Yunanistan AB''ye Hayır Dedi

 

Yunanistan Komünist Partisi'nden referandum açıklaması

Yunanistan'da referandum: Katılım yüzde 65'i geçti
Bugün referanduma giden Yunanistan'da katılım oranı yüzde 65'i geçti. Sandık çıkış anketlerine göre, "hayır" diyenlerin oranı "evet"e oranla yüzde 4 ile 8 daha fazla. Sandıklar 19:00'da kapanacak.

Yunanistan'dan ik sonuçlar gelmeye başladı. 

Mega TV’nin verdiği ankete göre oy oranları: 

Hayır: %53,5-49,5 

Evet: %50,5-46,5
 
Alpha TV’nin verdiği ankete göre oy oranı:
 
Hayır: %54.5-49,5 

Evet: %50,5-45,5
 
SKAİ TV’nin verdiği ankete göre oy oranı:
 
Hayır: %54-49 

Evet: %51-46
 
Ancak sağlam bir veriye ulaşmak için gecenin ilerleyen saatlerinin beklenmesi gerektiği vurgulanıyor.

SORU NEYDİ ?

Referandumdan “EVET” çıkması halinde Başbakan Aleksis Çipras’ın istifa etmesi, geniş tabanlı bir koalisyon hükümetinin kurulması ve ülkenin Kasım ayında erken seçime gitmesi bekleniyor. “HAYIR” çıkması halindeyse, SYRIZA’nın pazarlık gücünün artması bekleniyor, ancak uzmanlar Yunanistan’ın Drahmi’ye dönmesine yol açabilecek bu kararın Euro Bölgesi için ciddi bir krizin habercisi olabileceğini vurguluyor.

Kritik referandumda, Yunan halkına sorulan soru aynen şöyle:

“Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF tarafından 25/06/2015 tarihli Eurogroup toplantısında önerdikleri iki bölümden oluşan ama yekpare olan anlaşma tasarısı kabul edilmeli mi?

 

Oy verme işlemleri sona erdi.

Yunanistan halkı, Troyka'nın dayattığı kemer sıkma uygulamasına "evet" ya da "hayır" demek için bugün sandığa gitti.

Son bilgilere göre, katılım oranı yüzde 65'i geçti. Referandumun geçerli sayılabilmesi için seçmenlerin en az yüzde 40'ının sandığa gitmesi gerekiyordu.

AP, Yunan Mega televizyonunu kaynak gösterdiği haberinde de oy kullanma merkezlerinin önünde hala uzun kuyruklar olduğuna dikkat çekti.

'HAYIR' YÜZDE 4-8 FAZLA

Ria Novosti'nin ulaştığı sandık çıkış anketlerine göre, "hayır" diyenlerin oranı "evet" diyenlere göre yüzde 4 ile 8 oranında daha fazla.

Oy verme işlemi 19.00'a kadar devam edecek.

Ayrıntılar gelecek...

MALİYE BAKANLIĞI'NDA ZİRVE

Oy verme işleminin sona ermesine müteakip Maliye Bakanlığı'nda da banka temsilcilerinin katılacağı olağanüstü bir zirve yapılacak. Toplantıda, banka sektöründeki büyük kriz ve yeni önlemler masaya yatırılacak. 

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos da Avrupa'nın referandumdan çıkacak sonuca saygı duyması gerektiğini söyleyerek, ''Yunanistan'ın Avrupa'dan önce de Avrupalı olduğunu anlamalılar" açıklaması yaptı.

REFERANDUMA GİDEN SÜREÇ...

Kreditör kurumlarla sürdürdüğü müzakereler sürecinde Yunanistan hükümeti, AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'na büyük tavizler veren bir kemer sıkma programı teklifinde bulunmuş ancak bu teklif reddedilmişti. Bu kurumlar tarafından da Yunanistan'a yeni bir plan dayatılmıştı.

