Hüsniye Özkan Anısına ... Ressam Zübeyde Özkan Varan İle Söyleşi 

Hüsniye Özkan Anısına ...
Ressam Zübeyde Özkan Varan İle Söyleşi 

 H.Gencer UÇAR

Sevgili Zübeyde Varan Bandırma Gerçek Gazetesi okurları için birkaç tümceyle kendinizi nasıl tanıtmak istersiniz?
1957 yılında Karabük’te doğdum. İlk ve Orta öğrenimimi Karabük’de tamamladım. Yüksek öğrenimimi Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde okudum, mezun oldum.
Karayolları Genel Müdürlüğü’nde uzun yıllar çalıştım ve oradan emekli oldum. Resim çalışmalarına 1997 yılında Hikmet Çetinkaya ve Erdoğan Seçil’in atölyelerinde başladım.
Yurtiçi ve yurtdışında kişisel sergiler açtım. Eserlerimle festivallere ve etkinliklere katıldım. Karma sergilerde de bulundum
.
Eserlerinizle, Dünyayı dolaşıp, gelip Bandırm’ da da 29 Ocak-8 Şubat tarihleri arasında, Hüsniye Özkan Anısına, bir sergi açtınız. Neden Bandırma? Neden Hüsniye Özkan anısına? 

Evet, Hüsniye Özkan benim kızkardeşim, kendisi de ressamdı. 2015 yılının ocak ayında vefat ett. Daha öncesinde kendisi Bandırma’da sergi açmak istiyordu. Çok istemesine karşın koşullar uymadı. Vefatından sonra onun bu arzusunu bilen sen ve Bizim Çocuklarımız Sanat Kültür ve Doğa Derneği Başkanı Alev Şengönül’ den gelen, Hüsniye Özkan anısına sergi açabilirmisiniz talebine duyarsız kalamazdım, seve seve kabul ettim. Alev hanımın kolaylaştırıcılığında sanat ve kültürel aktivitelere karşı son derece duyarlı olan Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza’nın ve onun Kültür ve Sanat Müdürlüğü çalışanlarının sayesinde açılan bu sergi benide ziyadesiyle memnun etti. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler...

Resim yapmaya yönelmeniz nasıl oldu? Kullandığınız teknik, etkilendiğiniz akım hakkında neler söylemek istersiniz?

Resim yapmak hep içimde var olan bir duygu idi. Kendi kendime kara kalem çalışmalarım oldu. Resim yapma çoşkum süregen bir tutkuya dönüştü. Karayollarında çalışıyorken 1997 yılında Hikmet Çetinkaya atölyesinde resim çalışmalarına başladığımı şöylemiştim. İçimdeki o resim yapma coşkusunu ve isteğini yerine getirmiş olmanın mutluluğu ile resim öğrenmeye başladım. Çalışmalarıma ilk günkü istençle devam ediyorum. Resime Empresyonist tarzda başladım. Başlangıçta konularım doğa idi, fakat içimdeki figüratif resim yapma isteği çok fazlaydı, atölyede nü çalışmalarına katıldım. Konuyla ilgili genel bilgileri hocalarımdan aldım. 

Dışavurumcu çalışmalarınızda  kadın figürleri üzerinde yoğunlaşmanızın özel bir nedeni var mı?
Erkek egemen kültürünün, daha doğru bir söylemle, kültürsüzlüğünün var olduğu eril bir dünyada baskının belirgin bir şekilde görünür olduğu yer kadın dünyasıdır, kadın bedenidir. Ben de bu nedenle, bu sergimde kadının endişelerini, korkularını baz alan resimler yaptım. Figüratif resimleri ekspresyonist (dışavurumcu) tarzda çalıştım, çalışmaya devam ediyorum.
Yoğun geçen sergi ortamında bize vakit ayırıp, söyleşi yapma fırsatı verdiğiniz için size çok teşekkür ederim.
Ben teşekkür ederim.

GENCER UÇAR - OCAKLAR ERDEK -BANDIRMAGERÇEK