Sağlıklı yemek için ne yapmalıyız?

Tereyağının Kimyasal İçeriği
Tereyağı % 85 oranında süt yağından üretilmektedir.Kurallara göre su miktarı %16 yı geçmemelidir.Süt şekeri(laztoz),mineraller,vitaminler,protein,aromalar, asitler içinde ihtiva etmektedir.100 gram tereyağının besin içeriği yaklaşık olarak 3000Kj (710 kcal) dır.
Tereyağının sarı ve beyaz rengi nereden gelir ? Hangisi daha sağlıklıdır ?
Bilindiği üzere tereyağları sarı veya beyazımsı renklerde olabilir.1. si tereyağı yapmak için sütü alınan ineğin beslenme şeklinden 2. olarak da işleme esnasında yağa katılan kimyasal renklendirici maddelerdendir. Doğal bir ortamda yeşil çimen veya kurumuş ot satı renk bile olsa doğal şekilde katkısız beslenen ineklerin sütleri sarı olur. Bunun nedeni ise ot içinde bulunan Karetonoid maddesidir.Bu maddenin genel özelliği yağda çözünme özelliğine sahiptir.Yağda çözünen bu madde tereyağının daha sarı olmasını sağlamaktadır.Buda demek oluyor ki sarı tereyağı daha doğal beslenmiş bir inekten alınan sütten yapıldığını kanıtlamaktadır. Fakat günümüzde aşikardır ki insanları aldatma amaçlı tereyağlarına kimyasal renklendirici madde eklenmektedir.
Bu durumda yağa katılan renklendirici maddeyi çıplak gözle teşhis etmemiz mümkün değildir.Bu durumda yapmamız gerekenler mümkünse test etmektir.Bu imkanımız yoksa tereyağı en doğal yoldan,güvenilir marka ve kişilerden alınması gereklidir.Mümkünse sütü kendimiz almalı,evde kendi imkanlarımıza tereyağı yapmak en doğru olacağını unutmayalım. Şu da bilinmelidir ki her sarı renk tereyağı doğaldır demek doğru değildir.Çünkü içerisine katkı maddesiyle sarı renge boyatılarak aldatılabilirsiniz.

Sarı tereyağı mı yoksa beyaz mı iyidir, bu her zaman kafamızı karıştıran bir sorudur?
Kolesterol nedir? Tereyağının kolesterole etkisi:

Kolesterol: Kolesterol bir lipit yani yağ türüdür. Hayvansal kaynaklı besinlerde bulunmaktadır.HDL  ve LDL  olarak ikiye ayrılır. HDL iyi huylu kolesterol LDL ise kötü huylu kolesteroldür. Kolesterol sorunu LDL nin yüksek olmasından dolayıdır. Yüksek olduğu zaman kalp damarlarını tıkanma sorunları gözükebilir.

Tereyağı nasıl kullanılmalıdır ? Kızartma yapmak için uygun mudur ?

Tereyağının kızartma işlemlerinde kullanmak sağlıklı değildir. Dayanıklığı fazla olmayan tereyağı kızartma için kullanıldığı takdirde zararlı durumu gelebilir. Sıcak yemeklerde veya kızartma işleminin kısa sürdüğü işlemlerde kullanılabilir. Örneğin, yumurta pişirirken tavaya tereyağı eklenip kullanılabilir.
Tereyağından kolesterolü az da olsa uzaklaştırmak için:

Kızartma esnasında belli süre sonunda tava üzerinde köpükler oluşur.Bu köpükleri kaşıkla uzaklaştırdığımız zaman az da olsa kolesterol kısmını uzaklaştırmış oluruz.

Tereyağı gerçekten kolesterol yapar mı ?
Margarin ve tereyağı:

Doğruyu söylemek gerekirse bu karşılaştırmayı yapmak bile doğru değildir.Doymuş yağ oranı yüksek,erime noktası daha yüksek olduğu için margarin halkça sana yağı olarak bilinen yağ kesinlikle tereyağından zararlıdır.Margarin vücuda alındığı zaman erime noktası yüksek olduğu için damarları tıkama olasılığı daha yüksektir.Kötü kolesterol LDL nin yükselmesini etki eder.Bu yüzden zararlıdır.

Özet olarak:

Doğal yollarla elde edilmiş, katkı maddesi eklenmeyen tereyağlarının bir zararı yoktur. Kolesterol rahatsızlığı olan hastaların sıvı yağları tüketmeleri daha doğru olur. Herhangi bir rahatsızlığı olmayanlar rahat bir şekilde tüketilebilir. Geçmişte tereyağının zararlı olduğu söyleyen kesim tamamen margarinlerin satılması için yapılan bir oyundur. Nerede görülmüştür doğal bir yoldan elde edilen gıdanın normal bir tüketim sonrası zararlı olduğu? Bu soruyu da vicdanına sormanız yeterlidir…

Kaynak: gıdabilinci.com

BG HABER MERKEZİ-C.DOĞAN