Atatürk'ün Bandırma'ya Gelişi Törenlerle Kutlandı

 Atatürk’ün Bandırma’ya gelişi törenler ile kutlandı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün iki kez ziyaret ettiği Bandırma'ya ilk kez geldiği gün olan 8 Ekim törenlerle kutlandı. Gazi Mustafa Kemal Paşa 8 Ekim 1925 günü Bursa'dan, Mudanya'ya oradan Ertuğrul yatı ile Bandırma'ya gelmiş daha sonra  Bandırma'dan da trenle Balıkesir'e hareket etmişti.  96.yıldönümü kutlama programında  tarihi eski L iskele de  Atatürk’ün Bandırma’ya gelişini sembolize eden Türk Bayrağı öğrenciler tarafından İlçe Kaymakamı Engin Aksakal’a takdim edildi.Türk Bayrağını öperek alan İlçe Kaymakamı Engin Aksakal öğrencilere teşekkür etti  ardından saygı duruşu gerçekleştirildi.

İskele'de yapılan karşılama töreninden sonra  Cumhuriyet Meydanında Atatürk Anıtına Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Bandırma Belediyesi’nin çelenklerinin konulmasıyla devam eden törene İlçe Kaymakamı Engin Aksakal, CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, Garnizon Komutan Vekili Alb. Serdar Belginkurt, Belediye Başkanı Tolga Tosun, Cumhuriyet Başsavcısı Cüneyt Demirdaş, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir,Siyasi Parti Temsilcileri, Gaziler, Askeri ve sivil personel ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törenin devamında  Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun, günün anlam ve önemine dair konuşmasında:   "Kurtuluş Savaşı Destanımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu: Yüce Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Bandırmamıza gelişinin 96. yıl dönümü kutlu olsun. 
Geleceği gören, devrimleriyle günümüzü ve hatta gelecek çağları aydınlatan Atatürk’ün Bandırma’yı ziyaretinden elbette mutluyuz, gururluyuz. Bilmeyen veya unutmuş olanlara hatırlatmak isterim: “ATATÜRK” sadece bir soy isimden ibaret değildir! 
ATATÜRK: Kaderine terk edilmiş bir milletin var olma mücadelesi ve bunu başarmış olmanın haklı bir gurur ifadesidir. 
Çaresiz bir ruh halinden, tüm dünyaya: Ya İstiklal Ya Ölüm diyebilme cesaretidir.
Tüm yokluklara ve zorluklara rağmen; anayasasıyla… medeni-sosyal-ticaret-ceza gibi modern Türk Hukukuyla… çiftçisi, sanayisi, bilimsel eğitimiyle… bütün kurumlarıyla yepyeni bir devlet kurabilmenin adıdır. 
ATATÜRK: Egemenliğin bir soy veya zümrede değil bizzat Türk Milletinde olmasıdır.
ATATÜRK: Kadın haklarıdır… Her tür inancın, etnik kökenin, farklılıkların eşit olmasıdır… Tüm imtiyazlardan arınmış insan haklarıdır.  
ATATÜRK: Çağdaş, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetidir. 
Bugünkü tören, sadece sembolik bir karşılama töreni değildir. Milletimizin nereden nereye geldiğinin yeniden hatırlanmasıdır. 
96 Yıl önce, 8 Ekim 1925’te Bandırma’yı ziyaret eden Atatürk, işgalden büyük yara almış bu şehre bakıp şöyle demişti: “Milletimiz çalışkandır! Bu fazileti taşıyan Bandırmalıların, en kısa zamanda şehirlerini imar edeceklerinden, halen barut ve is kokan bu güzel beldeyi mamur hale getireceklerinden hiç şüphe etmiyorum". Yeniden imar ettiğimiz ve mamur hale getirdiğimiz Bandırma, Atatürk ilkelerine, Cumhuriyet değerlerine gönülden bağlıdır. 
Milletimize olan inancı ve hürriyet aşkıyla, Mustafa Kemal’i Samsun’a taşıyan vapurun adındayız… Ayyıldız Tepe’de, emperyalizme sıkılmış, Kurtuluş Savaşımızın son kurşunundayız… Elbette gururluyuz… Çünkü biz Bandırmalıyız…

Başta Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını, kahraman şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet, saygıyla anıyorum…   

Ebedi Başkomutanımız, Laik Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Bandırma’ya gelişinin 96. yıl dönümü kutlu olsun.” dedi.

08-10-2021- BANDIRMA GERÇEK - Edit foto . İPEK BALTA - HAYRETTİN İLDAM