Üretici Süte Zam İstiyor. Toplantı Haftaya

 Ulusal Süt Konseyi toplantısı 16 Ocak 2018'e yapılacak.. Yapılacak olan toplantıda  üretici fiyatın arttırılmasına kersin gözüyle bakılıyor.

Manyas Gönen ve Karacabet olmak üzere tüm üreticlerin merakla beklediği  16 Ocak'ta yapılacak olan toplantıyla, Ulusal Süt Konseyi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sütün yeni fiyatını açıklayacak.

TAR-KOOP Başkanı Mehmet Özkurnaz, üreticinin giderlerinin karşılanması gerektiğine değinirken,üreticiyi düşünmek gerekiyor  sanayici süt fiyatına bir zam vermek arzusunda. Çünkü girdi maliyetlerinin aşırı yüksek olması üreticiyi zor durumda bırakıyor. Üreticinin zor durumda kalması hayvancılığı bırakması anlamına gelir. Sütte gelir gider dengesini güzel hesaplamak zorundayız. Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı temsilcileri, Ulusal Süt Konseyi'nde bir dahaki toplantı için 16 Ocak 2018 tarihini belirlemişlerdir.” dedi.

Özkurnaz “16 Ocak'ta iyi bir fiyat çıkacak. Fakat süt fiyatının çıkması bizim için yeterli değil” diyerek, bunu yeterli olmadığını üreticinin giderlerinin tam olarak karşılanmadığını ifade etti ve şöyle konuştu: “Türkiye'de üretilen sütün %65'i kooperatifler aracılığıyla satılmaktadır. Aksi takdirde kooperatif ve birliklerin, soğutma tankının elektriği gibi genel giderlerini üreticinin eline geçecek paradan kesilmesi değil ayrıca o kuruluş o parayı almak zorunda ve sanayici ödeme yapmak zorundadır. Biz olayın biraz da bu tarafındayız. 1.40'a süt satıldı. Kooperatifin giderlerini karşılaması için 10 kuruş kesmesi gerekiyor. Hal böyleyken o 10 kuruş üreticiden kesilir duruma geliyor. Üretici zaten satılan sütün brütünü bile alsa girdi maliyetlerini karşılayamıyor. Şu an süt ve yemin değeri aynı. Üretici 1 kg süt karşılığında 1 kg yem alabiliyorsa bu hayvancılığın batması anlamına gelir. Hayvan yalnızca tek bir yem ile de beslenmiyor. Süt veren hayvanın sağlıklı kalabilmesi için birkaç çeşit yeme ihtiyaç var. Üretici 1kg süt ile 3 kg yem alabiliyorsa o zaman rahatlar. Çünkü bir hayvan günde 9 kg'a yakın yem yer.”

Özkurnaz, üreticinin eline en az 1.50 geçmeli diyerek; “Oranlama yapılırken sütün normal fiyatı olan 1.40'tan değil 1.30'dan düşünülmeli. Zaten %1.2'si stopaj olarak kesiliyor. Üreticinin eline geçen net süt fiyatının 1.50 olması gerekiyor. Türkiye'de süt ürünlerine yön veren, özellikle marketlerdir. Marketlerin fiyatları aşırı yükseltmesiyle üretici para kazanamıyor. Marketler sanayiye geçtiği zaman süt ürünlerine %25 zam yapmıştır. Bu da hakkaniyetli değildir.” dedi.

BANDIRMA GERÇEK - - HAYRETTİN İLDAM TARIMDAN HABER İNCELEME