Balıkesir Kültür Mirasının Kayıt Altına Alınması İçin İşbirliği Protokolü İmzalandı

BALIKESİR’İN KÜLTÜRÜ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM:

“SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS ARAŞTIRMALARI PROJESİ”

Türkiye’nin zengin kültürel yapısına sahip bir şehri olan Balıkesir’in halk kültürü değerlerini araştırmak, değerlendirmek, gelecek nesillere aktarmak ve tanıtmak günümüz koşullarında önem taşımaktadır. Balıkesir İlinin “Somut Olmayan Kültürel Miras Araştırmaları” bu amaçlar doğrultusunda hazırlanan bir proje çalışmasıdır.

Balıkesir Valiliğinin himayelerinde yürütülecek proje kapsamında Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı arasında 27.11.2020 tarihinde yapılan bir törenle İşbirliği Protokolü imzalanmıştır. İmza Töreni, Balıkesir Valisi Hasan ŞILDAK, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel YILMAZ, Balıkesir Üniversitesi Rektörü İlter KUŞ, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Süleyman ÖZDEMİR,İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa ÇALTI ve GMKA Genel Sekreteri Hasan İSKENDER’in katılımıyla gerçekleşmiştir. Bu protokol, Balıkesir İlinin somut olmayan kültürel miras araştırmaları için yapılacak hazırlıklar ve izlenecek yol haritasını içermektedir. İlgili paydaşlar ile aynı hedefe dönük olarak çalışmaların belli bir disiplinde yürütülmesi hedeflenmektedir.Bu hedef doğrultusunda, protokole dâhil tüm kurumların yürütülecek araştırmalarda desteği sağlanacaktır.

İlimizdeki iki üniversitenin ilgili akademisyenleri tarafından yürütülecek alan araştırmaları ve derleme faaliyetleri ile tüm ilçeler taranarak, elde edilecek yazılı ve görsel materyallerle bir yayın çalışması yapılması planlanmaktadır. Balıkesir’in sözlü gelenekleri ve anlatımları, gösteri sanatları,  toplumsal uygulamaları, ritüel ve şölenleri, tabiat ve evrenle ilgili bilgi ve uygulamaları, geleneksel yemekleri ve el sanatları geleneği gibi halk kültürü unsurları bilimsel çalışma grupları oluşturularak çalışılacak ve bu çalışmayı gelecek nesillere aktarmak için bir yayınla sonuçlandırılacaktır.

Valimiz Hasan ŞILDAK tarafından yakından takip edilen hazırlık çalışmaları tamamlanarak işbirliği protokolüne dönüştürülen bu alan araştırması ile geniş coğrafyasında zengin bir kültürü barındıran Balıkesir’in bütün kültür öğelerinin kayda geçirilip kalıcı hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Vali Hasan ŞILDAK, böylesine derinlikli ve kapsamlı bir çalışmayı başlatmış olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti ve destek sağlayan iki üniversitemize ve Büyükşehir Belediyemize teşekkür ederek projenin İlimize hayırlı olması temennisinde bulundu. 

* Etnoğrafya, terim olarak insan topluluklarının çeşitli zaman ve yerlerde tabiata hakim olmak, sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için sarf ettikleri gayretlerin sonucunda ortaya çıkan maddi ve manevi kültürlerin tasviri analizlerini yapan bilim dalının adıdır.

27-11-2020/BALIKESİR VALİLİĞİ