Tomis 'de İşçi Kıyımı Devam Ediyor.

Tomis'e üye oldukları gerekçesiyle 2015 yılından beri 500 kişi işten atıldı.

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS), MESS kapsamındaki fabrikalarda yapılacak TİS süreci öncesi özellikle öncü ve muhalif metal işçilerin seçilerek işten atılmasına, Renault, Tofaş, Bosch, Türk Traktör ve Ford Otosan gibi fabrikalarda baskının artması gibi saldırılara ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Tüm Bel-Sen İzmit Şube binasındaki toplantı salonunda bugün saat 12.00’de gerçekleştirilen basın toplantısında açıklamayı, TOMİS Kocaeli Şubesi’nden eski Ford Otosan işçisi Erdal Gündüz okudu.

“MESS-Türk Metal düzeni korunsun istiyorlar”
2015'ten beri metal işçilerinin yaşadıklarının anlatıldığı açıklamada TOMİS’in kuruluşu ve anlamı üzerinde duruldu. Metal işçisinin, 2015 Metal Fırtına'da bilinç ve örgütlülük düzeyinden dolayı sınırlı kazanımlarla direnişini ve taleplerini 2017'ye ertelediği ifade edilerek MESS ve Türk Metal’in de işçilere karşı hazırlık içerisinde olduğu belirtildi. MESS ve Türk Metal’in 2017 TİS süreci öncesi işçileri oyaladığı şu sözlerle vurgulandı: “Mevcut düzenlerinin sürmesi için ellerinden geleni artlarına koymuyorlar. İşçilerin taleplerini sınırlamak için anketler düzenliyorlar, sözde TİS toplantıları yapıyorlar. Fakat gerçekte hiç bir hazırlıkları yok.”

Açıklamada, TİS sürecine hazırlık kapsamında yapılması gerekenin fabrikalarda TİS komitelerinin kurulması, güçlendirilmesi ve komiteler üzerinden söz-yetki-karar hakkının işçilere verilmesi, patronun ve sermaye devletinin baskılarına, OHAL koşullarına, sendikal ihanete karşı işçilerin hazırlıklı olması, ipi bir an bile elinden bırakmaması olduğuna dikkat çekildi. TOMİS’in metal işçilerinin kazanması için elinden geleni yapacağının altı çizildi.

“MESS, OHAL’e güveniyor”
OHAL’e güvenen MESS ve hükümetin; işçilerin kıdem tazminatı, hafta tatili gibi haklarına dönük saldırıları arttırdığına değinilen açıklamada “OHAL’den istifade grevlerin yasaklandığı süreci ancak örgütlü işçi sınıfının örgütlü mücadelesi durdurabilir” denildi.

Metal fabrikalarındaki saldırıları anlatan Gündüz, “metal işçisi ortak bir tepki vermekten yoksun olsa da bireysel tepkileri oldukça yaygın” diyerek bunun farkında olanların MESS ile el ele verip saldırıları hayata geçirdiğini belirtti. Öncü-mücadeleci işçilerin, diğer işçileri korkutmak için işten attırıldığı, bölümlerinin-vardiyalarının değiştirilerek ücretsiz izne çıkarıldığı belirtilerek Bosch, Türk Traktör, B/S/H/, Yazaki ve Ford Otosan’daki saldırılara değinildi. İşten atmalarda 25/2 maddesinin keyfi bir biçimde kullandığı, örnekler ile anlatılarak patronların çabasının nafile olduğu ifade edildi.

“TOMİS, metal işçisine dayatılan köleliğe sessiz kalmayacak”
Baskı ve sömürü düzeni devam ettikçe, işçilerin mücadelesinin de süreceği ve TOMİS’in ne metal işçisine dayatılan köleliğe ne de işçilerin haksız yere keyfi olarak işten atılmasına sessiz kalacağı, Yazaki'de direnen Dilek Gültekin'in 17 gündür sömürüye, tacize ve baskıya karşı bunun için direndiği söylendi. Açıklama, Ford Otosan’daki işten atma saldırısına karşı mücadelenin devam edeceğine değinilerek şu vurgularla noktalandı:

“Ford Otosan'daki kıyımlara karşı her zaman karşılarına dikildik, dikilmeye de devam edeceğiz. Önümüzdeki pazartesi, servis giriş çıkışlarında işten atmaları protesto edip, ‘Herkese iş, tüm çalışanlara iş güvencesi’ talebimizi haykıracağız. Ford Otosan yönetimi, keyfi bir şekilde işçi atmanın ne demek olduğunu anlayacak. Metal fabrikalarında, servis duraklarında, işçi sınıfının olduğu her yerde faaliyetimizi yürütmeye devam edeceğiz. Başta tüm metal işçileri olmak üzere, işçileri, emek dostlarını mücadelemize destek olmaya, işçilerin birliğini ve dayanışmasını büyütmeye çağırıyoruz." denilerek sonlandırıldı.”

Tüm Bel Sen ve Yapı Yol Sen Kocaeli Şube başkanlarının yanı sıra Metal İşçileri Birliği’nin de destek olduğu açıklama, 14 Temmuz günü işten atılan Numan Duru’nun yaşadığı süreci ve çalışma koşullarını anlatmasının ardından sonlandırıldı.

Kaynak : Birgün