Ali Babacan Balıkesir 1. nci İl Kongresinde Deva Partisi'nin Hedeflerini Anlattı

DEVA PARTİSİ GENEL BAŞKANI ALİ BABACAN BALIKESİR İL KONGRESİNE KATILDI

Partisinin Balıkesir 1.nci İl kongresinde konuşan Genel Başkan Ali Babacan, Deva Parti'sinin  hedeflerini ve programını özetlerken Balıkesir'in tüm sorunlarıyla ilgili görüş ve düşüncelerinide dile getirdi.

Programları kapsamında Balıkesir'e gelen Babacan, partisinin İl Başkanlığı binasının açılışını yaptı. Daha sonra Gala Yaşam ve Aktivite Merkezi'nde, partisinin 1. Olağan İl Kongresine geçen Babacan, burada yaptığı konuşmada İzmir'deki depremdehayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi. Partisinin hedefleri olarak “Öncelikle güçlendirilmiş parlamenter sistem ile meclisimizi kuvvetlendirip gerçek anlamıyla bir hukuk devleti inşa edeceğiz” dedi. Yargının tarafsız ve bağımsız hale getirileceğini, yerel yönetimlerin güçlendirileceğini belirten Babacan, Türkiye tek bir merkezden, dar bir kadro ile yönetilemeyecek kadar büyük bir ülke” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin her geçen gün kan kaybettiğini ve bunun düzelme ihtimalinin olmadığını gördüğümüz için yepyeni bir siyasi hareketle yola çıkmaya karar verdik diyen Babacan " Yapamayacaklar, düzeltemeyecekler. Her konuştukları artık bir skandal. Hükümetin büyük ortağı ‘Ekmek parasına muhtaç kimse yok, abartmayın’ diyor. Küçük ortağı da ‘Ekmek parasına muhtaç olanlar var, onun için biz ekmeği askıya aldık’ diyor. İki ortak otursun anlaşsın önce bir aralarında. Hangisi doğru?” diye sordu.

 Ali Babacan, partisinin politikalarını ve hedeflerini anlatırken Balıkesir'le ilgili düşüncelerinide paylaştı. “İzmir’de cuma günü meydana gelen depremde, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. İzmir’e, Balıkesir’e, tüm çevre illerimize ve komşumuz Yunanistan’a da yürekten geçmiş olsun dileklerimi bir kez daha iletiyorum. dedi. İzmir depreminden hemen sonra yurt genelinde başlayan yardım seferberliklerine dikkat çeken Ali Babacan, “biz birbirimizi çok seviyoruz, bu toprakların insanı başkasının acısını kendi acısı sayıyor” diye konuştu. Babacan şunları söyledi:

“Yaşadığımız felaket bize bir şeyi tekrar gösterdi. Haber gelir gelmez, ülkemizin dört bir yanından, tüm toplum kesimlerinden herkes seferber oldu, afet bölgesine akın etti. Oteller, pansiyonlar kapılarını açtı, insanlar sokaklarda ellerinden ne gelirse yapmaya başladı. Herkes birbirine yardım ediyor, elini tutuyor. artçıları umursamadan, kendi canını düşünmeden. Peki niçin? Çünkü bu toprakların insanı, kimliği ne olursa olsun; kökeni, inancı, görüşü ne olursa olsun; birbirini çok seviyor. Başkasının acısını kendi acısı sayıyor. elini uzatmaktan imtina etmiyor. Biz birbirimizi çok seviyoruz, daha da seveceğiz. Bu topraklar yüzyıllardır sevgiye, saygıya, birlikte yaşama iradesine şahit oldu. İşte biz de DEVA Partisi olarak, Cumhuriyetimizin 100. yılı yaklaşırken yeniden birleşmek, özgürleşmek, yarınları inşa etmek için yola çıktık.”

