Mehmet Tüm " Çocuklarımızın Geleceği İçin Termik Santrallere İzin Veremeyiz"

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm Bandırma sınırları içinde yapılmak istenen Termik Santrallerle ilgili çıkan haberler üzerine basın açıklaması Yaptı.

"Basına ve Kamuoyuna

Türkiye’nin son yıllarda en önemli tartışma konularından biri de güvenli, ucuz ve çevreye uyumlu olarak enerji temininde sürekliliğin nasıl sağlanacağı iken Balıkesir’e ve Türkiye’nin daha bir çok yerine termik santral kurulması bir yandan hükümetin bütünlüklü bir enerji politikasının olmadığını ortaya koyarken bir yandan da  AKP’nin  yandaşlarına doğayı talan ve peşkeş çekmesi için izlediği bir yol haline gelmiştir.

Hükümetin enerji politikasızlığı sonucunda giderek enerji temini konusunda dışa bağımlılığı arttıran ve enerji krizini derinleştiren uygulamalar bir bir hayata geçirilmeye çalışılıyor.

Bugün enerjide kamusal bir hizmet anlayışı yerine yandaş  şirket kavramının öne çıkarıldığı bir dönemin içindeyiz. Hükümet özel sektörün karlı bulduğu alanlara yönelik tercihlere göre enerji politikasını belirliyor.         

Bu projeler hayata geçerken  bölgenin coğrafi konumu, iklim özellikleri, jeolojik yapısı, su kaynakları, arazi ve toprak özellikleri, arazi kullanım durumu ve bitki örtüsü, nüfus durumu, ekonomik yapı, ulaşım ve turizm konularına bile yer verilmeden yapılıyor.

Yapılan bu türden   plansız enerji yatırımları  bölgelerde toplumsal yaşamın bütününe dair halkın haklı tepkilerine yol açıyor. "Paşaköy’de bulunan SEKA arazisine bir termik santral kurulmasının yarattığı tepkiler sürerken üstüne  Şirinçavuş’ta Termik santral kurulması Balıkesir halkının hiçe sayılması anlamına gelmektedir. Balıkesir halkı kendi yaşam alanlarını ve geleceğini sorgulama duyarlılığı içinde. Yeni bir oldu-bitti yaratılarak, geri dönülemeyecek sonuçlar ile karşılaşmak istemiyor. Ne yapılmak istendiğini ve sonuçlarını görmek istiyor.

Şirinçavuş’ta kurulacak bir enerji santrali yeni teknoloji kullanımı ve alınacak tüm önlemlere karşın doğal çevreyi olumsuz etkileyecek, doğal çevrenin bozulması ile tarımdan turizme kadar uzanan sektörler zarar görecek dolayısıyla yerel ekonomiyi de olumsuz etkileyecektir.

Balıkesir’de  termik santral kurulması halinde oluşacak atıklar depolama sorunu ve olası kül barajının çevreye olan etkileri ağır olacaktır. Balıkesir’in  iklim özellikleri ve  deniz seviyesinde bulunması göz önüne alındığında oluşacak gaz ve partikül maddelerin  büyük bir kısmı bölge üzerinde yayılacaktır.

 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre termik santrallerden kaynaklanan atığın sadece %65’i kül barajında depolanabiliyor. Geri kalanı rüzgarla uçuşup toprağa, suya ve gıda zincirine karışarak hem ekosisteme hem de insan sağlığına zarar veriyor. Çünkü termik santrallerin atıkları kül ve cüruf, ağır metal içeriyor.

Termik Santral’de ısrar etmek Balıkesir halkının, gençlerinin çocuklarının geleceği ile oynamak anlamına gelecektir. İçtiğimiz sudan soluduğumuz havaya kadar her şey daha kirli ve sağlıksız olacaktır.

 Termik santraller en büyük hava kirliliği kaynağı ve hava kirliliği kalp, akciğer ve solunum yollarını etkileyerek akciğer kanseri, mesane kanseri, felç, KOAH ve astım gibi hastalıklara neden oluyor. Sağlık ve Çevre Birliği HEAL’in yaptığı çalışmaya göre kömürlü termik santrallerden kaynaklanan hava kirliliği Türkiye’ye bugüne kadar her yıl 2,9 – 3,6 milyar USD arasında sağlık maliyetine neden oldu. Türkiye’deki mevcut kömürlü termik santraller nedeniyle her yıl 2.879 erken ölüm, 637.643 iş günü kaybı, 3.823 yeni kronik bronşit vakası yaşandı.

Sağlığımız için, geleceğimiz için, çocuklarımız için, doğa ve tüm canlılar için termik santrallere izin verme.

Balıkesir’de ve her yerde temiz, ucuz, güvenli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını yaygınlaştırmamız gerekiyor."

 

                                                                                                                Mehmet Tüm

                                                                                                                Balıkesir Milletvekili