Kemalpaşa'da Ortak Tavır Siyanürlü Altına Hayır!

Siyanürlü altın madenciliğine karşı ortak tavır

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, birçok yönden çevreye, insanlara ve gelecek kuşaklara ciddi zararlar vermesi muhtemel olan siyanürle altın ve gümüş çıkarma faaliyetlerinin ilgili kurumlarca tekrar gözden geçirilmesini talep ettiklerini söyledi.

Mustafakemalpaşa’da son dönemde gündeme gelen siyanürle altın ve gümüş çıkarma çalışmalarına karşı siyasi parti temsilcileri ortak bir basın açıklaması yaptı.

Belediye Başkanı Sadi Kurtulan’ın yanı sıra AK Parti, CHP, MHP, SP, DP, BBP ve İYİ Parti ilçe başkanlarının imzasıyla yayınlanan deklarasyonda, söz konusu girişimle bölgenin içme suyu havzası, turizm alanı ilan edilen kaplıcalar ve diğer tabiat varlıklarının tehlike altına girdiğine dikkat çekildi.

‘Zararı ölçmek mümkün değil’

Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin Tümbüldek Turizm Merkezi sınırları içerinde bulunan 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliğine itiraz ettiğini belirten Başkan Sadi Kurtulan, ortak açıklamada şunları söyledi: “ Bozulmamış doğası, suyu ve orman alanlarıyla Bursa’nın yeşil ilçelerinden biri olan Mustafakemalpaşa’mız son günlerde siyanürle altın ve gümüş madeni arama faaliyetleriyle kamuoyunun gündemine gelmektedir. %60’ı ormanlarla çevrili olan ilçemizin 15 km güney doğusunda bulunan Kömürcükadı, Şapçı, Akarca ve Bahariye mahalleleri ile Tümbüldek Kaplıcaları’nı kapsayan yaklaşık 40 bin dekarlık arazi, 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile Altın-Gümüş Kompleks Madeni ve Cevher Zenginleştirme Tesisi Alanı’na çevrilmiştir.Söz konusu plan değişikliği ile bölgemizin içme suyu havzası, turizm alanı ilan edilen kaplıcalarımız ve diğer tabiat varlıklarımız maalesef tehlike altına girmiştir. Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık Komisyonu üyeleri, bir süre önce maden sahasında araştırmalar yaparak hazırladıkları raporu ilgili yerlere sunmuş, Mustafakemalpaşa Belediyesi de Tümbüldek Turizm Merkezi sınırları içerinde bulunan 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliğine itiraz etmiştir.

Devam eden sondaj çalışmalarının ardından rezerv altın ve gümüş bulunduğu takdirde 3 yıl içerisinde bu rezervin siyanürle çıkarılması gündeme gelecektir. Mustafakemalpaşa bir tarım ve hayvancılık kentidir. Tarıma dayalı sanayisi ise gelişime açık olarak her yıl büyümektedir. Bu durumun geleceğimize vereceği zararı hiçbir ekonomik birimle ölçmek mümkün değildir.

Biz, bugün yaşayanların, geleceğe borcu ve büyük sorumlulukları vardır. Bu anlayıştan hareketle gelecekte olası büyük bir tabiat felaketinin önüne geçmek için toplumsal duyarlılığımızı ortaya koyuyoruz.

Geçtiğimiz yıllarda MARZİNC tarafından ilçemize kurulmak istenen baca tozu geri kazanım tesislerinin insanlarımızda yarattığı hoşnutsuzluğun aynısı, siyanürle altın ve gümüş arama faaliyetleri ile ilgili de kendini göstermiştir. O gün Mustafakemalpaşalıların ortaya koyduğu sağduyu şehrimizi büyük bir felaketten kurtarmıştır. Bugünde vatandaşlarımız büyük bir hassasiyetle toprağımızı tehdit eden siyanürle altın çıkarma işlemine karşı da aynı olgun tavrı sergilemektedirler.

BANDIRMA GERÇEK