Bandırma Kitap Günlerinde “yerel yazarlar” standı sıkıntısı. Büyük ilgi gören ve bu yıl ikincisi düzenlenen Bandırma Kitap Günleri’inde” Ünlü yazar” ,”yerel yazar” ayrımcılığı iddiasıyla bazı yazarların organizasyon etkinliklerinde yer almayarak ayrımcılığı protesto ettiği öğrenildi. Purina adlı ilk kitabıyla edebiyat dünyasında ses getiren Yazar Ahmet Eraydın’ın festivale katılması için yapılan davetin etkinlik ana programında yer almayışı ve festival komitesinin yazarlar arasında kriteri belirsiz ayrımcı ,dışlayıcı ve onur kırıcı bir yaklaşım sergilediği gerekçesiyle katılmaması sanat kamuoyunda günün konusu oldu. Yazar Ahmet Eraydın konuyla ilgili olarak sosyal medya sayfasında kitap etkinliğine katılmama gerekçesini ifade eden bir paylaşım gerçekleştirdi.
“Bandırma Kitap Günleri kapsamında söyleşi ve imza günü etkinliklerine neden katılmadığımı, söyleşi moderatörüne bir mektupla bildirdim.
Sevgili Önder Balıkçı
Bandırma Belediyesi tarafından düzenlenen “Bandırma Kitap Günleri” kapsamında olmakla birlikte ana programda yer almayan söyleşiye katılmam için yapılan davete teşekkür ederim.
Kitap Günleri programında 1 – 7 Ekim tarihleri arasındaki günler için belirlenen söyleşi ve imza günü takviminde Bandırmalı yazarlarla ilgili tek bir bilgi bulunmamasını, buna karşılık Bandırmalı yazarlar için ayrı bir afiş ve takvim hazırlanmış olmasını, ayrımcı ve dışlayıcı bir yaklaşım olarak gördüğümü, sözünü ettiğim ikincil afişte “yerel yazarlar standı” olarak vurgulanan tuhaf, itici ve aşağılayıcı ifadeyi de onur kırıcı bulduğumu belirtmek isterim. Tezgâh açması için pazarcı esnafına, ünlü markalarla dolu alışveriş merkezinden izole edilmiş bir alanda yer göstermeye benzer biçimde; “Ünlü Yazarlar Standı” ile “Yerel Yazarlar Standı” ayrımı yapmanın nasıl bir zihniyetin ürünü olduğunu anlamakta da açıkçası zorlanıyorum. Anlam veremediğim “Yerel Yazar” tamlaması ile acaba, kitaplarımızın sadece Bandırma’da okunduğu falan mı anlatılmak isteniyor, yoksa bunu da başka tür bir değersizleştirme ifadesi olarak mı algılamamız gerekiyor? Ne demek istediğimi daha iyi anlatabilmek için; yazdığım romanların Kars, Erzurum, Van’dan Antalya, İzmir, Ankara’ya Antakya, Adana, Gaziantep’ten Bursa, Tekirdağ, Kırklareli’ne kadar her yerde, çok değerli okuyucuları bulunduğunu, en azından kendi adıma söylemem gerekiyor.
Sonuç olarak; kendi şehrinin sanatçılarını bilerek ya da bilmeyerek aşağılayan bu anlayışı protesto ediyor ve Bandırma Belediyesince düzenlenecek hiçbir etkinliğe katılmayacağımı bildirmek istiyorum.
Sevgilerimle. 01.10.2018
Ahmet Eraydın
BANDIRMA GERÇEK -Serhat OZAR