Üç isimden biri Havutça oldu!

 

Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Merkezi tarafından Milli Eğitim Sistemi, Sorunlarını İnceleme ve İzleme Komisyonunda görev verilen Balıkesir’in ve Meclisin deneyimli Milletvekili Avukat Namık Havutça’ya, Kılıçdaroğlu tarafından Anayasa Uzlaşma Komisyonunda da görev verildi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından bu önemli göreve getirilen üç isimden biri olan Havutça aynı zamanda, TBMM Adalet Komisyonunda da görev yapmakta.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın, yeni anayasa  çalışmalarıyla ilgili Uzlaşma Komisyonu kurulması talebine olumlu yanıt veren CHP, Kahraman’ın mektubuna yine mektupla cevap verildi. CHP mektubunda,  komisyon için Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ve Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın isimlerini bildirdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Kahraman’ın mektubuna yanıtında “Halkımızın daha demokratik bir Türkiye için  umutla beklediği Anayasa çalışmaları ile darbe hukukundan arınma sürecini, başkanlık sistemi adı altında, diktatörlüğe giden yolu açmak için kullanacak  odaklara CHP’nin kesinlikle karşı duracağını bilgilerinize sunmak isterim” dedi.
Hak ve özgürlükler konusuna vurgu yapan Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Kahraman’a yolladığı mektubunda şu ayrıntılara yer verdi;
Ülkemizin özgürlükçü ve demokratik bir hukuk sistemine ihtiyaç olduğu sizlerin de malumudur.
Bu kapsamda Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu ile 30 Aralık 2015 tarihinde TBMM’de yaptığımız görüşmede, Anayasa dahil hukuk sistemimizin darbe hukukundan arındırılması yönünde görüş birliğine vardık. Bun nedenle oluşturulacak Uzlaşma Komisyonu’nun başta Anayasa olmak üzere hukukun üstünlüğünü egemen kılacak bütün demokratik adımları bir mutabakat ekseninde atması uygun olacaktır. Bu bizim temel amacımız ve beklentimizdir.
Hak ve özgürlükleri evrensel ölçülerde benimseyen iktidarlar tarafından ülkemizin yönetilmesi Türkiye’nin temel ihtiyacıdır. Hukuka uymayan yasaları uygulamayan bir iktidarın bağımsızlığını yitirmiş bir yargı mekanizmasının ve hala varlığını sürdüren darbe mevzuatının olduğu bir ülkede salt anayasa değişikliği hayata dokunmayan bir metin olmaktan öteye gidemez.

Bu nedenle Özgürlükçü demokratik bir anayasa için çalışma yapılırken aynı komisyonun eş zamanlı darbe mevzuatını ortadan kaldıracak çalışmaları da yapması gerekmektedir.
Yürürlüğe konulan bütün antidemokratik yasaların hukukun üstünlüğü çerçevesinde evrensel ölçütler esas alınarak bir an önce yenilenmesi bir zorunluluktur.
Bu yenileme hem Türkiye de hem de dünyada parlamentomuza saygınlık kazandıracaktır.
Cumhuriyet Halk Partisi, kurulacak Uzlaşma Komisyonu’nun Anayasanın ilk dört maddesinde ifadesini bulan çerçevesinde kurucu ilkeleri; hukuk devletine parlamenter sistemi kuvvetler ayrılığını egemen kılıp hukuk sistemimizi darbe hukukundan arındırmayı hedef alan bir çalışma yapması gerektiği düşüncesindedir.
Komisyon; bireysel bir talep doğrultusunda şekillenmiş kamuoyuna yapılan açıklamalara bütün kuvvetleri tek elde toplamayı amaçlayan hukuk devleti ilişkisiyle hiçbir koşulda bağdaşmayan başkanlık sistemi önerilerinin gölgesinde kalmasına asla izin verilmemelidir.
Anayasa çalışmaları ile darbe hukukundan arınma sürecini, başkanlık sistemi adı altında, diktatörlüğe giden yolu açmak için kullanacak odaklara CHP’nin kesinlikle karşı duracağını bilgelerinize sunmak isterim.
Kuvvetler ayrılığı ilkesinin bugün işlememesinin temel nedeni yürürlük deki anayasa değil darbe döneminde çıkarılan yasalardır. Yasamanın yürütme organının arka bahçesine dönüşmesi siyasal partiler yasasının getirdiği antidemokratik hükümler ve egemen kılınan lider suntasıdır. O kadar ki TBMM’ ye Sayıştay’ın mali raporunun dahi getirmeye dönemin TBMM Başkanı maalesef cesaret edememiştir. Ve TBMM Sayıştay’ın mali raporu olmaksızın bütçe tasarını yasalaştırma ayıbının altına imza atmıştır.
Aynı şekilde Türkiye’de basın özgürlüğünün olmamasının nedeni de yürürlük deki Anayasa değil, darbe döneminde çıkarılan ve daha sonra ki iktidarlarca tahkim edilen darbe yasalarıdır.