Türkiye'de BOR'un Geleceği Ne Olmalı?

Bir taşaron işçisinin gözlüyle ;Eti Madenin özelleştirmesi doğru mu yanlış mı? 

Eti  Maden ülkemizin güzide kuruluşlarından Türkiye'nin önemli YÜZDELİ bir rezerve sahip olduğu bor madeni işletmeciliğinde tekel bir devlet kurumu.

Ve ben bu kurumda taşeron işçisiyim. Dolayısıyla çalıştığım ekmeğimi kazandığım bu kuruma gözümün feri gibi bakıyorum. Ekmek kapım sonuçta.

DEVLET İŞLETMESİ OLSA DA   TAŞARON SİSTEMİNİN EN AĞIR KOŞULLARINI DA YAŞASAK GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUM .

*ANCAK BİR BAŞKA UMUDUM DÜNYANIN EN ÖNEMLİ MADENİNİ EN ÇOK REZERVE SAHİP ÜLKEM OLARAK HAM VEYA YARIMAMÜL OLARAK SATMASAK. KENDİ FABRİKALARIMIZDA İŞLEYİP  TEKNOLOJİK UÇ ÜRÜNLERİ  ÜRETSEK. BU KIYMETİMİZİ EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENSİN EN İYİ ŞEKİLDE İŞLENSİN Kİ ;  katma değeri yüksek ürünler üretilsin Kİ ; devletimiz daha çok kazansın biz emekçilerde emeğinin gerçek karşılığını alsın. .

 HİÇ OLMAZSA BİRAZ DAHA YAŞAM kalitemiz yükselsin insanca yaşayalım.

*

Ama sanırım devletimiz bu şekilde kazanması gerektiğini kazanamıyor.!  Fabrika'da  onca çabayla ,inatla özveriyle ne kadar yüksek verim tuttursak ta ;  BOR SEKTÖRÜNDE DOLAŞAN PARADAN asıl almamız gereken pay bence devede kulak.

Ve  umutsuzum. Yıllar hızla geçiyor. Açıkçası bu umutsuzluğum ülkemizin içine düşürülmüş bulunduğu ekonomi siyasi poltik ne derseniz deyin türlü nedenlerle ötelenip duruyor kimsenin umurunda değilmiş gibi. 

Geç kalıyoruz.

Yatırımlar geç kalıyor bürokrasi içindeki kırtasiyecilik ast üst ilişkileri sorumluluktan kaçma eğilimi cesur girişimciliği önlüyor olsa gerek  duyduğum bazı yeni projeler kaplumbağa hızıyla yürüyor ,öteleniyor erteleniyor, belki de kasten uyutuluyor seneler geçiyor.

Geç kalıyoruz.işte. Devletçilik te bu olsa gerek bakıyorum örneğin Sabancı holding hemen yakınımızda yer alan yatırımları kısa sürede kurdu işletiyor  çed süreci proje inceleme süreci vesaire bir fabrika veya sanayi tesisi  bu kadar kısa sürede yabancı teknoloji desteğiyle yapılıyorsa DEVLETİMİZ NEDEN YAPAMASIN !..Bakıyoruz özel sektör  bir yılda bakıyorsunuz dumanı tütüyor ama devlette işler hep geç kalıyor. SİNİRDEN KENDİMİ YİYORUM.!

Bizde efsane olmuş bir bürokrasi hantallığı var bunu burada da gözlemliyorum. Gece gündüz çalışıp çaba göstersekte  ancak bu kadar verim olabiliyor.

 

*

Devlete de günah millete de günah nasıl çıkılacak bu sorundan bilemiyorum. Özelleştirme aklıma geliyor elbette acaba bütün bu sıkıntılar kasti mi ? Özelleştirme YOLUNU AÇMAK için tuzak mı?

