Bandırma Depremi Acil Eylem..(3)) Müt. Burhan Deniz

BANDIRMA DEPREMİ ACİL EYLEM... MÜT. BURHAN DENİZ (3)

Olası depremde, Bandırma'da doğabilecek mal ve can kayıplarında 1. sorumlu Bandırma Belediyesidir demiştik. Belediyenin, Adıyaman a giden Belediye yardım ekibinin, Belediye Başkanı ve siyasilerin dönerken yaptığı konuşma...BANDIRMA DA NE YAPMALIYIZ ? idi  muhtemelen...Enkazdan dönerken başka ne konuşulabilir ki ?   
SÖYLEYELİM....

İlk yapılması gereken, Belediye Başkanı önceliğinde ; DEPREM ACİL EYLEM PLANI hazırlanmalı, Deprem Master Planlamaları için öncelikle ilgililer ( Bandırma 17 Eylül Üniversitesi, Yapı Denetim Firmaları, Fen ve İmar İşleri, Sivil Savunma Müdürleri,  Şehir Plancıları, Mimarlar, Mühendisler, İnşaat Şirketleri ve Müteahhitler, Hazır Beton Fabrikaları, Demirciler, Tuğlacılar, İnşaat Müteahhitleri, TMMO gibi, Apartman Site Yöneticileri gibi STK lar.....) toplanıp, görev bölümü ile çalışmalara geçilmeli, genel geçer medyatik  konuşmalarla geçiştirilen değil ciddi çözüm üreten ÇALIŞTAYLAR yapılmalıdır.

ilk çalışmalar da Bandırmadaki mevcut yapıların BİNA ÖN DURUM-PERFORMANS DEĞERLENDİRMELERİ için ekip ve ekipmanlar temin edilmeli ve Riskli binalar tespit edilmelidir.

*
Oturduğumuz EV-BİNA Depreme dayanıklı mı ? Oturduğumuz evin çürük, riskli ve sağlam olup-olmadığını nasıl anlarız ?  Bunun testlerini kim-kimler yaptıracak ? Nereye yaptıracak ? Kendi kendimize yaptığımız testlerde ; Binamızda gözle korozyonlar, kolonlarda ve kirişlerde çatlaklar görüyorsak, bodrum katlarda, köşelerde dokununca kabukları dökülen çatlaklar olması, kolon ve kirişlerden zaman zaman gıcırtı çatırtı gibi sesler gelmesi, vc deki kapıların kendi kendine kapanması, veya zor kapanması, fayansların derz aralarında çatlakların görülmesi...oturduğumuz evin-binanın derhal kontrol edilmesini gerektiren bulgulardır.  

Bu soruların cevapları, en çok merak edilenler içinde ilk sırada...1999 dan "önce ve sonra" yapılan binalar acil olarak test edilmeli. RİSKLİ BİNALAR tespit edilmelidir. 
Binalarımızın depreme karşı dayanıklılık analizlerini, dükkan yapılmak için kesilmiş kolonları, kolonlardan alınacak KAROT örnekleri, demir donatıların okunması ve pas payının, etriye aralığının değerlendirilmesini acilen yaptırmalıyız!
Sorumlular diyor ki ; tamam testleri yaptık, peki çürük çıkanları, kaçak yapıları ne yapacağız ? Yıkabilecek miyiz ? Veya güçlendirici çalışmaları yapabilecek miyiz ? Evet soru bu... O çarık çürük binaların sahipleri zenginler, ekabir, hatta çoğu Belediye Meclis üyesi veya siyasi partilerde yönetici...

YIKACAKSINIZ ,yıktırtacaksınız arkadaş...

Kimin ne olduğuna değil, yarın kaybedebileceğimiz vatandaşlarımızın canını düşüneceksiniz ! Vahşi kapitalistler de, vahşiyatlarının bedelini ödeyecekler!
Ne binaların güçlendirilmesi, ne de binaların yıkılmasına hazır değiliz ve bu yıkım-güçlendirme kararları siyasetçilere oy kaybettirir. Hiç bir siyasetçi, gönül rahatlığı ile bu kararları veremez ! Tıpkı, bina değerlendirmeleri kararını veremediği gibi...Testleri yapma ve yaptırma kararını veremediği gibi...Kentsel dönüşüm kararını veremediği gibi, bina güçlendirme seçeneklerini de, devreye sokamamaktadır.

