Kemal Kılıçdaroğlu'ndan ilk açıklama: Hükümet kurma CHP-MHP ve HDP'ye düşüyor...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi  toplantısı öncesi yaptığı açıklamada seçim sonuçlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Seçimden sonra ilk kez açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

Bu seçimler sonrası Türkiye kazandı, demokrasimiz kazandı. Bu vesileyle sandığa gidip oy veren bütün yurttaşlarımıza içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Demokrasimizi güçlendirdikleri için.  Geleceğe umutla bakıyoruz beklentisini güçlendirdikleri için.

Bu seçimin bir özelliği eşit olmayan koşullarda gerçekleşmesiydi. Benzer tabloyu 1980 sonrası yapılan seçimlerde de görüştük.

İkinci önemli husus, halkımız hiçbir kişiye, zümreye, aileye imtiyaz sağlanamaz demiştir. Üçüncü özelliği, 12 Eylül darbe hukukuna önemli bir darbeyi indirmiş olmasıdır. Yüzde 10 barajını çekip atmış olmasıdır.

Seçim atmosferimizden çıktık. Duygularımızla değil, aklımızla hareket etmek zorundayız. Kendimizi, partimizi değil Türkiye’yi düşünmek zorundayız. Bu çerçevede akılla hareket etmek zorundayız. Devlet, kinle yönetilmez. Biz eğer iktidar olma yolunda önemli adımlar atacaksak, aklımızla mantığımızla hareket etmek zorundayız. Bu bağlamda hiçbir partiyi ve o partiye oy veren yurttaşlarımızı yok sayamayız, yok saymamalıyız.

Eğer siz bir partiyi ve yurttaşları yok sayarsanız demokrasiye olan inancı sarsmış olursunuz. Halkın her kesimi elbette ki istediği partiye oy verecektir. Ama sonuç, hepimizin kabulü olması gerekir. Bu halka duyduğumuz güvenin de bir sonucudur. Eğer tasada ve kıvançta beraber olacaksak, ülkenin çıkarlarını savunacaksak, hiç kimseyi ötekileştirmememiz gerekiyor.

HÜKÜMET KURMA GÖREVİ 

Eğer biz toplumun her kesimini kucaklar ve sıcak mesajlar verirsek, ülkede barışın temsili açısından da çok önemli adımları atmış oluruz. Seçim sonrasında yüzde 40’lık ve 60’lık denge oluştu. Toplumun ortaya koyduğu bir denge. Bütün partilerin bu dengeyi gözardı etmemesi gerekiyor. Ve asıl görev, hükümet kurma görevi yüzde 60’lık bloka düşüyor. Eğer toplumun beklentilerine uygun, onları yok saymayan iradeyi ortaya koymak istiyorsak, 60’lık grubun yada kitlenin beklentilerine uygun bir hükümet kurmak durumundayız.

Daha önce de söyledim, ön yargılarımızla değil aklımızla siyasete bakmak zorundayız. Duygulardan arınmak zorundayız. Bir sonraki seçimi değil Türkiye’yi düşünmek zorundayız. Bir sonraki seçime göre bugünden çalışırsak, demokrasiye yazık etmiş oluruz. Kısır tartışmaların içinden siyaseti çıkarmamız gerekiyor.

Koalisyon tartışmalarının da eski alışkanlıklardan kalan bir anlayışla sürdüğünü görüyorum. Üzülerek izliyorum. Kim kiminle koalisyon kuracak… Bakın ilkeler ve öncelikler konuşulmuyor. Bu 1980 öncesi Türkiye’yi kısır tartışmaların içine çeken bir görüştür, eğilimdir. Siyasetin bu dar kısır alandan çıkması lazım. Eğer biz Türkiye’nin çıkarlarını savunacaksak önce ilkelerimizi ortaya koymak zorundayız. Kim o ilkelere evet diyecektir, o zaman oturulup kim kiminle koalisyon yapacak tartışması daha sağlıklı zemine oturmuş olacaktır.

Önemli olan kimlerin koalisyonu değil, koalisyon hangi ilkelerden yola çıkılarak inşa edilecektir? Asıl bunun üzerinde durmamız gerekiyor.