Aynur Eldem'den Tasarım Sanatı Sergisi - H.Gencer Uçar Röportajı

Yemenimin Oyası Tasarım Sergisi ve Aynur Eldem Röportajı - H.GENCER UÇAR

     Bandırma Belediyesinin süregelen ve Sayın Dursun Mirza’nın başkanlığında dahada  ivme kazanan Kültür ve sanat etkinliklerine büyük değer biçiyorum. 
    Aynur Eldem’in önümüzdeki günlerde açacağı “Yemenimin Oyası” adlı sergisinde tasarımı teksitil ile buluşturan,  renk ve ruh katan, güzelliklerle taçlandıran, “göz nuruna el emeğine” yaratıcılıkla zirve yaptıran çalışmalarının Bandırma Belediyesinin yapmakta olduğu, Sanat ve kültür etkinliklerine de farklı bir boyut katacağına inanıyorum. Bu nedenle sizlere sergiyi oluşturan, Sanatcı  Aynur Eldem’den ve onunla özdeşleşen sergisinden söz etmek istedim.

Ve bu söyleşiyi yaptık.
   

 Gencer Uçar:  Söyleşiye şu klasik soru ile başlamaya ne dersiniz? Aynur Eldem kimdir?

    Aynur Eldem: Doğduğum semt Pendik’de ilk öğrenimim, Erenköy Kız Lisesinde orta, Moda Kız Meslek Lisesinde resim eğtiminden sonra 1972 yılın da eski adıyla Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu, şimdiki adıyla Marmara Ünüversitesi Güzel Sanatlar Tekstil bölümünü kazandım. 1976 yılında da mezun oldum.

    Gencer Uçar: Okurlarımıza  mezuniyetinizden sonra ki çalışma hayatınız hakkında neler söylemek istersiniz? 
    Aynur Eldem: Çalışma hayatımın ilk yılları ipek halı üretimi yapan büyük firmalara, geleneksel Türk motiflerini konu alan özgün desen çizimleriyle başladı. Daha sonra desenlerimi uygulamayı amaçlıyarak, kendi atölyelerimi açtım. Amacım; Kırsal kesimde yaşayan genç kızlarımıza dokumacılığı öğretmek ve bu konuda meslek sahibi etmekti. Aynı zamanda çeşitli teknikleri ve farklı boyutlarla, kültürümüzün tanıtımına yönelik, Osmanlı harem, hamam, minyatürler ve Nasrettin Hoca fıkraları yuvarlak ve dilimli halılarıma konu oldu. Çalışmalarım Kültür Bakanlığımızın açtığı bir yarışmada seçilerek Amerika da, New-York güzel sanatlar müzesinde sergilendi. Halıcılık serüvenim onyedi yıl sürdü.

    Gencer Uçar: Bu serüvenin bitmesinin bir nedeni mi var? Yok sa tasarımlarınızla  başka alanlara  yönelme isteği mi ağır bastı?
   Aynur Eldem: Evet, bitmesinin nedeni halıcılığın dışa bağımlı hale gelmesidir. İpek üretimi  Bursa Koza Birliğinin kapatılmasıyla, Çin ipeğinin ithalatı ve kullanılması, daha sonra, ucuz işgücü nedeniyle büyük imalatcı firmalarının Çin’de atölyeler açması bu ince sanatımıza kötü bir darbe olmuştur.  Bu olumsuzluklar beni, emeği değerlendirmek amaclı yeni arayışlara yönlendirdi. Kırsal kesim insanımızla olan beraberliğim, anadolu kadınına özgü olan, yurt dışında Türk danteli olarak bilinen OYA yı otantik kumaşlar, deriler ve metal objelerle buluşturup aksesuar ve giysilerde kullandım. 2003 yılında  Mecidiyeköy Alışveriş Merkezindeki tiyatro fuaresinde açtığım moda tasarım sergim büyük ilgi gördü. Yemeni kenarını süsleyen oyalar sergimden sonra her alanda kullanılır hale geldi. Emekle açan çiçekler olarak modaya duygu ve renk kattı. Daha sonra bu güzel el sanatını, otel, ofis dekorasyonun da uygulamayı düşünerek perde, aydınlatma ve benzeri objelerde kullandım. Bu çalışmalarımla, İstanbul Beylikdüzünde açılan uluslararsı turzm fuarına katıldım. Tasarımlarıma gösterilen ilgi, bir çok kişisel sergi açmamın da itici gücü oldu.  

    Gencer Uçar: 18-29 Aralık 2015 tarihleri arasında Bandırma Barış Manço Kültür Merkezin de “Yemenimin Oyası” adıyla açacağınız sergi ile neyi amaçlıyorsunuz?
    Aynur Eldem: Eğitimim, çalışma hayatımda ki birikimlerim, emeğe olan saygım ve duygularımla oluşan tasarımlarımı sizlerle paylaşmak istedim. Emekli olunca yerleşmiş olduğum, baba memleketim Bandırma’da güzelliklerin devamını amaçlıyorum.