Havutça, “Bakanlık çocuklar konusunda ne kadar duyarlı?”

 

Ensar Vakfı ve benzeri vakıf ve yurtlardaki çocukların, taciz ve tecavüz vakalarıyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığının ne gibi idari soruşturmalar yaptığını Bakan Nabi Avcı’ya soran CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Bakanlığın kamuoyu vicdanını zedeleyen bu denli önemli konularda ne kadar duyarlı olduğunu merak ettiğini ifade etti.

Havutça, son yaşanan olayla buralarda kalan çocuklarımızın çok büyük tehlikelerle karşı karşıya kaldığını, gelecekte büyük travmalar yaşatacak bu tip olayların önüne geçme adına Bakanlığın ne gibi yaptırımlar uyguladığını da sordu.

Verdiği soru önergesi üzerine yaptığı yazılı açıklamada “Türkiye’de Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak toplam 47 bin dolayında vakıf faaliyet göstermektedir” diyen Havutça önergede şu ayrıntılara yer verdi;

“Bu vakıflar iştigal alanlarına göre şu şekilde sınıflandırılmaktadırlar; Belli bir kurumda çalışanlar veya meslek sahipleri, Belli hastalığı olanlar, Özürlüler, Kadınlar, Yaşlılar, Yoksullar, Çevre ve doğal hayat, Çocuklar-Gençler ve Diğerleri olarak kategorize edilmiştir. Bunların büyük çoğunluğu İstanbul’da bulunmaktadır. Hedef ve faaliyet alanlarına göre çocuklarla ve gençlerle ilgilenen bu vakıflar doğal olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nı da ilgilendirmektedir.”

Anayasanın 42. Maddesi şöyle der;

“Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.”

1- İlköğretim çağında olan çocukların kaç tanesi Ensar Vakfı ve benzeri vakıf ve yurtlarda bulunmaktadır? Son dönemlerde kamuoyunda da geniş yer bulan, toplumun vicdanını yaralayan taciz ve tecavüz olaylarının yaşandığı bu gibi vakıf ve yurtlarla ilgili bakanlığınıza yansıyan vaka ve olay sayısı var mıdır? Varsa kaç vakadır? Bunların kaç tanesiyle ilgili Bakanlığınızca yürütülen idari ve yargı kovuşturması bulunmaktadır?

2- Anayasanın 42. Maddesinde açıkça ifade edildiği gibi “ Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz” hükmü yer almaktadır. Anayasada yer alan bu açık hükme rağmen bu yönde faaliyette bulunun vakıf ve yurtların varlığı aşikardır. Bakanlığınızın Anayasanın hükmünü yerine getirme noktasında bu tür yapıların varlığıyla ilgili ne gibi çalışması var?

3- Hedef ve faaliyet alanlarına göre çocuklarla ve gençlerle ilgilenen bu vakıflar doğal olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nı da ilgilendirmektedir. Bakanlığınız bu vakıfların denetimini yaparken hangi kriterleri göz önünde bulundurmaktadır?

 

 

BG HABER MERKEZİ - BUSE EROL