Murat Karaca Yazdı..Balıkesir'de Yoksulluğa Son

BALIKESİR'DE YOKSULLUĞA SON

MURAT KARACA

Danışman

Bereketli arazilere sahip olan ve Türkiye’nin manavı, mandırası ve Türkiye’yi doyuran il olarak tanımlanan Balıkesir ile yoksulluk kelimesini birlikte kullanmak oldukça ironik bir duruma denk düşüyor. Fakat, büyükşehir olunduğu günden bugüne kadar geçen süreye bakıldığında, Balıkesir’in AŞIRI olmasa dahi yoksul insan nüfusu barındırıyor olması geleceği adına bir sorun olarak algılanmalıdır.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri alanında eğitim ve danışmalık vermekte olan Murat KARACA Balıkesir’de yoksulluğun planlama ile ortadan kaldırılabileceğini söyledi. Karaca yaptığı açıklamada, “Ülkemizin olduğu gibi, Balıkesir nüfusunun da büyük çoğunluğunu ücretli nüfus oluşturuyor. Emekli şehrine dönüşüm de bu durumu ispatlar niteliktedir. Ücretli nüfusun çoğunluğu, tasarruf yapılamayan bir ülke olma sonucunu doğurmaktadır. Bu durum Balıkesir için de geçerlidir. Tasarruf yapılamıyor olması yoksulluğa ve sonrasında aşırı yoksulluğa giden yola taş döşenmesi olarak algılanmalıdır. Çünkü, verimliliğe dayalı bir büyümenin temel olarak alınması dahi (tarıma dayalı ekonomi), Balıkesir’de de ülkemizde olduğu gibi büyümeyi yaratanların, büyümeden aldıkları payın küçülmesini engelleyememiştir.

Balıkesir’ de oluşabilecek olan AŞIRI yoksulluğa bugünden tedbirler almak, uyum politikaları geliştirmek ve bu politikaları uygulamak gerekmektedir.Çözüm yollarının haritalandırılması için veri çalışması -veri devrimi yapılmalıdır. Çünkü istatistik olmadan strateji oluşturmak boşa kürek çekmek anlamına gelmektedir. Burada Türkiye İstatistik Kurumu’nun(TÜİK) yapmış olduğu çalışmaların yanı sıra, ilgili kurumlarında ihtiyaç duyulduğu an yapmaları gereken çalışmalardan bahsediyoruz. Bu kurumların, Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte çalışılmak istenildiği zaman, kendi bütçesiyle hareket etmesi gerekiyor. Bu tarz çalışmalar için en yetkili ve etkili kurum olan TÜİK bütçe/kaynak problemi yaşamaktadır ve yapılmak istenen araştırmaların yapılamaması AŞIRI yoksulluğun doğmasını engelleyebilecek olan önlemlerin zamanında alınamamasına sebep olmaktadır (görüntü bugün böyledir).

Kısacası, planlama yapılabilmesi, yoksulluk azaltma programları ortaya koyabilmek adına, hangi zaman diliminde yapılmak istenirse istensin, yapılmak istenen araştırmanın bütçesi/kaynağı (şehrimiz kurumlarında) her zaman olmalıdır. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri altına imza atmış bir ülke olarak bunu yapmamız gerekiyor.

Bütçe/kaynak gerekliliği, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve ülkemizi ilgilendiren göstergelerin üzerinden çözüm politikaları üretebilmek, bu politikaları karar alma mekanizmalarına sunabilmek için de olmazsa olmaz bir durum aynı zamanda.

Bu sunumların yapılması, yoksullar ve kırılgan nüfusun (kadın ve erkek) finansal hizmetler gibi konularda eşit haklara sahip olmalarının güvence altına alınması için de gereklidir.

Bugün dünyada afetlerden ve aşırı hava olaylarından en fazla etkilenen kesimin yoksullar olduğu biliniyor. Şehrimizde de zaman zaman aşırı yağış olayları yaşanmaktadır. Büyükşehir olduktan sonra, bahsedilen aşırı yağış olaylarından etkilenenlerin yardımına --- toplumsal cinsiyet eşit(siz)liği üzerinden de bakmak şart--- koşan belediye yapısına sahibiz.

Fakat, büyük afet sayılabilecek bir doğa olayı yaşamadan önlem alabilmemiz ve bu afetlerden doğacak olan ekonomik kayıplar yaşanmadan önce Balıkesir adına bir hareket planı, uzmanlar ve profesyonellerle çalışılarak ortaya çıkarılması şarttır.

2015 yılı Haziran ayında yaşanan aşırı yağışı burada hatırlatmak gerekiyor. Küresel iklim değişikliğinin, dünyamızı ilgilendiren 1 numaralı sorun olarak gösterildiği düşünülürse, gelecekte, 2015 yılında yaşadığımızdan daha sert yağışların, ya da yeterli yağış alamamanın sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda kalacağız.

Sorunun aşırı yoksulluğa dönmeden ortadan kaldırılmasına yönelik eylemlerin destekleneceği, yoksulların lehine olacak duyarlı kalkınma stratejilerine dayalı sağlam politikalarını Balıkesir olarak hayata geçirmeliyiz. Hele ki, 1. Derece deprem kuşağı üzerinde yer alan bir şehirseniz ve olası bir depremin yol açacağı sorunlarla karşılaşma olasılığınız varsa sürdürülebilirlik politikası mutlaka uygulanmalıdır “ dedi.

Not: Röportaj ve bilgi talepleriniz için bizlere ulaşabilirsiniz.

Mustafa GÖKÇE- 05301640570

Aktüel Grup Stratejik Planlama ve İletişim