*
Sayın sorumlular, sayın BELEDİYE BAŞKANI ; İBB'yi örnek alın mesela...Ne yapıyor Ekrem İmamoğlu ? Oluşturduğu ekiplerle BİNALARIN DEPREM RİSKİNİ, maliyetini kendisi karşılayarak ücretsiz yapıyor. Siz de yapın efendim....MALTA DERESİNE riskli imalatlar yaparak harcayacağınız parayı işbu analizler için harcayın. Ben Bandırmadaki bütün Apartman-Site Yönetimlerini ÖLÇÜMLEME için Belediyeye dilekçe ile başvurmaya çağırıyorum. Öncelikle yöneticisi olduğum iki site apartmanla ilgili dilekçelerimi ben vereceğim... Sakın para ekip ekipman yok demeyin...Belediyeye ait sattığınız yerlerin parasını, emlak vergilerinden topladığınız paraları harcayın!

*
BURHAN DENİZ ( İnşaat Şirketi sahibi) BASIN AÇIKLAMASI...
YAKLAŞAN BANDIRMA DEPREMİNE dikkat çekmek için yazdığım 3 yazıdan sonra ; Bandırma da inşaat şirketi sahibi ve müteahhit de olan arkadaşımız Burhan DENİZ, bir basın toplantısı yaparak, müteahhit olarak yaşadığı gerçekleri özitiraf olarak kamuoyuna açıkladı. Öncelikle, işbu vicdani davranışından dolayı, özitiraflarından, cesaretinden dolayı, kendisini tebrik ederim.

Dedi ki ; Bandırma DEPREM e hazır değil... İmalatlar denetimsiz ve risk büyük.
Dün yazmıştım, bu kısmı yine koyayım... 7,5 Deprem yaşarsak ;  " Yeni Mahalle, Ayyıldız Mahallesi, Marmara Evleri bu havalideki tüm kaçak yapılar...  Paşakent-Paşakonak-Paşabayır Mahalleleri, Levent Mahallesi'ndeki yüksek katlı binalar, Hacıyusuf Mahallesi'nde sahil kesiminde bulunan eğimden dolayı kat kazanan binalar, Livatya mevkii yamaçlarındaki iki katlı yapılar, Günaydın Mahallesi'nin İnönü, Kaşif Acar ve Kurtuluş Caddeleri'ne bakan 7 ve 8 katlı binalar, Haydarçavuş Mahallesi'ndeki sahil dolgu alanı ile Kaşif Acar, Atatürk ve İnönü Caddelerine cepheli 7 ve 8 katlı binalar, 17 Eylül Mahallesi'nin Atatürk Caddesi ve Eski Stadyum çevresindeki, çok katlı binalar,hele KAYA KARDEŞLERE ait 8 katlı binanın tepesine yapılan ilaveler, İhsaniye Mahallesi'nde Kurtuluş Caddesi çevresindeki çok katlı binalar, 100.Yıl Mahallesi'nde imar affından yararlanan ve tüm kaçak yapılar, Sunullah Mahallesi'nde Ordu Caddesi ile Eski Tabakhane Deresi arasında kalan 7 katlı binalar ile demiryolunun iki çevresindeki yamaçtaki yapılar, eski dere yatağında bulunması ve yüksek katlı binaların bulunması nedeniyle Dere Mahallesi'nin tamamı, MALTA Deresi yatağına konuşlandırılan tüm binalar, Bentbaşı Mahallesi'nde General Halit Caddesi'ndeki 6 katlı binalar, Paşabayır Mahallesi'nin Eski Edincik Caddesi ve Uğur Mumcu Caddesi çevresindeki çok katlı yapılar ile Uğur Mumcu ve Mehmet Akif Ersoy Caddesi arasında kalan çok katlı yapılar ve İmar affından yararlanan tüm yapılar. Cin Çukuru ve şimdi yok olan 6 dere yatağına yapılan tüm binalar RİSKLİ... BAGFAŞ-SÜLFİRİK ASİT FABRİKASI da cabası..."

 TEHLİKEDESİNİZ ! BANDIRMA TEHLİKEDE !  Bkz. Raporlar...

Burhan DENİZ diyor ki ; depremlerden sonra yıkılan binalar konusunda tek suçlular Müteahhitler değildir. Ben müteahhidim. Bir inşaat yapıyorum. 

BETON... Temele ve kolonlara dökeceğim beton için, projede ve yönetmelikte yazan değerlerde C30 değerinde hazır beton ısmarlıyorum. Beton Fabrikasının ilk gelen partisi için, ilk boşaltılan mikser için denetim geliyor nümune alıyor ve içine çip koyuyor...Ama müteakip gelen betonlar 30 değerinde değil ve bu değerler C16 ya, C12 ye kadar düşüyor ve müteakip gelen betonların kontrolü yok. Analiz Labaratuvarları da asla düşük değeri belirten raporlar vermiyorlar ?

Yani HAZIR BETON FABRİKALARI denetimsiz...Kontrol yok, ANALİZ LABARATUVARLARI denetimsiz ?

