“ BALIKESİR’İN İMAR PLANLARI DEPREM RİSKİNE GÖRE PLANLANMALI ”

 

Mehemt Tüm İlk Soru Önergesini Verdi

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm Balıkesir’de son dönemlerde meydana gelen depremleri yazılı bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
Mehmet Tüm, önergesiyle olası bir deprem tehlikesine dikkat çekti.
Tüm, önergesinde birinci derece deprem bölgesi olan ve son dönemlerde art arda gelen depremlerle sarsılan Balıkesir’in deprem riskinde ortaya çıkacak sonuçları şimdiden görüp, gerekli önlemleri almanın önemini hatırlattı. Deprem risk analizinin yapıbilimsel araştırma ekibinin kurulmasını ve yerleşme planlarının, imar planlarının deprem riskini dikkate alarak kurulmasının gerekliliğini ortaya koydu. 
Mehmet Tüm ‘ün İçişleri Bakanlığı’na yönelttiği yazılı soru önergesi şöyle;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Sebahattin Öztürk tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Sebahattin Öztürk tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Saygılarımla.

Mehmet Tüm
Balıkesir Milletvekili

 

Balıkesir son dönemlerde ardı ardına gelen artçı depremlerle sarsılmaktadır. Geçtiğimiz gün 3,8 büyüklüğünde yaşanan depremin ardından dün en büyüğü 4,0 olmak üzere 3 tane artçı sarsıntı yaşanmıştır. 1. Derece deprem bölgesi olan Balıkesir’in fay haritasına MTA Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı üzere 2011 yılı itibariyle iki yeni fay eklenmiştir.  Balıkesir’de olası bir deprem tehlikesine karşı bilimsel araştırma ve denetleme çalışmalarının yapılması ve bu doğrultuda çıkan sonuçlar ile gerekli önlemlerin alınması zorunludur. Balıkesir’in tüm ilçelerini kapsayan makro ve mikro ölçekli fay haritalarının oluşturulması gerekmektedir. Aksi takdirde ortaya çıkacak sonuçlar büyük felaketlere yol açabilir. Balıkesir’de deprem riski araştırılmalı, gerekli önlemler alınmalı, deprem riskine bağlı yerleşme planları oluşturulmalı, halk bu konuda bilinçlendirilmelidir. 

Bu nedenle;  

1-    Balıkesir içinde deprem risk analizine yönelik çalışmalar nelerdir?
2-    2011 yılında iki yeni fay hattının Balıkesir fay haritasına dâhil olduğuna dair MTA tarafından yapılan açıklama doğru mudur? 
3-    2011 yılında Balıkesir il sınırları içerisine dâhil olan fay hatlarıyla ilgili, bilimsel bir araştırma yapılmış mıdır?  Yapılmışsa bu fay hatlarına ait veriler nelerdir? Yeni fay hatlarının oluşturduğu deprem riski nedir? 
4-    Balıkesir’de gerçekleşecek olası bir deprem için ne gibi önlemler alınmıştır? 
5-    Balıkesir’de deprem toplama merkezleri var mıdır? 

6-    Balıkesir’deki fay hatları yerleşme ve şehirleşme planlarında dikkate alınmış mıdır? 
7-    1/100.000’lik imar planı uygulanırken Balıkesir’in fay haritası dikkate alınmış mıdır? 
8-    Balıkesir’de deprem risk analizi yapılmış mıdır? Tespit edilenler dışında başka fay hatları var mıdır? Bu fay hatlarının bulunduğu bölgelerde gerekli önlemler alınmış mıdır?
9-    Balıkesir fayı hangi ilçeler için birinci derece deprem tehlikesi oluşturmaktadır? 
10-    Balıkesir’deki deprem riski için bilimsel bir araştırma ekibi oluşturmayı düşüyor musunuz? 
11-    Balıkesir için büyük deprem tehlikesi olan “fay zonu” üzerindeki çalışmaları ne kadar yeterlidir? 
12-    Fay hatlarına yönelik izlenen çalışma yöntemi nedir? Deprem enerji potansiyeli hesaplama yönteminiz nedir? Dünya üzerinde denenen farklı hesaplama tekniklerini kullandınız mı? . 

Hayrettin İldam- Bandırma Gerçek