DEVA Partisi’nin politikaları ve hedefleri konusunda Babacan şu mesajları verdi:

“Neyi taahhüt ediyoruz? Öncelikle güçlendirilmiş parlamenter sistem ile meclisimizi kuvvetlendirip gerçek anlamıyla bir hukuk devleti inşa edeceğiz. İfade ve basın özgürlükleri başta olmak üzere tüm özgürlükleri tesis edeceğiz. Özgürlükçü, katılımcı ve çoğulcu bir demokrasinin gereği neyse onu yapacağız. Demokratik bir hukuk devletine yaraşır biçimde, özgür ve müreffeh Türkiye için çalışacağız. Vatandaşlarımızın doğuştan gelen, analarından emdikleri ak süt kadar helal olan tüm haklarını derhal, pazarlıksız, talebe bağlı olmadan tanıyacağız. Biz; etnik, dini, mezhebi ve kültürel çeşitliliğimizi dikkate alarak, bunları zenginlik bilerek toplumdaki tüm farklılıkları kapsayacak ve kuşatacak bir vatandaşlık anlayışını savunuyoruz. Her türlü ayrımcılığa karşıyız. herkesin kendini bu ülkenin eşit ve özgür bir vatandaşı hissetmesini sağlayacağız. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni güçlendireceğiz. Meclis’in denetleme fonksiyonunu güçlendireceğiz. Yargıyı tarafsız ve bağımsız hale getirip sadece halkımız için karar vermesini sağlayacağız. Cuma günü yaşadığımız afet de gösterdi ki yerelden, yerinden hizmet hayati derecede önemli. Yerel yönetimleri güçlendireceğiz. Çünkü Türkiye tek bir merkezden, dar bir kadro ile yönetilemeyecek kadar büyük bir ülke. Seçilmişleri tarafsız ve bağımsız yargı kararları olmadan görevlerinden almayacağız.

Halk iradesini daima her şeyin üstünde tutacağız. Şeffaf olacağız, denetlenebilir olacağız. Kayırmacılık gibi devlet yönetimine nüfuz etmiş hastalıkları temizleyeceğiz. Devlet yönetimindeki tüm kişilerin hukukla ve etik kurallarla bağlı olmasını sağlayacağız. Kamuda işe alımlarda mülakat sistemini sona erdireceğiz. Onun referansı, bunun referansı, şu etnik kimlikten bu dini inançtan diyerek vatandaşlarımız arasında ayrımcılık yapmayacağız. Kadınların hayatın her alanında, eşit koşullarda yer alması için çalışacağız. Kadınlara yönelik şiddeti sona erdirmek için devletin alması gereken her türlü önlemi alacağız. Her konuda olduğu gibi, ekonomi yönetimini de işi bilenlerle yürüteceğiz. İşini iyi yapacak kişilerle çalışacağız. Türk Lirasını yeniden itibarlı hale getirip, halkımızın refahını yükseltmek için çalışacağız. Her birimizi, bugün doğan bebekleri bile borca sokan Varlık Fonunu kapatacağız. Merkez Bankası, SPK, BDDK, TÜİK gibi tüm kurumları bağımsız kimliklerine kavuşturacağız. İsrafa sebep olan hiçbir uygulamaya geçit vermeyeceğiz. Kamu ihale kanununu tümüyle yenileyeceğiz. İhale ve satın alma süreçlerini tüm tarafların ve yurttaşların izleyebilmesine açık tutacağız. Kamuya alımlarda rekabeti tesis edip devlet harcamalarında tasarruf sağlayacağız.

Gençlerin özgür bireyler olduğunu kabul ediyoruz. Öğrencilerin ve gençlerin özgürce yaşaması için, kendileri olmaları için, gerekli ortamı oluşturacağız. Türkiye’nin her köşesinde kaliteli eğitim sunacağız. Öğrencilerin ve gençlerin ücretsiz internete erişimini sağlayacağız. İnternet hizmetini tüm Türkiye için ucuz ve hızlı hale getirmek için çalışacağız. İnternet kullanımındaki haksız yasaklara, engellere son vereceğiz. Öğrencilerin ve gençlerin kullandığı teknolojik cihazlardan vergiyi kaldıracağız. Dış ilişkilerde akılcı ve barışçı politikalarla, halkımızın menfaatlerini önceleyeceğiz. dar bir ideolojik bakışa ve şahsileştirilmiş yaklaşımlara son vereceğiz. bölgemizde ve dünyada sözümüzün gücünü arttıracağız. Göçle ilgili sorunların insani boyutunu hassasiyetle değerlendireceğiz. kısa vadeli yaklaşımlardan uzak durup, insan onuruna yaraşır politikalar yürüteceğiz. Çeşitli göç dalgalarının yol açtığı insani ve toplumsal sorunları çözmek için, uluslar arası planda hakkaniyetli sorumluluk paylaşımını esas alacağız. Gerçekçi ve çözüm odaklı stratejiler geliştireceğiz.”
AK Parti iktidarının Türkiye gerçeklerinden uzaklaşıp koptuğunu belirten DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “ne söylediğini bilmeyen bir yönetimi bu ülke hak etmiyor” dedi. Hayat pahalılığı, dövizdeki önlenemeyen artış ve işsizliğe de dikkat çeken Babacan şöyle konuştu:

