Bandırma çT Kurucusu F.Kurumahmut ile Tiyatro üzerine "söyleşi"

DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜNDE BANDIRMA ÇEKİRDEK TİYATRO KURUCUSU F.KURUMAHMUT  İLE TİYATROYU KONUŞTUK..Cengiz Doğan söyleşisi.

CD : çT Oyuncularını biraz anlatır mısınız?
FK : 2012 yılında “Çekirdek Tiyatro” adıyla tiyatro çalışmaya başladık. Çocuk oyunları sahneledik. Hatta “Mavi Tavşan” adlı oyunumuzu Bandırmalı bir arkadaşımız yazdı. Bir de “Ben, Mimar Sinan” adlı tarihi bir oyunumuz var..  Çalışmalarımızı artık “Bandırma çT Oyuncuları” adıyla sürüdürüyoruz. İlk güldürü oyunumuz 2 Mart’ta sahnelediğimiz “Çanta” adlı oyunumuz oldu. 
CD : Nasıl tepkiler aldınız?
FK : Çok iyi yazılmış bir oyun. Bize düşen bunu sahneye en iyi şekilde aktarmak oldu. Bunu önemli ölçüde başarmış olmalıyız ki, izleyicimiz çok eğlendi. O kahkahaları duymak bizi çok mutlu etti. Üstelik oyunda rol alan dokuz oyuncudan dördü, ilk kez sahne deneyimi yaşadı. Oyundan önceki heyecanlarını görmeliydiniz.
CD : Gördüğüm kadarıyla amatör bir ruhla çalışıyorsunuz..
FK : Elbette.. Ama bu, biz yaptık bu kadar oldu mantığıyla oyun çıkardığımız anlamına gelmemeli.. Yapabildiğimizin en iyisini yapmaya çalıştık. İlk kez sahneye çıkan arkadaşlarımızı en iyi şekilde hazırladık. Genç arkadaşlarımız için harika bir deneyim olmuştur.  Amatör tiyatroların bir görevi de, genç arkadaşları sahneyle tanıştırmak diye düşünüyorum. Belki tiyatro çalışmaya devam edip, zamanla profesyonel olabilirler ki bunun örnekleri de var.
CD: Tiyatro sadece oyunculuk mudur?
FK : Güzel soru.. Elbette ki değil.. Bir oyun izleyebilmemiz için önce bir oyunun yazılması gerekir. Yani iyi bir yazara ihtiyaç var. Sonra o oyunu sahneleyecek iyi bir yönetmene ihtiyaç var. Kostüm, dekor, ışık vs derken pek çok insana ihtiyaç vardır..
CD : Bu oyunu nasıl yönettiniz?..
FK: Çok zorlandım. İtiraf etmeliyim ki, hem rol alıp hem de yönetmeye çalışarak boyumdan büyük bir işe kalkışmışım. Bu konuda arkadaşlarımın yardımları olmasa bu oyun çıkmazdı. Bu nedenle Efecan Satıcı, Ozan Ertuğrul ve Burcu Önat’a çok teşekkür ederim.
CD: Bandırma’da tiyatro izleyicisini nasıl görüyorsunuz?
FK: Bunun bir önemi yok, asıl Bandırmalı tiyatroseverler bizi nasıl görüyor, onu merak ediyoruz. Bandırma’ya turneye gelen pek çok tiyatro topluluğu var. Çoğu zaman bilet bulmakta zorlanıyoruz, bir kaç saat içinde biletlerin hepsi satıldığı için izleyemediğimiz oyunlar oluyor. Bu Bandırma’da ciddi bir tiyatro sevgisinin olduğunu gösterir. Biz de amatör bir grup olarak onlara kendimizi beğendirmeye çalışıyoruz.
CD: Bunu nasıl başaracaksınız?
FK : Oyunlarımızı en iyi şekilde sahneleyerek.. ve daha sık onların karşısına çıkarak.. Aslında bu konuyla ilgili bir hayalimiz var.
CD: Nedir hayaliniz?
FK: Bildiğiniz gibi Bandırma’daki tek tiyatro topluluğu biz değiliz. Başka arkadaşlarımız da var, zaman zaman onlar da oyunlarını sahneliyorlar. Bir organizasyon olsa, aylık bir takvim oluşturulsa, örneğin haftanın bir günü, Bandırmalı tiyatro toplulukları oyunlarını sırayla tekrar tekrar sahnelese.. oyunu kaçıran izleyici sonraki haftalarda izleme imkanı bulsa..  Beğenilen oyunlar uzun süre sahnelenmiş olur.. Topluluklar oyunlarını beğendirmek için daha çok çalışır.. Daha çok tiyatro topluluğu oluşur, oyun çıkarmaya çalışır. Hatta kendi oyunlarını yazan gruplar, özgün eserler ortaya çıkarabilir. 
CD : Bunun için Barış Manço Kültür Merkezi  yeterli mi?..
FK : Yeterli.. Ama yeni yapılacak tiyatro salonlarını da heyecanla bekliyoruz..
CD : Bu organizasyonu kim yapmalı?
FK : İsteyen herkes yapabilir. Resmi bir kurum da yapabilir, özel bir şirket veya bir şahıs da yapabilir..
CD : Bandırma’da bir tiyatro festivali yapılabilir mi?
FK : Harika olur.. Pek çok ilde ve ilçede tiyatro festivalleri yapılıyor. Bandırma’da neden yapılmasın ki?.. 
CD : İl olmak isteyen Bandırma bunu yapabilir..
FK : Kesinlikle.. fazlasını yapabilir. Örnek; Bandırma Hasat Dans & Sanat Stüdyosu, üç yıldır Bandırma’da latin dansları gecesi düzenliyor. Farklı şehirlerden dansçılar Bandırma’ya dans etmeye geliyorlar. Bu bir dans festivaline dönüşebilir.
CD: Önümüzdeki dönemde izleyebileceğimiz yeni oyunlarınız var mı?
FK : Elbette.. Efecan Satıcı’nın yöneteceği yeni bir oyunun hazırlıklarını yapıyoruz. Sanırım Ekim ayında yeni tiyatro sezonunu o oyunla açabiliriz. Ayrıca “ Ben, Mimar Sinan ” ve “ Çanta ”yı oynamaya devam edeceğiz.
CD: Bandırma dışında da oynuyor musunuz?
FK : Evet.. Balıkesir’de, hatta İvrindi’de oynadık.. Geçen yıl Menemen’de tiyatroı festivaline katıldık.  Önümüzdeki dönemde başka kentlerde de oynamak istiyoruz. 
CD: Sizinle tiyatro çalışmak isteyen oyuncu adaylarının ne yapması gerekir?
FK: Oyunculuk atölyemiz var. Oyunlarımızda rol alacak oyuncuları bu çalışmalardan sonra seçiyoruz. 
CD : Size nasıl ulaşabilirler?
FK : Hem etkinliklerimizi takip etmek için, hem de bizimle haberleşmek için bir facebook sayfamız var,  “ çT Oyuncuları “..
CD : “Çanta” yı tekrar ne zaman izleyebileceğiz?
FK : 17 Nisan 2016 Pazar günü Barış Manço Kültür Merkezi’nde tekrar oynayacağız. İzlemeye gelirseniz sizi güldürmekten memnun oluruz.
 

BG HABER MERKEZİ CENGİZ DOĞAN