21 Mayıs Uluslararası Çay Günü Dünya'da Kutlandı.

Türkiye'de en çok içilen geleneksel içecek  olan  Çay'ın anavatanı   eski Çin'den başlayarak yaklaşık 5.000 yıl öncesine dayanan bir gelenek . Çay  her kültürün onu içme şeklini uyarlamasıyla birlikte dünyaya yayılırken Türkiye'de yaygın üretimi 1950'lı yıllardan sonra başladı.

 21 Mayıs Uluslararası Çay Günü olarak kutlanıyor. Dünyada üretilen çayın yüzde 10'unu üreten Türkiye'de olduğundan çok farklı tüketim biçimleri var. Her kültür kendi tarzını geliştirmiş.

Uluslararası Çay Günü , dünya çapında çayın uzun tarihi ve derin kültürel ve ekonomik önemi hakkında farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Günün amacı, çayın sürdürülebilir üretimi ve tüketimine yönelik faaliyetleri hayata geçirmek için toplu eylemleri teşvik etmek  ve çayın açlık ve yoksullukla mücadeledeki önemi konusunda farkındalık yaratmaktır.

Türkiye'de henüz kutlanmayan  Çay Günü ;Hindistan , Sri Lanka , Nepal , Vietnam , Endonezya , Bangladeş , Kenya , Malavi , Malezya , Uganda ve Tanzanya gibi çay üreten ülkelerde 2005 yılından bu yana 15 Aralık'ta Uluslararası Çay Günü olarak kutlanmaktadır .  

*

Çin kültüründe çay önemli bir rol oynar.

Ülkede çay yapmak için en popüler yöntemlerden biri, 'ustalıkla çay yapmak' anlamına gelen 'Gongfu cha' olarak adlandırılır. Gongfu cha çay yapma yöntemi, çayın kendisi kadar törenle de ilgilidir. Düzgün yapmak için çay yapraklarını kullanmanız ve uygun bir Çin çay setinde servis etmeniz gerekir..Fenghuang (Phoenix) Dağları, Dancong wulong (oolong) çaylarının yetiştirildiği yerdir ve o bölgede 700 yıllık ağaçları vardır. Sayısız nesiller, sadece çay yetiştirme ve üretme sanatını değil, onları içme sanatını da mükemmelleştirdi.

Arjantin 'de bilinen adıyla  Yerba Mate, Arjantin menşeli yüksek kafeinli bir bitki çayıdır.

Aslen, Avrupalıların işgalinden  çok önce, yerli Güney Amerika halkı tarafından yetiştirildi. Çayın güçlü, topraksı ve acı bir tadı vardır.

Kurutulmuş yaprakların sıcak suda ıslatılmasıyla yapılır ve geleneksel olarak bombilla olarak bilinen metal bir saman ile bir tür yuvarlak kap olan bir su kabağında servis edilir.

*

Dünyanın tarz içilen çaylarından biri olan  Fas'ta en popüler içeceklerden biri, yeşil çayın nane yapraklarıyla demlenmesiyle yapılan çaydır.

Gelebilecek herhangi bir ziyaretçiye çay ikram etmek Faslı bir görgü kuralıdır ve özel günlerde çay, konukların önünde törenle yapılır.

Genellikle ev sahibi çayı bardağın en az 30 cm yukarısından döker. Bu biraz köpük oluşmasına yardımcı olur ve çayı havalandırır ama aynı zamanda bir saygı göstergesidir.

*
Tayvan modernize yaklaşımla  Çay içimine renk katmıştır. Tayvan çayı Bubble tea tüm dünyada tanınmaya başlandı, ancak aslen Tayvan'dan geliyor.

1980'lerde icat edildi ve çay, süt, meyve suyu ve "boba" olarak da bilinen tapyoka toplarının bir kombinasyonundan yapıldı.

Kabarcık çayı tatlı, ferahlatıcı ve renklidir. Genellikle, içeceğin imza tapyoka toplarını emmenize izin veren, pipetli şeffaf bir bardakta servis edilirsiniz.
*
Japonya Matcha Çayı , kurutulmuş yapraklarla su demlemek yerine, toz yeşil çayın kaynar suya çırpılmasıyla yapılır. Yani aslında çay yapraklarını yiyorsunuz. Matcha'ya son derece güçlü lezzetini veren de budur. Çay, Japon kültüründe özel bir yere sahiptir ve genellikle wagashi olarak bilinen bir tatlı ile servis edilir.

*
Türkiye, dünya çayının yaklaşık yüzde altı ila 10'unu üretiyor. Aynı zamanda en çok tüketilen sıcak içecektir. Çay servisi, Türk kültürünün ve misafirperverliğinin önemli bir parçasıdır.

Güçlü bir siyah çay, Türk çay kültürünün temel taşıdır. Tipik olarak iki üst üste dizilmiş çaydanlıkta hazırlanır ve lale şeklinde bir bardakta servis edilir. Bardak, içerken çayın rengine hayran kalmanızı sağlar - ancak parmaklarınızı yakmamak için kenarından tutmaya dikkat edin! Süt asla Türk çayıyla servis edilmez, ancak küp şekerle servis edilmesi yaygındır.*.*

*

Dünyaya Çay Kültürünü Seylan ve Hindistan üzerinden  yaygınlaştıran  İngilizlerin çay sevgisinden daha fazla bildiği birkaç şey var. Birleşik Krallık'taki en popüler çay, sütle içilir.  ve bazen şekerle servis edilen siyah çayın bir karışımı olarak klasik İngiliz kahvaltısının ana unsurudur.

İngilizlerin çoğu, iyi bir 'cuppa' için süt  kullanılmasının gerekli olduğu konusunda hemfikirdir, ancak b önce süt veya önce çay - bir ülkeyi bölen bir soru olarak varlığını sürdürür.. İngiliz kahvaltısı çayı geleneksel olarak sabahları servis edilirken, İngiltere'de her gün yaklaşık 100 milyon bardak çay içilmektedir.

21-05-2022/KAYNAK /EURONEWS