“Bugün iktidar olanları şöyle bir dinlediğimizde ülkemizin geleceği adına çok kaygılanıyoruz. Bu kadar gerçeklerden kopmuş, Türkiye’nin gerçeklerinden uzaklaşmış, ne söylediğini bilemeyen bir yönetimi bu ülke haketmiyor. Ekonomiyle ilgili gelişmeleri takip ediyorsunuz. Döviz kurları artıyor, hayat pahalılığı herkesi yakıyor. İşsizlik her geçen gün aran bir sorun olarak karşımızda duruyor. Bütün bu tabloda şu anda bizi yönetenler ne yapıyor? Gerçekten büyük kaygılar duyuyoruz. Özellikle yatırım yapabilecek, yeni iş sahaları oluşturabilecek insanların böyle bir ortamda önünü görebilmesi mümkün değil. Bugün döviz kurları rekor seviyede. Geçen yılın başından itibaren bugüne kadar Merkez Bankası’nın dövizlerini sata sata, erite erite kuru belli bir noktada tutma çabasıyla maalesef tam 130 milyar doların üzerindeki bir döviz sattılar. Bunu açıktan şeffaf yapmadılar. Hep örtülü, gizli operasyonlar. Devlet muhasebesi açık. İşi bilenler rakamlardan, çapraz sorgulamalarla, piyasa verileriyle her şeyi görüyor. Milyarlarca doları zaten gizlemek, kapatmak mümkün değil. Diğer piyasa verilerinden bunlar toplanıyor. 130 milyar doların üstündeki döviz satışından sonra, şu an Merkez Bankası’nın satışla müdahale imkanı kalmayınca, Eylül ayında 2 puan faiz artışı yaptılar. Ekim ayında da üstü örtülü ama herkesin anladığı şekilde 2 puan daha arttırdılar. Ne oldu? Hiçbir işe yaramadı. Şimdi hükûmet ne diyor durmadan? “Biz zaten rekabetçi kur istiyorduk” diyor. Rekabetçi kur ne demek? Ben size tercüme edeyim, açık açık söyleyemiyorlar. Kurun yükselmesi demek. Açıkça söylesenize biz kurun daha da artmasını istiyoruz diye. Yüksek kurun enflasyonu vurduğunu bilmiyor musunuz? Hayatı daha da pahalandırdığını bilmiyor musunuz? Çiftçinin her türlü girdisini, mazotunu, gübreyi, ilacı, hayvancılık yapanlar için yemi arttırdığını bilmiyor musunuz? Peki vatandaşın geliri ne kadar artıyor? Emekli maaşı ne kadar artıyor? Kamuda işçilerin maaşı ne kadar artıyor? Sadece açıklanan enflasyon oranında artıyor. Açıklanan enflasyon ne? Yüzde 11, yüzde 12. Siz milleti sa f mı zannediyorsunuz? Hiç alışverişe gitmiyor mu zannediyorsunuz? Haftada bir çarşı pazar dolaşan, eline filesini, torbasını alıp biraz alış veriş yapan herkes enflasyonun ne kadar yüksek olduğunu görüyor.

