Sanayi mi, Tarım mı? ..Ve Rotterdam Limanı

 
Sanayi mi, Tarım mı ..ve Rotterdam Limanı
 
 
Balıkesir ve Çanakkale 1/100 binlik çevre düzeni planı kapsamında süreçle ilgili gelişmeler Bandırma ve Bölgemizde sanayi alanında büyük bir değişim yaşanacağını gösteriyor. Yatırımcılar yatırım yapmayı düşünürken diğer yandan çevre kaygıları da yükselmeye başladı. Ruhsal rahatlamamız için  masmavi denizimiz ve yeşil alanlarımızı kaybetmeye başlıyacağız ve temiz havaya hasret kalacağız. Sanayi de lazım deniyor  yaşam parayla para istiyorsan iş, iş istiyorsan fabrika, işine gelirse  dayatması söz konusu. Hele biz emekçiler içişn tamamen bir çıkmaz. Tuzu kuru eylemcilerden farkımız var.. Ama ne sanayiden ne de çevreden vazgeçmeden sanayi ve Çevreyi çatışır iki alan görmeksizin, Sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla üretim yapılabilir.  Bu çok da zor değil. Yüksek karlardan vazgeçilirse mümkün. Çevreyi hor gören geleceği zor görür . Bandırma  kalkınmasını çevreyi ve doğal kaynaklarımızı koruyarak ,rehabilite ederek sağlayan üretimini temiz çevreci teknolojileriyle yapan endüstri anlayışına olumlu bakmalı. Diğerlerini kesin reddetmeli. Ama ufukta bu umut gözükmüyor.
 
Şimdi   Bandırma'ya kurulması düşünülen Hollandanın ünlü Rotterdam Limanı benzeri liman için iyi niyet anlaşması sağlandı. Yerel yandaşlar bu iyiniyeti abartarak olayı müthiş bir başarıl olarak manşetlere taşıdılar. Oysa onların aileside burda yaşıyor.  Limanla birlikte   tartışma konusu olan çevre kaygılarını dile getiren grupların sesi  yeniden gündeme gelmeye başladı. Sorun liman ve sanayi mi?. Liman ve sanayiyi denetleyecek mekanizmalara güven sorunu mu?  Hollanda'da oluyor bizim neyimiz eksik.  Rotterdam limanı gibi çevreci?? Liman bizde yaparız kıyaslaması ve tartışmaları yaparken  ben başka bir şey söyleyeceğim. Hollandanın sanayisini değilde tarım ürünlerini  kıyaslama yapalım bakalım. Durum neymiş ve Nasıl oluyor ?
 
Avrupa’nın en küçük ve en yoğun nüfusuna sahip olan Hollanda’nın tarım alanları Türkiye yüzölçümünün yedide biri kadar yani bizim Konya ili kadar...
 
2014’te gerçekleştirdiği tarımsal ihracat 80.7 milyar Euro (90 milyar Dolar) seviyesinde.
 
Türkiye'nin 2014'te gerçekleştirdiği tarımsal ihracat 18.7 milyar dolar seviyesinde (kaynak:businesst.com)
**
Demek ki burda tarım da yapılabilir .Becerirsek.
 
Bir de bunu kıyaslayalım. İngiltere'deki London School of Hygiene and Tropical Medicine tarafından yapılan araştırmaya göre dünyanın en uzun insanları Hollandalılar .
Hiç düşündünüz mü bu adamlar neden bu kadar uzun ve sağlıklı ..da. Bizim insanımız neden cüce boyutlarda. Araştırmacılara göre, refah dengesinin iyi olması, sağlık ve bakım sektörünün kalitesi de Hollandalılar'ın uzamasına katkı sağladı tabi genetik faktörleride unutmamak gerekiyor. Kimilerine göre uzun boyun sırrı, uzun süreli süt, peynir, tereyağı ve et tüketiminde.
 
Üç tarafı Deniz'lerle çevrili tarım ve bereketli topraklarıyla ülkemizin insanları niye Hollandalılar kadar uzun boylu ve yapılı değil? Derin bir nefes alın ve düşünün...
 
Ülkemizdeki tarım politakalarına bakalım birde Hollandanın tarım politakalarına
 
Ve aralarındaki farkı görelim nedir sebebi diyelim. Hollanda'nın tarımdaki başarısının ardında verimli üretim modeli,Ar-Ge ,kooperatifleşme ,pazarlama ve piyasa denetimi gibi faktörler yatıyor.(kaynak: www.businessht.com)
 
Tartışmaları ve husumetleri bırakıp ortak akılla  Türkiye'nin ve Bandırma'nın geleceğini şekillendirmek gerekiyor Bir kuşağın diktiği gelişmişlik ağacın gölgesinde; gelecek kuşaklar yararlanır.
 
Elmalılı (sadeleştirilmiş):Akıllarını güzelce kullanmayanları Allah pislik içinde bırakır! (Yunus Süresi-100) -BERKAN KOZAN -BANDIRMA GERÇEK