Zira o şehrin insanı bir derdi varsa gazetesinde bunun dile geleceğini bilirdi. Yerel satıyordu, okunuyordu.” dedi.

Yerelle ulusal arasında bugün bir uçurum olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, internet gazeteciliğinin ön plana çıkmasına değindi ve “İnternette büyük medya kuruluşlarının sayfalarını gezdikten sonra bir de kendi insanının sesine kulak verecek, sizlerin adreslerini de açıp okuyacaktır. Bu sağlandığında ülkemizin basını kazanmış olacaktır, çok seslilik kazanmış olacaktır, hızlı habercilik ve detaylı bilgi akışı sağlanacaktır.” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, yerel medyanın 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında gösterdiği başarının da altını çizdi. “15 Temmuz’da FETÖ’cü hainlerin attıkları nifak tohumunu yeşertme oyunları milletimizin kararlı duruşuyla bozulmuştur.” diyen Çavuşoğlu, “Medyamız, Sayın Cumhurbaşkanımızın meydanlara davetini milletimize ulaştırarak tamamen yerli ve milli bir tavır sergilemiştir. Tüm dünya o gece yalan, iftira ve çarpıtma yerine doğru ve güvenilir bilgilere yer verdiğinde medyanın demokrasiye nasıl güç verdiğini görmüştür.” ifadelerini kullandı.

Algı operasyonlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini de vurgulayan Çavuşoğlu, “Meslek tabiriyle haber değeri taşıyor dediğiniz şey, algı operasyonlarına alet olmak değildir. Haber değeri doğru ve gerçek olanda vardır. Sınırlı örnekleri istisna tutarak genelleme yapmak istiyorum. Batı medyası 15 Temmuz’da sergilenen net tavırdan ders çıkarmalıdır.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu konuşmasında, Türkiye’de basının çatı kurumu olarak adlandırdığı Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün 15 Temmuz hain darbe girişimi sürecinde ve sonrasında üstlendiği zor ve kritik görevlere de geniş yer verdi. Bu görevlerin başarıyla tamamlandığını belirten Çavuşoğlu,  “15 Temmuz’da darbecilerin etkisiz hale getirilmesinin ardından dünyanın pek çok bölgesinden basın mensupları heyetler halinde Türkiye’ye davet edilmiştir. Darbenin 1. yıl dönümünde 53 ülkeden 340 basın mensubu Türkiye’de ağırlanmış, birinci elden bilgilendirilmişlerdir. Bu programların çok istifadeli olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan BYEGM Genel Müdürü Mehmet Akarca da, gazeteciliğin yalnızca zor değil, can güvenliğinin en az olduğu mesleklerden birini olduğuna sık sık vurgu yaptığını söyleyerek “Bunun en güzel örneğini son 2016’daki hain darbe girişimi sırasında yaşadık. İzmir’de de yerel medya mensupları ve ulusal medya temsilcileri canlarını hiçe sayarak çalıştılar. Bu kahramanlığı gösteren İzmir medya çalışanları ile bir araya gelmekten memnuniyet duyuyorum.” dedi.

40’tan fazla yerel medya mensubunun bir araya geldiği ve İzmir milletvekillerinin de katıldığı toplantı, soru cevap bölümü ile devam etti. Basın mensuplarının gri pasaport veriliş süresinden, vergi borçlarındaki düzenlemelere kadar akıllarındaki tüm soruları doğrudan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’na iletme fırsatı buldukları Yerel Medya Buluşması, yaklaşık iki saat sürdü.​

 

 

T.C. BAŞBAKANLIK

BASIN-YAYIN ve ENFORMASYON GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÇANAKKALE İL MÜDÜRLÜĞÜ