İNŞAAT DEMİRLERİMİZ... Onlar da denetimsiz. Demiri kullanan müteahhitler, ustalar zaten denetimsiz. ''S420B'' kodlu demir kullanmamız lazım,  yönetmeliğe göre kullanımı yasak olan ve yurtdışına ihraç için üretilen ''S420C'' değerindeki demirler kullanılıyor. Ve bu demirler korozyona uğruyor ve mukavemeti düşüyor. İlk darbede kırılıyor ve kopuyor..!

Burhan DENİZ diyor ki ; YAPI DENETİM Şirketleri de kurayla belirleniyor, ZEMİN ETÜDLERİ kağıt üzerinde yapılıyor. İnşaata arsaya gelmeyen mühendislerin verdiği ZEMİN ETÜDLERİ gerçeği değil, talepçinin isteklerini yansıtıyor, o kadar ! Örneğin Edremit te ki bir Yapı Denetim Şirketi veriyor raporları. Bu tür, dışarıdan firmaların kağıt üzerinde verdiği denetim raporları da, gerçeği yansıtmıyor. Binaların bu durumuyla ilgili, denetimsizlikle ilgili hiçbir araştırma yapmamak, Bandırma’da sorun yokmuş gibi davranmak cinayetlere adeta sebebiyet vermektir. Diyerek, salt müteahhitlerin katil olmadığını, sorumluların doğru ve sırasıyla tespit edilmesini istiyor. Doğru da diyor ! Müteahhit gelen betonun, aldığı demirlerin değerlerini raporlara göre bilebilir. Müteahhit sadece malzemeden çalabilir, eksik malzeme kullanabilir diyelim ama bunu da kontrol edecek olan projeden sorumlu inşaat mühendisleridir. Bandırma da nice anlı şanlı müteahhitler var, onlar susarken bunları konuşabilen B.Deniz i, kutluyorum arkadaş ! 

HAZIR BETON FABRİKALARI/FİRMALARI...Yerinde denetlenebiliyor mu ? Mikserine koyduğu betonun değeri, yerinde tespit edilebiliyor mu ? Asıl sorun buradadır.

İNŞAAT DEMİRLERİ, imal edildikleri fabrikalarda, toptan satış tesislerinde ölçümlenip, değerlendiriyor mu ? Bir diğer asıl sorun da, buradadır. İnşaat müteahhidi, 14 lük demir kullanacağı yerde 8 lik kullanmışsa veya 10 ton yerine 8 ton kullanmışsa suçlanabilir. Bu ölçümlemelerin de, yerinde ve zamanında yapılması gerekir. 

YAPI DENETİM FİRMALARI.... Adında denetim vardır da, bu firmaları, yetkinliklerini, yeterliliklerini kim denetliyor ?

MÜTEAHHİT lik mesleği bir okul, bir diploma gerektirmiyor ve önüne gelen herkes müteahhit oluyorsa da, bunun sorumlusu merkezi idaredir ve yasalardır. 

 

BELEDİYE KANUNU na göre ; Yapı Denetim Firmaları, Hazır Beton Fabrikaları, Demir Satıcıları, Müteahhitler ve vatandaşların oturacağı konutlar, binalar denetlenemez mi ? CAN GÜVENLİĞİNİ sağlamak kimin görevidir ? 1999 Depreminde olduğu gibi, tek sorumluluğu bir müteahhit VELİ GÖÇER e yıkmakla, ölecek insanlarımıza, bütün mal varlığını kaybedecek insanlarımıza karşı, görevimizi yapmış mı sayılacağız ? 

Burhan DENİZ, adeta özitiraf ile tespitlerini yapmış ve denetim eksiklerini ortaya koyarak, Bandırma nın depreme hazır olmadığını ve yıkımların had safhada olabileceğine işaret ederek, tedbirlerin bu minvalde alınması gerektiğini belirterek MÜTEAHHİT olma sorumluluğunu yerine getirmiştir. Şimdi sıra diğer sorumlulardadır...

Bu yazımda, Bandırma Belediye Başkanının ve Belediyesinin sorumluluklarını hatırlatmak konusuna gitti. Belediyeniz İMAR KOMİSYONU Başkanı meşhur Şehir Plancınız/Mimarınız Yalçın CÖMERT in, denetim eksikliklerine dair beyanat vermesi yetmez...

Bu beyanat onu da, Belediyeyi de kurtarmaz !  İSTİFA etsin ve vicdanı ile evine çekilip otursun ! Sorumlu Belediye... lütfen aklını başına alsın ve görevini lütfen yapsın. İlk önceliğiniz, bütün binalarımızın deprem dayanıklılık testlerini yaptırmak olsun ! Zemin etüdlerini tam ve doğru yaptırmak olsun...  Diğer sorumlular ve alınması gereken önlemler konusundaki yazı serime,  devam edeceğim el mecbur !  

 16/02/2023 /RAMAZAN NARİN/NOGAYTÜRK