Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'nde Temel Afet Bilinci, Yangın ve Tahliye Tatbikatı Yapıldı
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'nde İlk Yardım Arama ve Kurtarma Topluluğu tarafından AFAD’ın desteği ile “Temel Afet Bilinci Eğitimi” düzenlendi.
Eğitimde ilk olarak Balıkesir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Enformasyon Görevlisi Murat Bayırlı AFAD ve çalışmaları hakkında bilgi paylaşımında bulundu. AFAD’da nasıl gönüllü olarak çalışılabileceği hakkında da bilgi veren Bayırlı, afet eğitimi alan gönüllü vatandaşların AFAD’da çalışabileceğini belirtti.
AFAD hakkında bilgilendirmenin ardından program, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Arama ve Kurtarma Teknisyeni Erbil Bulut'un Temel Afet Bilinci eğitimi ile devam etti.
Acil durum ve afetlerde AFAD’ın en kısa sürede olaya müdahale ettiğine dikkat çeken Bulut; “AFAD 24 saat esasına göre çalışılıyor fakat bir olay olduğunda oraya ulaşma süremiz bulunuyor. Ancak bir acil durumda ilk müdahale hayati öneme sahiptir. Bu nedenle bir olaya ilk müdahaleyi orada bulunan vatandaşlar yapar. Bu sebeple bu konuda eğitim almış gönüllü vatandaşlar büyük önem taşıyor.” dedi.
Depremlerin ardından nasıl müdahale edilmesi gerektiğini anlatan Bulut; “Bir bina çöktükten sonra, ancak 72 saat sonra o binanın üzerine iş makinası çıkarılabilir. Çünkü bir insan 72 saat enkaz altında azami yaşayabilmektedir." dedi.
Her hangi bir deprem anında nasıl planlama yapılması gerektiği hakkında da bilgi veren Bulut; “Deprem anında 20 ve 25 saniye içinde bulunduğunuz binayı terk edebiliyorsanız terk edin. Ardından güvenli alana geçin. Ortalama deprem 10-15 saniye sürer. Bu tür felaketler sonrası mutlaka buluşma noktası belirlenmelidir. bu buluşma noktaları yakınlarınıza daha kolay ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca yanınızda her zaman AFAD’ın acil durum kartı bulunmalıdır. Bu kartlar ilk müdahalede sizinle ilgili ilk yardım ekibine bilgi vermektedir. Ayrıca deprem olduğunda cam kenarında bulunan camdan uzaklaşmalı, hiçbir şekilde merdivenler kullanılmamalıdır. “ dedi.
BANDIRMA GERÇEK