Suriye’de yeni dönem başladı. Esad Rusya’ya Sığındı

Suriye’de yeni dönem başladı. Esad Rusya’ya Sığındı
upload.php?item=9762

Suriye’de 27 Kasım’da başlayan operasyonlarla HTŞ liderliğindeki muhalif gruplar, Halep ve Hama’nın ardından Şam’ı da ele geçirdi. Beşar Esad’ın uçakla ülkeden ayrıldığı ve Rusya’ya sığındığı açıklandı. Şam sokaklarında kutlamalar yapılırken, rejim muhalifleri devlet televizyonunda Esad rejiminin sona erdiğini duyurdu. 24 yıllık yönetimin devrildiği bu gelişme, Suriye’nin yeni bir döneme girdiğinin işareti olarak yorumlanıyor.

Suriye Başbakanı Muhammed el Celali, geçiş döneminin yönetimi için HTŞ lideriyle iletişim halinde olduklarını belirtirken, özgür seçimlerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye kanadından açıklamalar

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar’daki Doha Forum 2024’te yaptığı açıklamada, Esad rejiminin devrilmesiyle birlikte Suriye’nin artık özgür bir ülke olacağını belirtti. Türkiye’nin, Suriye’nin egemenliğini koruyarak yeni hükümetle iş birliği yapmaya devam edeceğini ifade eden Fidan, mültecilerin ülkelerine dönüşünün hızlanacağını söyledi. Bölgenin istikrarı için uluslararası aktörler ve komşu ülkelerle koordinasyonun önemini vurgulayan Fidan, DEAŞ ve PKK gibi tehditlerle mücadelenin süreceğini belirtti.

Menbiç’e harekat başladı

Suriye Milli Ordusu (SMO), kuzeydeki Menbiç’e yönelik operasyonlarda ilerleme kaydederek kentin %80’ini kontrol altına aldığını açıkladı. SMO’nun karadan ve havadan müdahaleleri sürerken, Menbiç Askeri Meclisi kentin güney girişinde şiddetli çatışmalar yaşandığını belirtti. ABD destekli SDG ise çatışmaların devam ettiğini duyurdu. Menbiç, Türkiye’nin sınırda terör örgütlerinden arındırılmış bölge oluşturma hedefinde kritik bir konumda bulunuyor.

Fotoğrafta İsrail’in bombaladığı bir yer gözüküyor
Esad Rusya’ya sığındı

Suriye’de muhaliflerin Şam’ı ele geçirmesi sonrası nerede olduğu tartışılan Beşar Esad’ın ailesiyle birlikte Moskova’da olduğu ve Rusya’nın kendisine “insani kaygılarla” siyasi sığınma hakkı tanıdığı açıklandı. Kremlin kaynaklarına göre, Rusya, Esad sonrası Suriye’de muhalif gruplarla iletişimde bulunuyor. Öte yandan, Esad’ın Birleşik Arap Emirlikleri’ne gitmiş olabileceği iddiaları da gündeme gelmiş, ancak bu doğrulanamamıştı. İngiltere merkezli gözlemevleri Esad’ın ülkeden uçakla ayrıldığını rapor etmişti.

İmralı süreci

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “DEM Parti İmralı ile yüz yüze görüşsün” çağrısı sonrası Adalet Bakanlığı, İmralı’ya bir heyet gönderilmesi konusunda olumlu sinyaller verdi. Heyet için Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve Sırrı Sakık’ın isimleri ön plana çıkarken, nihai karar henüz verilmedi. DEM Parti, İmralı’ya kimin gideceğinden çok Öcalan’ın vereceği mesajın önem taşıdığını belirtti. Bakanlık sürecin değerlendirildiğini ve makul sürede yanıt verileceğini açıkladı.

İsrail’in saldırıları ‘soykırım’ olarak tanımlandı

Uluslararası Af Örgütü, yayımladığı 295 sayfalık raporda İsrail’in Gazze’de Filistinlilere yönelik saldırılarını “soykırım” olarak tanımladı. Raporda, İsrail’in yüz binlerce insanı yerinden ettiği, 42 binden fazla Filistinlinin yaşamını yitirdiği ve sivil altyapının sistematik şekilde hedef alındığı belirtildi. İsrail Dışişleri Bakanlığı ve ordusu ise suçlamaları reddederek iddiaların temelsiz olduğunu savundu. Uluslararası Ceza Mahkemesi de İsrail liderleri hakkında savaş suçları nedeniyle tutuklama emri çıkardı. İsrail’e yönelik uluslararası tepki büyürken, rapor silah transferlerine yönelik yaptırım çağrılarını da içeriyor.

SCROLL HABER

33
A+
A-
REKLAM ALANI