Uyku Saatinin Vucudumuza Etkileri

UYKU SAATLERİNİN VÜCUDUMUZDAKİ ETKİLERİ

Vücudumuzun ve beynimizin günlük dinlenme ihtiyacını karşılamak için uyku olmazsa olmazlarımızdandır. Peki hangi saatlerde uyumak bizim için daha faydalıdır?

Uzamanlar, gece uykusunun yaşlanmayı yavaşlatığını, gündüz uykusunun ise daha hızlı yaşlanmaya sebep olduğu görüşündeler. Özellikle gece oniki ile iki arasında uyumanın önemli olduğunu vurguluyorlar. Uyku esnasında salgılanan melanin pigmenti hormonu yalnızca karanlıkta salgılanıyor. Gündüz uyuduğumuz on saatlik uyku ise gece uyuduğumuz beş saati karşılayamıyor. Gündüz uykusunu tercih edenlerdeyse vücudun biyolojik yapısına aykırı davrandığı için sürekli bir yorgunluk hali, beyin işlevindeki aksamalardan kaynaklanan anlama ve dikkat eksiklikleri, gerginlik ve mutsuz hissetme belirtileri gözleniyor. Yaklaşık sekiz saatlik iyi alınmış bir gece uykusuyla, öğlen saatlerindeki on beş dakikalık bir şekerleme vücudu dinlendirme, stresi azaltıp hayatı daha pozitif yönleriyle görme ve problemleri daha kolay çözme becerisi kazandırıyor. Cildimizin uykudayken kendini yenilemesinden dolayı, yeterli uykuyu alan her birey daha tazelenmiş uyanır. Eskiler bunu güzellik uykusu olarak tanımlarlar.

Yeterli uyku alınmaması halinde ise sağlığımızı tetikleyen bir çok hastalıkla karşı karşıya kalabiliriz. Depresyon, obezite ve kalp hastalığı bunlardan bir kaçırdır. Gece çalışanlar için pek fazla bir seçenek olmasa da, uyunması gereken saatlerde uyanık kalmayı tercih edenler için pek sağlıklı bir seçenek olduğu söylenemez. Yatağa yatmadan önce ki son üç saatlik zaman diliminde yemek veya meyve yenmesi, çay ve kahve tüketilmesi uyku kalitesini düşürür.

Selma Soybasi