Troyka'nın bu hamlesi karşısında sorumluluk almak istemeyen SYRIZA-ANEL koalisyonu söz konusu paketi referanduma götürmeye karar vermişti. Yunanistan hükümeti, 1,7 milyar dolarlık ödemeyi 30 Haziran'a kadar yapamaması üzerine temerrüde düşmüştü.

Yunanistan Komünist Partisi, 5 Temmuz'da yapılan referandumla ilgili açıklama yayımlayarak kendi tutumunu ve diğer partilerin tutumunu açıkladı.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE), 5 Temmuz'da yapılan  kemer sıkma referandumuyla ilgili kendi tutumlarını ve diğer partilerin tutumlarını açıklayan bir açıklama yayımladı. Açıklamada referandumun "aslında sosyal demokrat olan 'sol' Syriza'nın ve 'sağ kanat' milliyetçi ANEL'in" seçim öncesi vaatlerinin iflası olduğu söylendi.

Referandumda sorulan tek sorunun Avrupa Birliği, IMF ve Avrupa Merkez Bankası tarafından önerilen anlaşmanın kabul edilip edilmediği olduğu ve referandumun halk karşıtı önlemlerin devamı için yapıldığı belirtildi.

HÜKÜMET 'HAYIR', MUHALEFET 'EVET' DİYOR

Hükümetin de halkı "hayır" demeye ve bu "hayır"ı kendi önerdiği ve yine AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'nınkine benzeyen anlaşmasına destek olarak göstermeye çalıştığının belirtildiği açıklamada Syriza'nın önerisinin de işçi ve halk karşıtı önlemler içerdiği ve ülkenin Euro Bölgesi'nde kalmasını, sermayenin kârlılığını artırarak kapitalist "büyüme"yi sürdürmeyi amaçladığı belirtti.

Syriza-ANEL hükümetinin de "bizim ortak yurdumuz Avrupa" ya da "Avrupa'nın başarısı" gibi söylemler sürerken kendi önerilerinin de AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'nın önerisi ile yüzde 90 aynı olduğunu kabul ettiği belirtilen açıklamada, Syriza'nın önerisinin seçim öncesindeki vaatlerle bağı bulunmadığı bildirildi.

Faşist Altın Şafak'ın da hükümetle birlikte "hayır"dan yana tavır aldığı belirtilirken, Altın Şafak'ın daha farklı olarak ulusal para birimine dönüşü desteklediği söylendi. Diğer taraftan sağcı Yeni Demokrasi ve sosyal demokrat PASOK ve POTAMI'nin "evet" diyen bir cephe kurduğu, bunu da "bedeli ne olursa olsun AB'de kalmak" üzerinden açıkladıkları belirtildi. 

KKE'NİN TUTUMU

Açıklamada iki cevabın da "AB" ve kapitalist barbarlığa "evet" demeye yol açtığı söylenirken, KKE'nin Syriza'dan referanduma "AB-Avrupa Merkez Bankası-IMF ve Yunanistan hükümetine hayır, AB'den çıkılsın, Anlaşmalar ve buna bağlı uygulanan yasalar iptal edilsin" seçeneklerini eklemesini talep ettiğini, ancak Syriza'nın bunu kabul etmediği belirtildi.

Hükümetin halka şantaj yapmaya çalıştığı ve Syriza'nın önerisinin de halk karşıtı planları içerdiği, halka sunulanların halk karşıtı seçenekler olduğu bildirildi.

KKE, referandumu AB karşıtı muhalefeti ve kapitalist barbarlıktan çıkış yolunu güçlendirmek için bir fırsat olarak kullanacağını duyururken, bunun için konulan hedefin AB'den kopuş, borçların tek taraflı iptali, tekellerin kamulaştırılması ve işçi-halk iktidarı olduğunu duyurdu.

Halktan konulan bu iki kötü seçenek arasında seçim yapması istenirken, seçimin "kırk katırla kırk satır" arasında olduğu belirtildi. Halkın mümkün olan her yolla AB'ye karşı olduğunu göstermesi istenirken, bu ikilemden KKE'nin önerisiyle çıkılabileceği vurgulandı