Yeni Zamlar Geliyor ..Torba Yasa Mecliste

İNTERNETE DE YÜZDE ELLİ ZAM.

Özellikle dar gelirli vatandaşlar ve emekçileri ilgilendiren zamlar TBMM de torba yasa tasarısı olarak sunuldu. Tasarıda talep edilen zamların özellikle kısa zamanda vatandaşlara yansıtılabilecek  özelikler taşıması  dikkat çekerken Meclis’e sunulan torba yasada  internet, kira, banka hizmetleri, cep telefonları ,kredi maliyetleri  olmak üzere kıza sürede zincirleme yeni zamların birbirini izleyeceği iddia ediiliyor.  Kasko ve sigorta fiyatları artacak, internet ile telefon görüşmeleri pahalı olacak, kredi faizleri daha da yükselecek.

Yeni tasarıya göre ev sahipleri artık kira gelirlerinden yüzde 25 yerine yüzde 15 oranında götürü gider düşebilecek olmasıyla yapılacak değişiklik, kısa sürede  ev sahiplerinin kiraya da zam yapacağı anlamına geliyor...Sigorta şirketlerinin ödeyeceği vergi yüzde 10 artarken, bu da sigorta şirketlerinin de zam yapacağı anlamına geliyor. Bankalar da yüzde 10'luk vergi artışını kendi emekçilere yansıtacak. Dolayısıyla kredi kullananların kredi faizi artacak, bankacılık işlemi yapanlar ilave maliyet ödemek zorunda kalacak. 

İnternetin vergi yükü yüzde 50 civarında artacak.  Yeni düzenlemeyle ülke genelindeki park ve bahçe aydınlatmalarıyla trafik lambalarının aydınlatma giderleri artık bütçeden ödenmeyecek, yükü belediyeler karşılayacak. Belediyelerin  bütçelerine büyük yük getirecek bu değişikliğin en çok emekçileri  ilgilendireceği ifade edildi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan tarafından açıklanan yeni orta vadeli programda, telekomünikasyon sektörü için de yeni düzenlemeler ve vergi artışı ortaya çıktı.

Telekomünikasyon hizmetlerinde, vatandaşın, aldığı hizmet üzerinden ödemiş olduğu yüzde 25, yüzde 15 ve yüzde 5 oranındaki Özel İletişim Vergisi oranı, 2018 yılından itibaren yüzde 7.5 oranında birleştiriliyor. Cep telefonu şebekesinden alınan Ses ve SMS hizmetlerine ödenen yüzde 25’lik ve sabit telefon hizmetlerine ödenen yüzde 15 vergi oranlarına büyük bir indirim gelirken, şu an devletin ÖİV tahsilatının büyük bir kısmını gerçekleştirdiği internet hizmetlerindeki ÖİV ise önümüzdeki yıldan itibaren yüzde 50 zamlanacak. Kamuoyu, yüzde 40 ile en yüksek zammın Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne geldiğini tartışırken, internetten alınan ÖİV’nin yüzde 50 ile rekor seviyeyi ulaşması ise gözlerden kaçmış gibi görünüyor.

Operatörler, günlük sabit bir bedel karşılığında, mevcut tarifelerindeki paketlerini, yurtdışında da kullanabiliyor. Bu hizmetlerden KDV ve ÖİV alınmayacağı için halihazırda günlük 14,90 TL ve 19,90 TL’ye kullanılan bu hizmetlerden vergi alınmayacağı için bu paket ücretlerinde yüzde 25 dolayında bir indirim bekleyebiliriz.

Halihazırda Telekom Operatörleri kurdukları TrX cihazların adedine bağlı olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna telsiz ücreti ödüyor. Yapılan değişiklikle cihaz başına alınan telsiz ücreti yerine operatörlerin aylık net hasılatları üzerinden yüzde 5 oranında telsiz ücreti alınması sağlanıyor. Buna karşılık mobil operatörlerin, hizmet satışları üzerinden ödediği yüzde 15’lik hazine payı ile ilgili de değişikliğe gidiliyor. Telefon operatörlerinden alınan hazine payının takip ve tahsil yetkisi, Hazine Müsteşarlığından alınarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna veriliyor. Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılan hazine payı denetimlerinin Maliye Bakanlığı tarafından yapılması sağlanıyor.
Makinalar arası iletişim sağlanması amacıyla tesis ettirilen Telekom aboneliğinde telsiz ücretine muafiyet getiriliyor.

 

BANDIRMA GERÇEK HABER MERKEZİ