Her yıl, her ay bu ülke kan kaybediyor. Bunun düzelme ihtimalinin olmadığını gördüğümüz için yepyeni bir siyasi hareketle yola çıkmaya karar verdik. Yapamayacaklar, düzeltemeyecekler. Her konuştukları artık bir skandal. Hükümetin büyük ortağı “Ekmek parasına muhtaç kimse yok, abartmayın” diyor. Küçük ortağı da “Ekmek parasına muhtaç olanlar var, onun için biz ekmeği askıya aldık” diyor. İki ortak otursun anlaşsın önce bir aralarında. Hangisi doğru? … Değerli arkadaşlar, Bir başka önemli konu da son İzmir depremiyle ilgili hükümet ortaklarından gelen ve akıllara durgunluk veren açıklamalar. Diyor ki “Keşke vatandaş çürük binada oturmasaydı”. Yani bu kadar can kaybı varken, döndü dolaştı, suç yine hayatını kaybeden vatandaşımıza yüklendi. Bu facianın, bu kadar hayatın kaybolmasının en önemli sebebi hukuk devleti olmamasıdır. Hukuk devletinde öncelikle ruhsatsız bir yapının inşaatına izin verilmez. Kimse buna cüret edemez. Kural varsa o kural uygulanır. Hukuk devletinde depremle ilgili yönetmelik varsa, o kurallara uygun yapılan binalara insanlar taşınır. Bina o kurala uygun yapılmadıysa, o binada oturulmasına izin verilmez.

Özellikle inşaat sektörü söz konusu olunca tepeden tırnağa devlet adına yetki kullanan, ister merkezi hükümet olsun ister belediyeler olsun, hemen bir rant gözlüklerini takıyor. Yazık günah değil mi? 100’ün üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti. Daha önceki depremlerde müteahhitleri suçlayanları görmüştük ama hayatını kaybeden vatandaşları suçlayanları ilk defa görüyoruz gerçekten. “Keşke” diyerek bu ülkeyi yönetemezsiniz. Devlet görevini yapamıyorsa, Devlet vatandaşını dayanıklı konutta oturtacak şekilde kurallarını işletemiyorsa, Devlet depreme karşı önlem almıyorsa “keşke” deme lüksü yoktur.” Bu imar barışı büyük bir yanlıştır, büyük bir hatadır. Yıllarca birikmiş yapı stokuyla ilgili ne kadar problem ve hukuksuzluk varsa, tamamının üzerini kalın bir yorganla kapatıyorsunuz. Böyle bir şey düşünülemez. İmar barışı denilen uygulama, yılların birikmiş yanlış ve hatalarının üstünü örtme çabasıdır. İzmir bu konuda en yüksek oranda imar barışı başvurularının olduğu bir şehir maalesef.”

Balıkesir’in tarım şehri kimliğine dikkat çeken Ali Babacan, çiftçinin yaşadığı sorunlara da değindi. Zeytinde, buğdayda, meyve ve sebze üretiminde tarımsal üretim açısından Balıkesir’in ne kadar önemli bir şehir olduğunu görüyoruz. Fakat tarıma yeteri kadar destek verilmiyor, üreticilerimiz ve ürünlerimiz korunmuyor. Döviz kuru arttıkça girdi fiyatları da artıyor. Plansız ve programsız hareket edildiği için Balıkesir tarımda hak ettiği seviyeye ulaşamıyor” diyen Babacan şöyle konuştu:

“Biz DEVA Partisi olarak, çiftçilerimizin gelirlerini öngörülebilir ve istikrarlı kılmayı hedefliyoruz. Tarım meslek liseleri açacağız. Bu liselerden mezun olan gençlere destekler sunacağız. Böylece mesleğin gençleştirilmesini, gençlerimizin tarımla zenginleşmesini, ülkemizin kaliteli tarım ürünlerine ulaşmasını sağlayacağız. Balıkesir, hayvancılık alanında da ülkemizin en önemli şehirlerinden biri. Süt üretiminden kümes hayvancılığına ve arıcılığa varana dek çok ciddi bir potansiyele ve güce sahip. Fakat biliyorsunuz, süt üreticileri desteklenmiyor. Teşvik takviminin belirlenmemesi üreticimizi korumasız bırakıyor. DEVA Partisinin kurucularından çok değerli Ahmet Edip Uğur’un belediye başkanlığı döneminde hazırlanan kitabın ismiyle, “50 Peynirli Şehir Balıkesir” desteklerden mahrum kalmamalı, dünya ile yarışabilmeli. Bu kıymetli potansiyelden yararlanabilmek için tarıma ve hayvancılığa dayalı organize sanayi bölgeleri kurulmalı ve özellikle organik tarım desteklenmelidir. Yem üretimi için etüt çalışmaları yapılmalıdır.

