Narsisizm'in Özgüven İle İlişkisi

NARSİSİZM'İN ÖZGÜVEN İLE İLİŞKİSİ

Bilinenin aksine narsizm değil narsisizmdir. Kakafoni yarattığı için bazı yazarlar narsizm olarak kullanır. Narsisizm terimini ilk defa Avustralyalı Nörolog Sigmund Freud, Narcissus adlı mitolojik bir karakterden etkilenerek kullanmıştır.

Hikaye göre Narcissus çok güzel yaratılmış bir insandı. Bir gün göl kenarına su içmek için gidince suda kendi yansımasını gördü ve kendine aşık oldu.  Kendini izlemekten alıkoyamadı ve göl kenarında eriyip gitti.

Narcissus'un sonuda narsistlerin muhtemel sonudur. Narsistler kendilerine aşık dünyanın kendi etrafında döndüğünü varsayıp, çıkarları doğrultusunda diğerlerini kullanmaktan kaçınmayan ve bir türlü tatmin olmayan, hikâyelerdeki prens veya prensesleri canlandırdığını sanan, aslında padişah soytarısı olan, trajikomik bir filmin günlük üç kuruş yömye ile çalışan alt kadrolarından oluşurlar. 

Narsisizm, her söze ben ile başlayanların egolarını tatmin etmek için kendilerini hep ön plana çıkarmaya çalışan, aslında ne kadar yetersiz olduklarını hissettikleri için kendilerini başkaları nazarında yüceltmeye  yönelten irite edici kişilik bozukluğudur.

Özgüven ise kişinin kendisinin farkında olmasıdır.  Yaptıkları kadar yapamadıklarıyla da, artısıyla eksisiyle  bilmesinden doğan kendini ispat etme savaşındaki kuvvetli bir silahtır. Özgüven küçük yaştan itibaren geliştirilebilen, ebeveynler tarafından desteklenen ve sevgi ile beslenen en güzel manevi kazançlardan biridir.

Kendisine ve yeteneklerine inanan, inanç ve kararlılığı ile daha başarılı bir hayat sürebilir. Ben merkezci değillerdir. Benliklerine saygıları vardır. Narsistlerinkilenin tam tersine değer olgusuna sahiptirler. Daha güçlü motivasyonları vardır.

Kendine güvenen insanlar başkaları tarafından da güven duyulur. Özgüveni arttırmak olumsuz düşüncelerden kurtulmayı sağlar. Kişinin daha istekli daha cesur hareket etmesine fayda da bulunur.Narsistler de bencillik gözlenirken özgüvenli insanlarda empati duygusunun gelişmiş olduğunu görürüz. Bir taraf eleştirilere kapalı ve asla kabul edemezken,  diğer taraf kendini daha fazla geliştirmek için eleştirileri bir basamak olarak kullanır. Narsistler ben herkesten önemliyim derken, özgüvenli insanlar her bir bireyin çok özel olduğunu düşünürler. 

Selma Soybaşı