Milletvekili Yemin Töreni Saat 15.00 de

 Milletvekilleri 23 Haziran 2015 Salı günü yemin ederek işbaşı yapacak.

Yemin töreninin ardından TBMM Başkanlığı seçimi yapılacak. Meclis Başkanı hangi partiden seçilirse, bu durum koalisyon için de bir işaret olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümet kurma görevini Meclis Başkanı seçildikten sonra vereceğini açıklamıştı. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 23 Haziran 2015 Salı günü saat 15.00'te toplanacak. Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak Başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili, Geçici Başkanlık görevini yapacak. TBMM Başkanlığı'nı en yaşlı üye sıfatıyla  Deniz Baykal yapacak. İkinci derecede en yaşlı üye, Başkanvekilliği görevini yerine getirecek. En genç 6 milletvekili de geçici olarak kâtip üyelik yapacak. TBMM Genel Kurulu'nda ilk olarak ant içme töreni yapılacak.

Anayasa'ya göre, milletvekillerinin andı şöyle: "Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve lâik Cumhuriyet'e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim." 

CHP YEMİN TÖRENİ ÖNCESİ TOPLANTI YAPTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 7 Haziran'da seçilen milletvekilleri ile Genel Merkez'de bir araya geldi. Parti Genel Merkezi'nde basına kapalı yapılan toplantı, yaklaşık 3,5 saat sürdü. Toplantıda, milletvekillerinin söz alarak, koalisyona ilişkin görüşlerini açıkladıkları öğrenildi. Farklı görüşlerin dile getirildiği toplantıda, milletvekillerinin, koalisyon görüşmeleri sırasında vereceği kararlarla ilgili Kılıçdaroğlu'na desteklerini ilettikleri belirtildi.
Toplantıda, Meclis Başkanlığı seçimlerinin de gündeme geldiği, bununla ilgili teklif ve önerilerin değerlendirileceği kaydedildi.
Milletvekillerinin bulundukları bölgelere ilişkin bilgi verdiği toplantıda, Kılıçdaroğlu'nun, milletvekillerine "TBMM'deki çalışmalarında başarılar dilediği" ifade edildi.
Toplantının ardından Kılıçdaroğlu, milletvekilleriyle iftar yaptı. Baykal, CHP Genel Merkezi'nden ayrılırken, basın mensuplarını "Meclis Başkalığına" ilişkin sorusuna, "Bunları konuşmak için henüz erken, önce milletvekilleri yemin etsin" cevabını verdi. 

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm basına kapalı yapılan toplantıdan sonra yaptığı açıklama da sıcak gündemle ilgili olarak koalisyon konusunda arkadaşlarımızla birlikte görüşlerin dile getirildiği toplantıda  öncelikle yarın (bugün) yapılacak yemin töreninden sonra  halkımızın istek ve beklentileri  doğrultusunda  gelişmeleri değerlendirerek halkımız adına  en doğru kararı vereceğiz  açıklamasında bulundu.  CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, "Koalisyonu kurmak kolay iştir, koalisyonu yıkmak zor iştir. İlkelerinizle, prensiplerinizle çeliştiğiniz zaman yıkmak istersiniz ama yıktığınızda da millet size bedel ödetir. Onun için ince eleyip, sık dokumak lazım. Benim gönlüm AKP ile bir koalisyondan yana değil. Ama partimin yöneticileri ne karar verir, zaman neyi gösterir ona bakarız" dedi.
Genel merkeze gelişinde, gazetecilerin, "TBMM Başkanlığı seçimine" ilişkin sorusunu yanıtlayan Muharrem İnce, "Meclis Başkanlığı seçiminde, CHP beceriklidir, şanslıdır. Geçmişte 49 milletvekilimiz vardı, Hikmet Çetin'i seçmiştik. Umarım yine ikinci parti olmamıza rağmen, biz seçeriz" diye konuştu.
İnce, "Koalisyonun hangi partiyle kurulabileceğine" ilişkin soru üzerine de şunları kaydetti:
"Geçmişte DYP, SHP koalisyonunda ben partinin ilçe yöneticisiydim. Kızılay'da milletvekilimiz dövülmüştü, İnsan Hakları Bakanımıza yargısız infaz yaptırmışlardı. İstanbul Emniyet Müdürü hükümet ortağı olan SHP'ye meydan okumuştu. Koalisyonu kurmak kolay iştir, koalisyonu yıkmak zor iştir. İlkelerinizle, prensiplerinizle çeliştiğiniz zaman yıkmak istersiniz ama yıktığınızda da millet size bedel ödetir. Onun için ince eleyip, sık dokumak lazım. Benim gönlüm AKP ile bir koalisyondan yana değil. Ama partimin yöneticileri ne karar verir, zaman neyi gösterir ona bakarız."

İzmir Milletvekili Musa Çam da "Koalisyon için gönlünüzde yatan alternatif nedir?" sorusuna karşılık, seçimin mağlubunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti olduğunu ileri sürdü.
Aldıkları yüzde 25'lik oyun da kendileri için tatmin edici olmadığını dile getiren Çam, seçmenin kendilerine verdiği mesajı iyi algılamaları gerektiğini ifade etti.
Türkiye'nin hükümetsiz kalmayacağını, en uygununun kurulması için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini belirten Çam, İzmir'de örgütlerinin ve seçmenlerinin "AK Partisiz bir hükümet" istediğini söyledi.
"Koalisyon tartışmalarının" hatırlatıldığı Ankara Milletvekili Levent Gök de CHP'li milletvekillerinin bugün Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile bir araya gelip, süreci değerlendireceklerini kaydetti.
Gök, birbirine kenetlenmiş CHP grubunun, seçimden önceki taahhütlerini, vaatlerini ve yapacaklarını en iyi aktaracak şekilde, Kılıçdaroğlu'nun arkasında çalışmalarını yürüteceğini vurguladı.