Balıkesir aynı zamanda bir turizm kenti. Balıkesir’in nüfusu yaz sezonunda 3 milyonu geçiyor. Fakat Balıkesir’in turizm olanakları yeterince tanıtılmıyor. Bölgenin altyapısını, turizm potansiyeline uygun bir şekilde güçlendirmek gerekiyor. Edremit Körfezini turizm bölgesi ilan edip teşviklerden yararlandıracağız. Termal turizmindeki sorunları çözeceğiz. Yaz sezonunda 3 milyonu geçen nüfusu da Balıkesir ve ülkemiz için bir kazanca çevirmemiz lazım. Fakat bu yetmez. Balıkesir’i sadece yaz sezonunda değil, yılın dört mevsiminde cazibe merkezi haline getirmemiz lazım. Balıkesir’in jeotermal kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmemiz lazım. Bu kaynakların aynı zamanda enerji üretimi açısından güçlü bir potansiyel taşıdığının farkındayız. Bu coğrafya; yenilenebilir enerji kaynakları olan rüzgar ve güneş enerjisinin kullanımı için son derece elverişli. Bu bölge, biokütle ve biyogaz yatırımları için bol miktarda tarımsal ve hayvansal atık kapasitesine sahip.

Bu şehirde 625 bin hektar ormanlık alan var. Balıkesir’in neredeyse yarısı orman arazisi. Biz, orman işletmeciliğini geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Balıkesir’in kalkınma önceliklerini sizlerle birlikte belirleyeceğiz. Tek bir karar merciinden değil. Hedeflerimizi koyduktan sonra kent vizyonumuzu buna göre hayata geçireceğiz. Balıkesir’de tarım, hayvancılık ve sanayi üreticilerinin, maden ve turizm işletmecilerinin, üniversitelerin bir araya gelip bu bölgenin hak ettiği biçimde kalkınması için birbirleriyle konuşmaya ihtiyaçları var. Ama daha önemlisi bu konuşmaları duyacak, duyduklarından sonuçlar çıkartacak, işinin ehli bir hükûmete ihtiyaç var. Yani, her alanda muazzam potansiyellere sahip olan, doğasıyla, tarihiyle, ormanıyla, kıyılarıyla, tarım arazileriyle, zenginliğin neredeyse topraktan fışkırdığı bu kentin DEVA’ya ihtiyacı var.”

 Kazdağları bölgesinin yüzde 79 oranında madencilik faaliyetlerine açıldığını belirten Babacan, Su ve Vicdan Nöbeti’ne de destek verdi. 

“Tüm bu kalkınma hamlelerini yaparken, Balıkesir’in biyoçeşitliliğini, denizlerini, ormanlarını, havasını, suyunu koruyacağız. Özellikle Kaz Dağları yöresi, ormanları, tarım alanları, su varlıkları ve barındırdığı tarihi ve kültürel alanlarla eşşiz bir bölge. Dünyada sadece bu bölgede olan 32 bitki türü var. TEMA Vakfının resmi verilere dayanarak hazırladığı rapora göre, maalesef, Kaz Dağları yöresinin yüzde 79’u maden arama ve işletme için ruhsatlandırılmış durumda. Vatandaşlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız Temmuz 2019’dan bu yana Su ve Vicdan Nöbeti gibi eylemlerle Kaz Dağları’na sahip çıkmaya çalışıyor. DEVA Partisi olarak biz de doğa ve tarihin buluştuğu Kaz Dağları’na sahip çıkmaya devam edeceğiz. Ormanlarımızı, tarım alanlarımızı, doğa ve kültürel varlıklarımızı korumak, hem bugünümüz hem de yarınımız için, öncelikli olacak. Bölgeye yapılacak yatırımların doğal yaşama zarar vermemesi için gereken tüm planlama ve denetimleri yapacağız.”

04-11-2020-HABER MERKEZİ