Olca Salça Bandırma Fabrika Çatısında 1 Megawat'lık Santral Kurdu

OLCA Salça'dan Türk Sanayisine  Örnek Proje. Fabrika çatısına kurulan Güneş pannelleriyle elde ettiği elektriğin fazlasını Devlete satmaya başladı.

Yoğun olarak Bandırma ve Karacabey çiftçisinin tarım ürünlerini işleyerek ihracata yönelik üretim yapan OLCA SALÇA ' sanayicilerimize örnek  projesini  gerçekleştirdi. 1 Megavatlık Güneş Enerjisi Santrali hizmete girdi.

Tokat Merkezli Olca Gıda Sanayi Karacabey sınırları içinde bulunan Salça  fabrika binalarının çatısına kurduğu güneş enerjisi santralleriyle hem tükettiği elektriğini karşılıyor  üretim fazlası elektriği ise piyasa fiyatından  devlete satıyor.

Tokat  Niksar da  tarım potansiyelini işlemek üzere 1972 yılında kurulan  OLCA salça firmasının  Karacabey de salça üretimi yapan fabrikası çatısına Güneş Enerjisi panelleriyle elektrik üretim projesi devlet desteğiyle gerçekleştirildi.. Karacabey sınırları içinde kalmasına rağmen yoğunlukla Bandırma çiftçisine hizmet veren salça ve diğer tarım ürünleri konservelerinde  kalitesiyle dikkat çeken OLCA SALÇA  T.S.E. belgeli ürünleriyle yurt içi ve yurt dışı piyasada kalitesini  kabul ettirmiş bir firma olarak biliniyor.

Tarım ürünlerine yönelik  ihracatıyla dikkatleri çeken  firmanın fabrika çatıına kurduğu Güneş Enerjisinden Elektrik üreten panelleriyle hem üretim maliyetinde önemli avantaj sağlarken diğer yandan  ülke ekonomisine katma değer sağlamaya başladı. 

Firma Yetkilisi Hüseyin  Esen Altıkulaç  açıklamasında  " Firmamızın sektörde hak ettiği  yerini almak için hızlı adımlarla ilerlemekte.Teknolojinin gelişimiyle birlikte fabrikamızın çatısına elektirk üretmek için düşündüğümüz projemizi bu çerçevede gerçekleştirdik. Bu konuda ülkemiz enerji açığı için alternatif kaynak temiz enerji Güneş Enerjisinden sonuna kadar yararlanmak zorunda olduğunun bilincindeyiz.. Devlet tarafından verilen destekle birlikte meşakkatli bir süreçten sonra projemizi gerçekleştirdik sistemin  beklentimize olumlu yanıt vermesi hem bizim üretim maliyetlerini düşürme  açısından hemde ülke ekonomisine küçükte olsa  katkı yapacağı dolayısıyla mutluyuz. Ülkemiz için çok büyük önem arzeden enerji açığımıza büyük destek vereceğine inandığımız Güneş Enerjisi konusunda  Tüm firma sahiplerine örnek olmasını diliyoruz." dedi.

Altıkulaç Projenin gerçekleştirilmesindeki detayları şöyle anlattı. " Karacabey Danışment sınırları içinde olan fabrikamız başta domates biber  salçası olmak üzere konserve üretiyor fabrika  kapalı alanlarının çatısının güneş enerjisinden elektrik elde etmeye uygun olduğu fikrinden hareketle projeyi gerçekleştirmek için projelerimii hazırladık devlet kredi ve ürün teminiyle destek verdi ve 1 Megawatlık entegre projemizi gerçekleştirdik. Konunun  yeni olması dolayısıyla  bayağı uzun ve meşakkatli bir uğraş verdik. Devlet bürokrasisinin  içindekiş  belirsizlikler nedeniyle  bürokratik sıkıntılar oldu  ısrarla takip ederek sonuca ulaştık Halen fabrikamız üretimde değil ancak paneller çalışıyor  ve eleketrik üretiyor. Devlet teşviki desteğiyle kurulan elektirk panelleri İTHAL DEĞİL YERLİ Gaziantep'te üretiliyor. Proje  hem fabrikanın elektiriğini sağlamakla kalmayıp fazlasınıda TEDAŞ'a satmaya başladı. Ülkemizin enerji darboğazında olması nedeniyle küçükte olsa yaptığımız katkıdan dolayı mutluyuz.

BGHABER- MLEVENTOĞLU