Şimdi medyada öğrendim  maliye bakanlığının  özelleştirme listelerinde Eti Maden'in ismi  bulunuyormuş. TAbi TÜM ARKADAŞLARIMLA  tartışmalarımız  yine alevlendi 

Madeninin özelleştirilmemesi  üretim teknolojinin özelleştirilmesi bana  mantıklı geliyor .Açıkçası bu. Bu da ne demek demeyin. Teknolojinizi siz  bulmazsanız kendiniz keşfetmediyseniz  herhangi bir ürünü izinsiz üretme hakkınız yoktur.  Üretsenizde dış ülkelere satma hakkınız yok.

Dış şirketlerle teknolojik yatırım desteğiyle anlaşacaksınız yatırıma teşfik edeceksiniz bir şekilde madenin gerçek getirisine ulaşacak artı değer sağlayacak  yolları keşfedeceksiniz. Budur.

Örnek verirsek Eti Madenin ürettiği borlu temizlik maddesi Eti Matik güzel bir ürün ve diğer deterjanlara göre daha sağlıklı ve yerli ama kaç kişi kullanıyor ve biliyor fiyat olarak daha rekabet etmesi ve bilenebilirlik  açısından ve kendini daha geliştirmesi  için özel sektör pazarlama dinamiklerinin devreye girmesi gerek diye düşünüyorum. 

Bor o kadar önemli ki gelecek için .En önemlisi ise dünya elektrikli araçlara yöneliyor ve akıllı bataryalar ön plana çıkıyor Gelecek akülerin dünyası.

*

Gelecek yeni nesil akıllı pillerle ve bataryalarla iç içe yaşayacak. Ulaşım ,haberleşme ve günlük yaşamamızla ilgili her konuda AKILLI PİL ve batarya teknolojisini ıskalamamalıyız.BOR bu yüzden çok önemli.
Teknolojinin her alanında yüzlerce gelişmenin yaşandığı, hayatımızın her noktasına girdiği bu yüzyılda, bir türlü gelişemeyen bir alan var ki her şeyi etkiliyor; batarya teknolojisi.
elektrikli arabalar, Akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayarların tek zayıf noktası pil tüketimi

Bundan niye bahse diyorum özelleştirmeyle  ne alakası var demeyin 

Batarya teknolojisinde öyle bir kaynağımız varki sodyum borhidrür sodyum borhidrürlü bataryalar yeni nesil bataryalar olabilir ama biz daha bir sodyum borhidrür tesisi kuramadık neden acaba teknolojimiz mi yetmedi ?

Asyalı şirketler batarya teknolojileri üzerine araştırma geliştirme  ve yatırım yapıyorlar mesala Güney Kore bu şirketler özel şirketler örneğin Samsung firması pil ve bataryalar üzerine yatırım yapıyorlar 

Ülke olarak teknoloji geliştirmemiz gerekiyor sıçrama yapmak için teknoloji transfer etmemiz lazım adamlar bedava teknoloji vermeyeceğine göre bu işi adına özelleştirme demesekte bir çeşit karşılıklı çıkarlara dayalı yatırım işbirliği olarak ortaya koymalıyız. Cesur girişim gerekli .Eti maden sadece her iktidar olanın elinde tuttuğu bir çiftlik olmamalı.

Hem ekonomik büyüme ve kalkınma isteriz, hem de sahip olduğumuz imkânların kıymetini bilmeyiz.

Bu ne yaman bir çelişkidir?
Kaynağı bizde olan Bor madenimizle ilgili teknolojinin ülkemize kazandırılarak pek çok diğer katma değeri olan kıymetlerimizin önü mutlaka açılmalı diye düşünüyorum.

*

Bu arada sendikasızım. Sendikam olsaydı bu konuyu abilerime sorar ,ne düşünceleri olduğunu öğrenmek isterdim. İzlediğim kadarıyla üye sayısı sözleşme kaygıları dışında öyle bir dertleri yok bizlelerle ilgili de bir dertleri yok gibi.

BERKAN KOZAN-BANDIRMA GERÇEK