Organik tarım ürünü nasıl olmalı?

 
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Organik Tarım Birimi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ak, bir ürünün organik olup olmadığının bakarak ya da tadarak anlaşılamayacağını vurguladı. Prof. Dr. İbrahim Ak, “Bu konuda mutlaka yeterli denetim yapılmalı, sertifikası olmayan ürünlerin organik olarak satışı engellenmelidir” diye konuştu.
 
 
 
UÜ Ziraat Fakültesi, organik tarım konusunda eğitim alan lisans ve yüksek lisans öğrencilerine yaklaşık 65 dekarlık bir arazi üzerinde uygulamalı eğitim imkânı sağlıyor. Yaz ve kış mevsimlerinde farklı ürünlerin ekildiği alanlarda elde edilen ürünler, üniversitede ki satış merkezleri vasıtasıyla vatandaşlara uygun fiyatlarla satılıyor.
 
Organik tarım alanları hakkında bilgi veren UÜ Ziraat Fakültesi Organik Tarım Birimi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ak, 2009 yılından itibaren üniversite bünyesinde oluşturulan toplam 65 dekarlık arazilerde tamamen organik koşullarda üretim gerçekleştirildiğini söyledi. Herhangi bir kimyasal ilaç ve gübre kullanmaksızın yapılan üretim faaliyetlerinde insan sağlığını korumayı ve güvenli gıdalar yetiştirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Birim Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ak; “Üretim faaliyetlerimizde ne kimyasal ilaç ne de gübre kullanıyoruz. Burada öğrencilerin eğitimi ve stajlarının yanı sıra organik tarıma ihtiyaç duyan vatandaşlarımıza da uygulamalı organik tarım eğitimleri veriyoruz. Yaz mevsiminde domates, biber, patlıcan ve salatalık üretiyoruz. Kış mevsiminde ise lahana, pırasa ve brokoli gibi ürünler yetiştiriyoruz. Üretirken çevreyi koruyoruz, tüketirken de insan sağlığını koruyoruz” diye konuştu.
 
ORGANİK ÜRÜNLER SERTİFİKALANDIRILMALI
Bir ürünün organik olup olmadığının bakarak ya da tadarak kolay kolay anlaşılamayacağının altını çizen Prof. Dr. Ak; “Bir ürünün organik ürün olduğundan emin olabilmemiz için, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen ve Uluslararası akredite kuruluşlar olan Kontrol ve Sertifikasyon kuruluşları tarafından üretimin baştan sona denetlenmesi, organik tarıma geçiş sürecinin tamamlanması, organik ürün sertifikasının alınmış ve etiketinde mutlaka ‘Organik Ürün’ logosunun bulunması gerekiyor. Organik ürünlerle diğer ürünler arasındaki en önemli farklılık; organik ürünlerde insan sağlığını tehdit eden kimyasal ilaç ve kalıntı riskinin bulunmamasıdır.
Bir ürünün içerisindeki kimyasal kalıntı düzeyini ise duyu organlarımızla değil, ancak ileri teknoloji laboratuar analizleri ile belirlenebilir. Bu nedenle, bir ürünün organik ürün sayılabilmesi için mutlaka Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen ‘Organik Ürün Logosu’nun bulunması gerekmektedir. Bu tarz sertifikası veya logosu olmayan ürünlerin organik olarak satışı engellenmelidir” şeklinde konuştu.
 
ORGANİK TARIMA İLGİ ÇOK FAZLA
 
Lisans öğrencilerinin stajları sırasında organik tarım parsellerinde hem eğitim verildiğini hem de üretim gerçekleştirildiğini söyleyen UÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Bilgili ise; “Yüksek lisans öğrencilerimizin de organik tarımla ilgili tezlerini bu alanda yürütme şansımız var. Ayrıca farklı zamanlarda organik tarımla ilgili kurslar açıyoruz. Yoğun bir başvuru oluyor. Organik tarımla ilgilenen çok sayıda vatandaşımız var.
İnsanlar nasıl organik üretim yapılacağını merak ediyor. Bizler de imkânlarımız doğrultusunda kurslar açıyoruz ve burada vatandaşlara organik tarım konusunda uygulamalı eğitimler veriyoruz. Geleceğe yönelik üniversitemizde bu uygulamanın daha da yaygınlaştırılması, bitkisel ve hayvansal üretimin birlikte ve daha büyük çapta yapılabilmesi adına bizler de çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Yakın zamanda hazırladığımız projelerimizi hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi.
 
BG HABER MERKEZİ-C.DOĞAN