Melisa Gönen Eğitim Öğretim Sisteminde Yaşanan Kaos'u Yazdı

ZOR ZAMANLAR BİTECEK Mİ ?

Bir öğrenci olarak zor ve stresli zamanlardan geçtiğimizi diğer öğrenciler adına da rahatlıkla söyleyebilirim .Kendimize güzel bir gelecek inşa etmek için geçen zor günlerin olması doğal. Sonuçta güzel günlere ulaşmak hiçbir zaman kolay olamaz olmayacaktır. Ancak sürekli değişen eğitim sistemine sahip olmak ve işsiz üniversite mezunlarıyla karşılaşmak bunca emeği veren bizler için normal karşılanmıyor. Bizler gözlerimizi sürekli yurt dışına çeviriyoruz çünkü onlarda olan hızlı gelişime hayran kalıyoruz. Bizler üniversite tercihleri için uğraşırken haberlerde çıkan yeni buluşlar ve yurt dışının sağladığı imkanlar gözlerimizi ve aklımızı sürekli ülke dışına yönlendiriyor. Ancak kalbimiz daima ülkemiz için atıyor. Çünkü ülkemiz için faydalı olmak bilgimizi bu topraklar için kullanmak istiyoruz .Ama beynimiz kalbimizi eğitim ve gelecek konusunda her zaman yeniyor. Geriye dönüp baktığımızda beyin göçüyle nice kayıplar verdiğimizi görmek ve üzülmek bize kalıyor.

Eğitim bir ülkenin yapı taşıdır ,eğitimi sürekli değiştirmek ülkenin zeminini tehlikeye sokar ve depremlere karşı savunmasız hale getirir. Depremlere karşı savunmasız hissettiğimiz geçmiş günlere gidelim sınav sistemi değişmeden önce var olan YGS-LYS için hazırlanmış kitaplar alarak eğitime başlamıştık. Önce YGS kaldırıldı onun yerine ne gelebileceği stresini yaşadık. Daha sonra tarih dersinin bazı bölümler için kaldırılacağı söylendi .Tarihini bilmeyen bir milletin düşünülemeyeceğini bilen halkımız bu sürece karşı çıktı ve değişiklerin tarih dersi ve coğrafya dersi sorularının azalmasıyla son bulacağını düşündük .Sonra yeni sisteme yeni isimler koyuldu. Bu süreçte onlarca kitabın basımı durduruldu ve yeni değişiklere göre kitaplar hazırlandı. Tam olarak kitap israfı yaşandı diyebiliriz. Ağaçlar hiç bitmeyecekmiş gibi yeni kitaplar basıldı öğrenciler kitap almaya bıktılar. Ben de bu süreci yaşadığım için bu yıl yapılan değişiklikler yüzünden kaygıyla arkadaş oldum diyebilirim. Sınavın olacağı güne kısa bir süre kala seçimler sebebiyle sınav tarihimiz de değişti ve bu son olay sonucunda ülkemizde öğrencilerin hiçbir değerinin olmadığını düşünmeye başladım. Bir öğrenciye nasıl değer katılır ,gençlik nasıl geliştirilir ve yüceltilir biliyor musunuz ?

HİÇBİR MADDİ ÇIKAR GÖZETMEDEN;

Bizlere araştırma yapabileceğimiz laboratuvarlar ve araştırma merkezleri kazandırın,

Okuyup gelişebileceğimiz ,araştırma merakımızı kamçılayan kütüphaneler kazandırın,

Dünyadaki gelişmeleri takip edebileceğimiz teknoloji merkezleri kazandırın ,

Resim ve heykel sanatları gibi sanat dallarının öğretildiği sanat evleri kazandırın !

Böylece… Atanamayan öğretmenleri bu kurumlarda görevlendirebilirsiniz. Bize bir gelecek verip sanatla sporla gelişmemizi sağlayabilirsiniz. Bir devlet için çok zor olmayan şeyler bizler ve zorlu geçen eğitim hayatı için faydalı ve iyileştirici olabilir.

Unutulmamalı ki bir ülkeyi gençliğin bilgisi ve araştırma merakı kurtarıp geleceğe taşıyabilir !

Gençlerin taze fikirlerinden ve farklı bakış açılarından faydalanmayı bilen bir devletin gözü ileriye bakabilir, geleceğe hazırlanabilir ! Bilimi ve sanatı gelişmiş olan bir ülkede huzur da olur ekonomik zenginlikte…Eğitimin üzerine titreyen yetkililere sahip olmamız, eğitimi iyileştirmemiz ve ona değer katmamız dileğimle …

MELİSA GÖNEN